“Civitas Sacra” – UNESCOVO blago Šibenika, u novom intepretacijskom ruhu

SONY DSC

Pokrovitelj priče

Da je Šibenik prijestolnica kulture i bogate sakralne baštine uz brojne inovativne projekte kojima tu ponudu unaprijeđuje, svjedoči i novi projekt – Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova ‘Civitas Sacra’, koji je otvoren svečano u ponedjeljak 13.svibnja, u obnovljenoj palači Galbiani u Šibeniku.

Šibenska katedrala počinje pričati svoju priču na nov način posredstvom Interpretacijskog centra “Civitas Sacra” – “Sveti grad” koji je u ponedjeljak otvoren u novoobnovljenog palači Galbiani u samom središtu stare gradske jezgre Šibenika.

Riječ je o impozantnom, najsuvremenije opremljenom zdanju čiji je sadržaj posvećen interpretaciji svekolikog značaja šibenske prvostolnice koja je pronašla svoje mjesto na popisu UNESCO-vih spomenika kulture.

Interpretacijski centar “Civitas Sacra” – “Sveti grad”, posvećen interpretaciji svekolikog značaja katedrale sv. Jakova, UNESCO-vog spomenika. Kroz likovni postav i interpretacijske elemente posjetiteljima se želi pokazati kako su Šibenčani svoju katedralu izgradili u velikom zajedništvu, kroz žrtvu i odricanje uvijek stavljajući u prvi plan dobro zajednice u kojoj se živi i koja na taj način postaje “živa Crkva”.

U prizemlju Centra nalazi se recepcija i suvenirnica, galerijski prostor za povremene izložbe te dvoranu za skupove i konferencije. Na međukatu, prvom i drugom katu uređen je likovni postav s restauriranim umjetninama iz bogate riznice Šibenske biskupije, među kojima se izdvajaju djela Jurja Dalmatinca, Nikole Firentinca, Nikole Vladanova, Blaža Jurja Trogiranina, Jurja Petrovića.

Također, posjetitelji će moći vidjeti bogatu riznicu liturgijskog ruha, liturgijskog posuđa, matrikule, misale i evanđelistar iz 11. stoljeća. Posjetitelji će imati priliku vidjeti ugovor koji je Juraj Dalmatinac potpisao prilikom početka rada na katedrali, kao i zrno koje je oštetilo kupolu katedrale prilikom napada JNA u rujnu 1991. Likovni postav je obogaćen nizom interpretacijskih elemenata koji su obrađeni najsuvremenijim tehnologijama. Na posljednjem katu Interpretacijskog centra bit će smješten restoran.

Jedinstveni kulturno sakralni projekt, “Civitas Sacra”, osim zaštite i valorizacije kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani, nastoji unaprijediti turističku ponudu Šibenika koji se tako još snažnije pozicionira kao značajna europska kulturna destinacija.

civitas.sacra.sibenska-biskupija.hr

Radno vrijeme interpretacijskog centra  je od 9.00 do 21.00.

Cijena ulaza za odrasle je 40 kuna, za studente i srednjoškolce 20 kuna,  i 10 kuna za djecu.

Posjetite “Civitas Sacra” i dobro došli u Šibenik!

hepvišeodstruje #lovesibenik #hep

 

 

 

Comments are closed.