Razglednica s Krka, iz bodulskog pera

Prekaljena ekspedicija turističkih i gastro novinara iz Makedonije, Srbije, BiH, Slovenije, Velike Britanije, Slovačke i naravno Hrvatske,  boravila je krajem travnja na Krku na poziv TZ otoka Krka a u organizaciji Karin Mimice iz Gastronaut.hr i direktorice TZ otoka Krka, Majde Šale te svih turističkih zajednica otoka i renomiranih ugostiteljskih i hotelskih objekata.


Kroz atraktivno tematsko putovanje „Od Okusa do okusa“ kušajući Krk u ime nadolazeće manifestacije #krk food fest, čiji hashtag osvaja ovih dana Facebook i Instagram, s Krkom se na najfiniji način povezalo 40 turističkih novinara iz sedam zemalja.

A  neizrecivo ukusni meniji sljubili su u proljetnoj pozivnici slijedeće: Baščansku stazu glagoljice, najfinije skute i škampe u raznim kreacijama,  krčki sir i svilenkasti plavi veo atraktivne Baške,  plodnu Velu Riku, rimske ruševine drevnog grada na kojima se danas nalazi atraktivan restoran, mističan samostan na otočiću Košljunu s vrijednom sakralnom ostavštinom, atraktivan kamp i plaže, mnoštvo proljetnih namirnica na tanjuru u tisuću boja i dezena, romantične maslinade i ciklame intenzivne boje posvuda

Lungić iz restorana Bocoon

Bogat niz okusa prezentirao nam je opojnu žlahtinu, malvaziju (a našlo se tu i slavonske graševine), sa krčkom janjetinom, domaćim raviolima, šparogama s čokoladom, domaćim šurlicama prepunim kozica i škampi, finger food na temu janjetine, šparoge s skutom i još puno finih zalogaja, te stopio čitav tijek ove press gastro štorije u obimnu simfoniju okusa boja i mirisa i događanja! Stoga da nam se pomiješa sve odmah na početku, i da sačuvamo kroz ovaj gastro slikozapis uspomenu na sve blagodati otoka,  krećemo s sistematiziranom preporukom što jesti i oprobati ovih dana na meniju preukusnog otoka, kojeg Krk darežljivo otkriva svom gostu.

KRK FOOD FEST – OKUSI PROLJEĆA od 19.05.- 31.05.2019

Domaćini novinarske ekspedicije od 16. do 18.travnja bile su Turistička zajednica otoka Krka, TZ  OmišaljTZ NjiviceTZ Dobrinj, TZ MalinskaTZ VrbnikTZ grada KrkaTZ Punat i TZ Baška. Tematska tura prigodno nazvana “Od okusa do okusa“ vezana je uz promociju gastro događanja “Krk Food Fest: Okusi proljeća” koja u 20 otočkih restorana traje od 19. travnja do 31. svibnja. Ideja Krk food festa uključuje sudjelovanje dvadeset renomiranih restorana  koji će ponuditi domaćim i stranim posjetiteljima nuditi atraktivne delicije sa  lokalnim namirnicama i proljetnim specijalitetima.

U predstavljanju Krka direktorice TZ otoka Krka Majde Šale, doznajemo da je Krk  najnaseljeniji i najveći jadranski otok, ima oko 19 tisuća stanovnika, a godišnje ga posjeti do pet milijuna turista. Krk je izvrsno prometno povezan. S kopnom je povezan mostom, zračna luka u sezoni ima vezu s cijelim svijetom, a posebno ga vole nautičari koji se usidre na otoku većim dijelom sezone.

Bocoon, pačja prsa na kremi od bundeve

Ukusna gastro putanja – restorani i hoteli Krka: što obići, kamo ići, gdje svratiti?

Primorska koliba u Malinskoj – naše je prvo odredište (a može biti i vaše). Kušali smo u ovoj simpatičnoj konobi salatu od morskih plodova i rižoto s jadranskim kozicama, motarom škampima, grdobinu s pireom od boba i motara, panacotu sa šparogama i domaći crumble sa šparogama. Nije to bilo sve, već su nam u restoranu Mulino poslužili I fritaju od jaja i samoniklih šparoga.

