10 dana astronomije – otkrijmo Svemir u Daruvaru

U godini u kojoj se obilježava 100. obljetnica Međunarodne astronomske unije (IAU) te 50. obljetnica filma Odiseja u svemiru, AD Kumova Slama Daruvar, hrli ka svojem stotom održanom Danu astronomije u svom gradu. Budite dio naše uzbudljive astronomske odiseje, i dođite u Daruvar!

Ovogodišnja manifestacija „10 dana astronomije u Daruvaru“, održava se od 5. do 14. travnja, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Bjelovarsko – bilogorske županije te uz suorganizaciju Grada Daruvara.

Manifestaciju od 2010. godine organizira Astronomsko društvo Kumova Slama Daruvar te je ova godina u znaku jubileja, s naglaskom na broju 100.  Deset godina za redom kroz deset dana, događaj dovodi renomirane predavače s područja astronomije i okuplja zaljubljenike u astronomski svijet, ali i one znatiželjne koji bi to tek mogli postati.

Trud koji članovi Astronomskog društva Kumova Slama od početka ulažu u ovaj festival astronomije, izniman je i teži ka tome da postane nacionalni jedinstveni projekt znanja, obrazovanja, ali i odlična prilika za promociju tamnog neba iznad Daruvara! Kao i prijašnjih godina, pozivu su se rado odazvali mnogi poznati edukatori, znanstvenici kao što su Ante Radonić, Ivica Puljak, Vernesa Smolčić, Tijana Prodanović, Davor Mance..

Deset dana programa prilagođeno je svim uzrastima, jer osim večernjih predavanja u Hrvatskom domu, održavaju se i razne radionice u vrtićima, školama, tematske izložbe, promatranja dnevnog i noćnog neba teleskopima na više lokacija u gradu Daruvaru.

O vezi astronomije, znanosti i turizma,  svjedoči sve veća posjećenost iz svih dijelova Hrvatske, ali i šire. Stoga cijenjeni ljubitelji astronomije, zvjezdoznanci, astronomi i astro amateri, toplo preporučamo da od ponuđenih predavanja izaberete nešto za sebe i uživate u druženjima pod kristalno jasnim zvjezdanim nebom grada Daruvara.

Dobro došli!

Fotografije u tekstu: Dunja Županić

AD KUMOVA SLAMA
Turistička zajednica grada Daruvara 
Grad Daruvar