20. Međunarodni etno susreti – čarolija proljeća u Bilju

Međunarodni etno susreti Dunav – Drava tradicionalno se održavaju svake godine i na njima lokalno stanovništvo pokazuje svoju bogatu kulturnu baštinu, tradicijske običaje i ljepotu davnog vremena kojeg se trude otrgnuti zaboravu. Ove godine jubilarni 20. Međunarodni etno susreti održati će se 15. i 16.lipnja!

Bogata ponuda lokalnih jela, pića, narodnog stvaralaštva, suvenira, autohtonih poljoprivrednih proizvoda, običaja, plesa i pjesme okuplja veliki broj ljudi koji žive u području uz ove dvije europske rijeke. Sudionici pokazuju koliko toga imaju zajedničkog , ali pokazuju i bogatstvo u različitosti. Uloga etno sajma je sačuvati, zaštititi i njegovati kulturnu i prirodnu baštinu Podunavlja.

Općina Bilje, već je dvadesetu godinu organizator ovog događanja, koje uvelike pridonosi razvoju ruralnog turizma, jer dovodi veliki broj sudionika, a samim time i posjetitelja, koji potom ostaju u destinaciji i više dana. Scenografija dvorca Eugena Savojskog u Bilju pokazala se kao prekrasan prirodni ambijent, tako da će se manifestacija po drugi put održati u perivoju parka zaštićene prirodne cjeline ispred dvorca, i to 15. i 16. lipnja 2019. godine.

 

Međunarodna smotra folklora, sajam eko proizvoda hrane, pića i rukotvorina, bogati zabavni program, sve to začinjeno sa bogatom gastro ponudom, razveseliti će sve generacije, za svakog će se naći ponešto.  Za vrijeme trajanja Etno susreta, Bilje je domaćin susretima svih posjetitelja, gostiju, djece i odraslih, zaljubljenika u očuvanje kulturne tradicije našeg kraja, ali i krajeva iz kojih dolaze gosti.

Mnoštvo sadržaja manifestacije prostrijeti će pred posjetitelje bogatstvo baranjske trpeze i ponude: Očekuje vas sajam domaćih proizvoda, promocija gastro specijaliteta Baranje: fiš paprikaš, šaran u rašljama, čobanac, smotra folklora, nastupi tamburaških sastava te radionica za djecu.

Posjetite Baranju, otkrijte neki drugi svijet prošlosti i proživite ga u sadašnjosti s  vašim domaćinima, na Etno susretima u Bilju!

Posjetite ruralni raj mistične Baranje – Općinu Bilje

 Općina Bilje, obrubljena sa nekoliko biciklističkih pravaca, savršena destinacija za gastronomade i ciklo turiste, postaje brzorastuća destinacija ruralnog turizma, te svake godine bilježi sve veći broj dolazaka stranih i domaćih turista. Značajna cikloturistička Dunavska ruta (EV6) najvećim dijelom u Baranji prolazi upravo kroz općinu Bilje, a slijedom toga, na nju su se nadovezale lokalne biciklističke rute, koje presijecaju mjesto Bilje i okolna mjesta, te vode turiste do bike&bed smještaja te restorana i ostalih prirodnih i kulturnih znamenitosti.

Prirodne ljepote parka prirode Kopački rit i eno – gastro ponuda destinacije ključni su turistički proizvodi, po kojima je mikroregija Baranje sve više prepoznatljiva. Prepoznajte je i vi ovog proljeća, čekamo vas u Bilju!

autori fotografija; Pavo Nikolić, izvor fotografija web zajednica Bilje, TZO Bilje i privatni arhiv uredništva

Info: tzo-bilje.hr

Facebook