Božanske okuse kombinirali smo prigodno  s turističkim atrakcijama pa smo se nakon Primorske kolibe i Mulina, ukrcali u Aquavision, turistički brod sa staklenim dnom koji nas je odveo prema Poratu.  Nakon obilaska samostana iz Porata i etnografske zbirke, pristigli smo u čudesan maslinik, na degustaciju ulja OPG Utla. Ulja ovog maslinika i OPG-a su već dva puta dobili  dobila zlatnu plaketu i prvo mjesto na svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku, u konkurenciji čak 3000 maslinara iz cijeloga svijeta.

Malinska, konoba Intrada –  po povratku iz maslinika degustiramo Knežev presnac – slasticu od skute i limuna, u obliku sunca, a na meniju je i Pastirski pijat, domaća krčka janjetina na žaru s pečenim krumpirom, te fažoleti sa svježim sirom i špinatom.

Slijede u nizu degustacije u konobi Bracera, restoranu Noštromo i bistrou Toni. Od jela smo degustirali brudet, buzara, salata od sipe, marinada, makaruni, šurlice, presnac, kroštule, maslinovo ulje s ružmarinom.. U bistrou Toni kušali smo prave umjetničke instalacije na pjatu, posluživši nam beefsteak s krčkim povrćem i umakom od šparoga, linguine s dimljenim dagnjama i salatu od capesanta i šparoga, te koktele s južnim voćem na bazi gina i viskija. Kokteli su bili apsolutno osvježenje nakon svih ovih degustacija.

Slijedeća postaja bili su krčki Milohnići i konoba Pod prevolt. Na meniju se našla juha od koprive, brudet od sušene hobotnice uz vina Agrolagune. Domaćini su nam pokazali slavnu Kuću krčkog pršuta gdje smo kušali paštetu i kruh s pršutom, maneštru s pršutom, a sve smo sljubili s vinima Gospoja.

Smještaj i odmor

Trebate li odmor i savršeno utočište, pronađite ga u hotelu Dražica na adresi Ružmarinska 6 u Krku. Lijepe prostrane sobe, ljubazno osoblje, divan pogled na pučinu, pružili su nam potreban odmor i predah od ukusnih impresija, te smo osvježeni od dnevnih izazova, bili spremni za večernje degustacije.

Večernji izlazak, imali smo upriličen u restoranu Galija (Krk). Ponovno su nam se sa stola smiješile divlje šparoge, domaći makaruni sa sipama, ravioli punjeni jadranskim kozicama u umaku od crnog tartufa. Vina iz ponude; Agrolaguna, Brzica i Josić. Ukusno, najukusnije, obilje i izobilje!

Volsonis: drevna povijest podno bar – restorana

Ovaj jedinstveni objekt poniknuo je nad ruševinama. U ovom slučaju ne radi se o metafori već je restoran doista izgrađen ponad arheoloških iskopina iz rimskih vremena koje su navodno pripadale pravom rimskom gradu.

Restoran – bar Volsonis tako ima u svojim temeljima sačuvane iskopine rimskog grada, a i svojim uređenjem njeguje zanimljiv eklektičan spoj drevnog i modernog, što smo imali prilike degustirati i kroz gastro ponudu.

Poslužene su nam bruskete, pašteta od janjeće jetrice, namaz od tune, pita od koprive, pita od šparoga i sira, rižoto od koprive i šparoga, šurlice od divljači s otoka, krostata od domaćeg pekmeza od šljiva ili smokava uz vina Agrolagune.

Drugi dan – modro more Baške, putevima glagoljaša, Crna ovca i ostale atrakcije

Drugi dan nakon razgleda Krka uz vodstvo Nataše Jurine direktorice TZ grada Krka, krećemo prema Baškoj a usput upoznajemo fascinantne puteve Bašćanske staze glagoljice. Sa zanimljivog vidikovca gdje nas dočekuje direktorica TZ Baške i predstavnici udruge Sinjal, novinari imaju priliku uživati u spektakularnom pogledu na bašćansku dolinu, opkoljenu morem u daljini a na ovoj visoravni otkrivamo i prvo slovo glagoljaške azbuke Az – početak bašćanske staze glagoljice.

