Kušajte Zagorje – bajku na tanjuru

Zagorje – zelena vrata Hrvatske, istinska je oaza sačuvane prirode, čistog zraka, zelenila i zdravlju bogatih ljekovitih termalnih voda.
U pravom arhipelagu pitoresknih brežuljaka smjestio se čitav niz toplica, dvoraca i kurija, rimskih cesta, agroturizama, muzeja, crkvica, pješačkih, konjičkih i biciklističkih staza. No razlozi za posjetu ovoj omiljenoj kontinentalnoj destinaciji, često su vezani za ukusnu hranu i vina, a sve može biti kombinirano odličnim smještajem, unutar savršene prirodne kulise.

foto: Branko Balaško

Labirint vinskih putova

Posebnu čaroliju čini zagorski labirint vinskih putova. Nezaboravan, jer vodi vrhovima brežuljaka, uz pogled od kojeg zastaje dah. Inspirativan, jer je satkan od osunčanih zelenih vinograda,  drvenih  kleti,  žuljevitih ruku i osmjeha dobrodošlice. Ugodan, jer vjetar bregima nosi zvuke domaće popevke. U takvom labirintu nitko nije izgubljen. Pronađite vašu vinsku stazu na slijedećoj poveznici.

Iz obilja zagorskih jela koja pričaju priču o povijesti ovog prostora, teško je izdvojiti samo neka. No pojedini specijaliteti kao što je zagorska juha s vrganjima, prave domaće zagorske štrukle sa svježim kravljim sirom, zagorska purica sa zagorskim mlincima ili pak slavni specijalitet Stubičku pisanicu, ipak zaslužuju posebno mjesto.

Bogati doživljaj okusa tradicije, zapravo niz doživljaja i užitaka vrhunskog blagovanja danas pred vas s ljubavlju razastiru u odabranim objektima koje resi oznaka standarda Okusi hrvatske tradicije – Okusi Zagorja.

Zagorje toliko njeguje tradicije i običaje spravljanja ukusnih jela otrgnutih zaboravu da u počast očuvanju te tradicije, krajem svakog ožujka upriliči poznatu manifestaciju „Babičini kolači“. Babičini kolači je manifestacija natjecanja zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka.

A što se ruralne ponude tiče, ponuda seoskog turizma na ovom području je među najraskošnijom ponudom u kontinentalnoj Hrvatskoj.

U bogatoj ponudi seoskog turizma koja čuva tradiciju u proizvodnji i pripremi zdrave hrane i vrhunskih vina posjetiteljima se vraća zaboravljena kvaliteta života. U goricama i kletima, uz slasno vince odzvanja pjesma, zvoni „kaj”. Ponudu seoskih domaćinstava i agroturizama, možete pronaći na ovom linku. Zapamtite, svugdje ste dobrodošli!

Poklonite si opušteno proljeće, daleko od gužve, vrućina i vreve, u srcu smaragdnih šuma, zelenih brežuljaka i ukusnih porcija domaće hrane, proljeće u kojem se ljepota prirode sretno prepliće s brojnim atrakcijama i raznovrsnim sadržajima na otvorenom. Kušajte Zagorje, dobro došli!

Preporuka seoskih domaćinstava: agriturizam

Preporuka vinskih puteva i više o vinima: vina-i-autohtone-sorte

Saznajte više o gastro i eno priči ovih prostora: Hrana i vino Zagorja

Naslovna fotografija: Branko Bručić

Ostale fotografije: Branko Balaško, Vuglec breg, Terme Jezerčica, Restoran Academia Bluesun hotel Kaj, Bolfan Vinski vrh, arhiv Visit Zagorje, Vila Zelenjak Ventek

sponzorirani članak