Održan pjenušavi zagorski doručak na bajkovitom Hršak bregu

UZajedničko promicanje zagorskih vinara na destinaciji, izvrstan je put boljoj prodaji vina i prepoznatljivosti vrhunske kvalitete zagorskih vinara.

U subotu 12.6.2021., održan je Pjenušavi zagorski doručak u vinogradima vinarije Petrač, na Hršak Bregu u suradnji s TZKZŽ i TZP Srce Zagorja. Na ovoj zanimljivoj i originalnoj priredbi, održanoj uz poštovanje epidemioloških mjera, predstavilo se pet zagorskih vinarija: Petrač, Vuglec, Bodren, Bolfan i Kota.

Okupljenima se uvodno obratila gospođa Sanja Škrinjar, voditeljica ureda TZ Krapinsko-zagorske županije i uime župana Kolara pozdravila sve nazočne – vinare, predstavnike medija i goste, te pohvalila događaj, kao jedan od prvih u Zagorju, nakon covid-stanke; najavila je sajmove i druge događaje na otvorenom kojima će Zagorje pozivati turiste u svoj kraj i promovirati sve zagorske vrijednosti i ljepote.

Na doručku su gosti mogli kušati petnaestak pjenušaca uz domaće proizvode – pekarnica Dubravica osigurala je razne vrste peciva i kruha, sireve i druge proizvode predstavila je poznata zagorska mljekara Veronika, ukusne štrukle i zlevanku ponudio je restoran Rosetina. Vinarija Petrač ponudila je svoje domaće salame i kobasice.

Oko 13h održano je »En primeur ZAGORJE“ (premijera jednoga novog vina svake vinarije): vinarija Petrač predstavila je novi Chardonnay sur lie 2020; vinarija Bolfan već nagrađivani Sauvignon blanc 2020, Vinarija Kota novi pjenušac 255 (cuvée chardonnaya i rajnskog rizlinga); vina Vuglec novi pjenušac Baronial 2017 (cuvée chardonnaya i crnoga pinota). Bodren, nadaleko poznat po slatkim vinima, ugodno je iznenadio sve nazočne suhim vinom – Zagorski bregi cuvée (zajednička inicijativa vinara udruge Vino Zagorje, kojima se brendiraju vina iz Zagorje).

Prošle je godine svoj brendirani zagorski cuvée predstavio Vuglec, a Bodren ove godine, kao spoj sorti chardonnaya, bijelog pinota, rajnskog rizlinga i muškata žutoga. Svi su vinari zaključili da je važno zajedničko promicanje vinske regije i okupljanje vinara na ovakvim manjim događanjima, kada se mogu posvetiti gostima i medijima i ispričati im svoju vinsku priču. Nakon Pjenušavoga doručka, gostima se preporučilo da ostanu na destinaciji, istražuju dalje Zagorje i provedu prelijepi sunčani dan u prirodi.

Sljedeći pjenušavi doručak planiran je u Srijemu, 10.7.2021.

Fotografije: Julio Frangen