Spuštamo se do modre Baške i uživamo u pogledu na jednu od najljepših plaža na Jadranu, a u Baškom Heritage hotelu Forza, degustiramo  šurlice sa šparogama i kozicama, janjeće iznutrice s palentom, krema od skute, uz vina Agris.

Nakon degustacije red je bio poslušati nešto i o atraktivnoj manifestaciji otoka Crnoj ovci, o kojoj se možete informirati na ovom linku. Crna ovca je kako organizatori ističu, festival janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture i sporta a najbolje ga je doživjeti iz prve ruke.

U atraktivnoj Baškoj, ugošćavaju nas u prestižnom restoranu Cicibela.

U Cicibeli smo ponovno imali na meniju božanske okuse, započevši sa ribljim mousseom, domaćim kozicama u dijon senfu i wiskyju, spaghettate alla Cicibela  (buzara od jastoga, škampi i školjaka sa šurlicama), a od vina smo imali u ponudi Pinkret i Svijetle dvore.

Marina Punat

Bez obzira što je jedna od najstarijih, Marina Punat itekako prati trendove pa je danas jedna od najbolje opremljenih i najsuvremenijih marina na Jadranu, a njen restoran poslužio nam je atraktivan finger food  na temu morskih delicija, šparoga i krčke janjetine.

Košljun – mistični otočić samozatajnih franjevaca

Košljun je jedno od najljepših mjesta na otoku Krku. Samostan okružen morem i predivnom botaničkom ogrlicom zelenja, sa svojom crkvom, vrtom s kapelicom, parkom, muzejsko kulturnom zbirkom, danas figurira kao iznimno sakralno blago otoka.

U samostanskoj galeriji naći ćete najmanju knjižicu na svijetu u kojoj je Očenaš napisan na sedam jezika, kao i čudotvorno raspelo Krista koji je proplakao pravim suzama.

Vrbnik – od neobičnog muzeja do novih okusa Nade i Gospoje

Posjetili smo Vrbnik, a jedna od postaja bio je Muzej Stara verbenska kuća, koja čuva predmete i fotografije stare nekoliko stotina godina kao zapis davnih vremena iz života ondašnjih vrbničkih težaka. Muzej je Centar kulturne baštine otoka Krka.

Svratili smo u vinariju Šipun gdje smo degustirali sireve iz OPG Magriž, spremni polako za završnicu putovanja.

Naša predposljednja točka posjete bio je restoran Nada koji osim spektakularne hrane nudi jednak takav pogled na okolni arhipelag, a zadovoljstvo za dušu i nepce je bilo dodatno upotpunjeno raskošnim menijem.

Obzirom da restoran Nada uveseljava svojom ponudom goste punih 45 godina, na tom tragu je bila i tema ponude:  terina od hobotnice, gusta riblja juha s bruscetom od češnjaka, rezanci s janjećim žgvacetom, file brancina s krumpir salatom, Vrbnička kremšnita, uz pjenušac kojim smo dočekani na pragu ove ukusne trpeze.

Vinotel Gospoja

Vinotel Gospoja  u vlasništvu obitelji Toljanić spojio je tradiciju utkanu u generacije u osuvremenjeni objekt koji ima jedinstveni pogled gleda na more i hridi Vrbnika. Hotel nudi brojne sadržaje krojene po mjeri savršenog odmora,  a poseban kuriozitet su sobe koje se zovu imenima hrvatskih autohtonih vinskih sorti. Sve je tu u znaku grožda i prirode, pa vam se tako velike bobice smiješe i sa stropa.

Osuvremenjeni koncept vrbničkog turizma  prezentirao nam se se i kroz vrlo inovativna interaktivna gastro rješenja, te smo na licu mjesta imali priliku uživati  degustirati interaktivni performance chefa Dine Kneževića.

Simpatična primjena tekućeg dušika uveselila je atmosferu a dodatno smo osnaženi srčanim jelima: teleći obrazi na kremi od tartufa, kuhano pohano jaje s mariniranim šparogama, Cryo cheesecake od ovčjeg sira, ukusni slatko slani parfei..

