VODIČ ZA HODOČASNIKE NA CAMINO BANOVINI – POSEBAN PROJEKT OSTVAREN PUTEM SREDSTAVA HTZ-a

MALI VODIČ ZA VELIKO PUTOVANJE

U ovom članku donosimo vam CAMINO knjižicu gdje se možete opskrbiti s vrijednim informacijama na vašem slijedećem CAMINO putovanju. Na svega sat vremena od Zagreba, možete se slijedećeg proljeća pridružiti posebnom duhovnom hodočašću u trajanju od 4 dana i osim osobne retrospektive na putu, vidjeti posebne ljepote i draži Banovine kroz hodanje niz najljepši krajolik koji je posebno mapiran za CAMINO PUTOVANJE.

Što je CAMINO putovanje i kako se pripremiti za njega?

“Camino” je španjolski izraz za “put” ili “stazu”, poznat po hodočasničkim rutama u Španjolskoj, posebice Camino de Santiago. Ovaj povijesni put privlači putnike već tisuću godina, pružajući duhovno, kulturno i osobno iskustvo. Odlična vijest je da su se Camino rute proširile osim Španjolske i na druge europske zemlje, uključujući Hrvatsku. Europske Camino rute prolaze kroz raznolike krajolike i pružaju kulturna iskustva, omogućujući hodočasnicima da krenu na putovanje iz različitih polazišta. U Hrvatskoj je Bratovština svetog Jakova zadužena za dovođenje Camino puteva u Hrvatsku pa tako i Camino Banovine.

Bratovština Svetog Jakova neprofitna je udruga koja za cilj ima promociju bogatog kulturne, povijesne i duhovne baštine Puta Sv. Jakova – El Camino de Santiago.  Bratovština nasljeduje tradiciju hrvatskih bratovština koje su od 1203. godine pomagale hodočasnicima na putu za Santiago de Compostelu. Njihov najznačajniji projekt je Camino Hrvatska – obnova srednjovjekovnih hodočasničkih ruta koje iz Hrvatske vode prema Santiago de Composteli.

Hodočasnička putovnica s pečatima svakog prijeđenog dijela rute služi kao dokaz o putovanju. Za dobivanje Compostela Certifikata, hodočasnik treba proći posljednjih 100 kilometara do Santiaga de Compostele. Za prikladno hodočašće preporučuje se nošenje lagane odjeće u više slojeva, udoban ruksak, planinarske cipele i osnovne potrepštine. Navigacija pomoću pametnog telefona i fizičke karte, te štapovi za hodanje, olakšavaju putovanje.

OPREMA ZA HODOČASNIKE

Majice koje upijaju vlagu

Brzosušeće hlače

Debele čarape

Vjetrovka

Šešir ili kapa

Planinarske cipele ili tenisice

Ruksak

Boca za vodu

Fizička karta

Pametni telefon

Prva pomoć

Osobni lijekovi

Krema za sunčanje

Sunčane naočale

Toaletne potrepštine

Brzo sušeći ručnik

Hodočasnička Putovnica

Informacije za hitne slučajeve

Energetski bogate grickalice

Ruta Camino Banovina uključuje slijedeće lokacije:

Prva dan: Sisak – Petrinja

Drugi dan: Petrinja – Prnjavor Čuntićki

Treći dan: Prnjavor Čuntićki – Glina

Četvrti: Glina – Topusko

O PROJEKTU CAMINO BANOVINA ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE

Projekt “Camino Banovina – hodočasnički put” temelji se na povezivanju hrvatskih svetišta Sv. Jakova, uz uspostavu osam ruta (Krk, Podravina, Imota, Šibenik, Camino Banovina, Korčula, Gorski Kotar, Brač). Tijekom listopada i studenog 2022., označena su prva dva dana rute Camino Banovine, s promocijom 12. i 13. studenoga 2022. Početkom 2023., označena su i druga dva dana rute. Promocija cijele rute održana je ovog proljeća, konkretno od 27. do 30. travnja 2023.
Zahvaljujući financijskim sredstvima Hrvatske turističke zajednice, organizacija i logistika CAMINO BANOVINA rute postala je moguća i kao turistički proizvod kao i prekrasan način kako upoznati Banovinu iz jedne drugačije dimenzije.

Trasiranje i označavanje rute pridržavalo se smjernica europskih Camino puteva, uključujući mapiranje ključnih elemenata vjerske baštine i kulturnih znamenitosti. Označavanje rute uključuje raznolike tipove oznaka, poput strelica, kvadratića, školjki, prilagođenih oznaka u naseljenim mjestima.

Projekt podrazumijeva suradnju s lokalnim partnerima (planinarska društva, biciklistički klubovi, udruge) te fokus na marketingu i promociji hrvatske mreže puteva Sv. Jakova. Elementi oglašavanja uključuju hodočasničke putovnice, Compostele, karte, vodiče, letke, brošure i plakate raznih dimenzija, uz primjenu suvremenih tehnika oglašavanja na televiziji, radiju, internetu i društvenim mrežama. Važnost održivosti i odgovornog razvoja ističe se u skladu sa Strategijom razvoja turizma u Hrvatskoj.

Sve informacije: Turistička zajednica Grada Petrinje

www.facebook.com/TZGradaPetrinje

www.instagram.com/visitpetrinja

Fotografije: arhiv TZG Petrinje, Pixabay.com