Posjetite li ovaj Vinotel, osim odlične hrane, uživat ćete u spoju vina i wellnessa.
Wellness & Spa Gospoja obuhvaća unutarnji bazen sa zonom za opuštanje, moderan i tehnološki napredan spa prostor s finskom, parnom i posebnom mediteranskom saunom.

Klimno – treći dan putovanja uz kulturu i gastro obilje

Posjetili smo restoran Žal na atraktivnoj plaži  a tema ručka bilo je Gurmansko putovanje. Proputovali smo tako morskim vrtom kroz krstarenje domaćim zelenim raviolima od špinata i skute. Kušali smo i guanciale pancetu, crvenu Bio riža s kaneštelama i kozice, goveđe obraze u Aceto glazuri, krema od krumpira i kandirani kumqwat, flexi choco ganache i žele od rabarbare uz vina Svijetli Dvori, Pinkret i Agrolaguna.

Nakon Žala, sunce, more i tanjur zamijenili smo ponešto drukčijim ambijentom. Smireni svijet čudesne špilje Biserujke neka se nađe obavezno na vašoj izletničkoj mapi, a želite li doznati više o špilji možete kliknuti poveznicu.

Šetnja je završila u kampu Maris (Omišalj) uz Krčki finger food te vina Agrolagune uz pozivnicu za Antičke dane.

Restoran Rivica u Njivicama kao posljednja točka našeg putovanja prezentirao nam je svoje prekobrojne adute od kojih ćemo spomenuti sjajno maslinovo ulje Bonifačić, uz pjenušac Valomet.

Na stolu se našli i kvarnerski škampi iz mora marininrani jabukom uz Riesling kabinet Knebel 2016.  Našao se tu i oslić u juhi, preukusan jež s tagliatelima uz Terre bianche couvee blanc 2016, Degrassi Istra, lignja i kozica, palenta uz Sansigot 2015, Dobrinčić Vrbnik, Šparoga bijela čokolada lješnjak,  uz Muškat Momjanski 2016, i Kozlović Istra.

Kad boduli preporučuju..

Ljudima s otoka svojstvena  je jedna karakteristika. Naime većina nas će se svugdje zakleti kako je upravo naš otok najbolji i najljepši na svijetu. Dodatno, kako već živimo na otoku ili smo na njemu odrasli, nema pretjerane potrebe obilaziti druge otoke jer su (u dopuštenim iznimkama i u najboljem slučaju), ostali otoci, slični rodnome otoku, pa nema sad tu neke nasušne potrebe za istraživanjem sličnog. Nisam iznimka, i svoj rodni otok uvjerljivo držim za jednim od najljepših otoka na svijetu. Ali Krk je poseban. Od prirode, povijesti, bogatog glagoljaškog i antičkog naslijeđa, savršene hrane u kojoj se prožimlju utjecaji antičkog i kršćanskog naslijeđa, uz mediteranske recepture – neodoljiv miks starog i suvremenog.

Otok divnog kontrasta, pitom ali i nedirnut, smiren ali i uzbudljiv. I krajnje ukusan! Krk će vas zavesti paletom raskošnih boja i okusa, gostoprimstvom odmjerenih, ali iznimno ljubaznih domaćina, smirenim i lijepim ozračjem, ispod čije površine vrije na tisuće intrigantnih priča.  Ako ste u paru, sami, s djecom, ili ovećim društvom – neće vam biti dosadno ni u kom slučaju.

A ako zapnete, samo kontaktirajte ljubazne ljude iz turističkih zajednica otoka, provest će vas, informirati i pokazati svaki kutak ovog fascinantne destinacije. Hvala našim domaćinima na raznolika, bogata i  uzbudljiva tri dana. Krk, vidimo se opet!

Visit Krk
TZ Grad Krk
Visit omisalj-njivice.hr
Visit Punat
Visit Baška Krk
Košljun

Visit Drobnik

Visit Vrbnik

Visit Malinska

 

 

Anita Žuvela Hitrec