Vodič kroz Petrinju – gastro ponuda i smještaj u srcu prirode

Petrinja i ovog ljeta nudi brojne ljetne sadržaje, atraktivne izletničke lokacije s gastro ponudom i predivnom prirodom. Za izbirljive tu su i predivne vile s bazenima a osvježenje vas čeka na Petrinjskom kupalištu na samom ušću rječice Petrinjčice, gdje se tradicionalno odvija večernji život u gradu. No jeste znali da na svega nekoliko minuta vožnje, u okolici Petrinje možete naći na prekrasne kuće za odmor koje u ponudi nude bazen, jacuzzi ili saunu kao u najboljem wellness centru? Uz drveni rustikalni namještaj koji omogućuje ugodan boravak i po najvećim vrućinama, osvježenje u komfornom bazenu i uz sportske sadržaje nikad nije bilo bliže a ljubazni domaćini su na usluzi cijelo vrijeme boravka. Tu je i ukusna domaća hrana te brojni restorani u prirodi.

DRVENA KUĆA BABYLONICA

U smirenom, tihom, pitoresknom naselju Moštanica u Petrinji, skrila se Drvena kuća Babylonica. Savršena za odmor i uživanje podjednako kao i za sportske aktivnosti ova kuća projekt je bračnog para Suzane i Danijela Kukića.

Na terasi možete uživati u bazenu, hidromasažnoj kadi i sauni a ako ste više sportski tip, spustite se do komfornog prostranog teniskog terena gdje možete zaigrati tenis s društvom ili sami. Na teniskom terenu postavljeno je čak šest reflektora tako da možete igrati tenis i kad sparine popuste, pod noćnom kapom i zvijezdama koje se ovdje savršeno vide u okruženju netaknute prirode.  

Zašto ime Babylonica?  Po dolasku u ovaj raj, vidjet ćete vrbu koja punih 70 godina krasi ovo imanje. Latinski naziv za vrbu je salix babylonica, stoga su domaćini u čast vremešne vrbe koja se opire vremenu, odlučili nazvati svoju kuću za odmor.   Za razgled okolice možete unajmiti bicikle, tu je i roštilj a sama kuća ima deset ležajeva pa je odlično rješenje za veća društva ili proslave team buildinga, rođendana, djevojačkih i momačkih večeri.

UNINA MALA KUĆA

Rustikalna Unina mala kuća u Hrastovici smještena je na blagim brežuljcima oko rječice Petrinjčice, tik podno Hrastovičke gore, te je idealna oaza za sve one koji teže povratku prirodi. Gosti imaju pristup osvježavajućem bazenu i prekrasnoj terasi koja je idealna za potpuno opuštanje.  Mirna, nježna i tiha atmosfera koja ovdje vlada idealna je za sve one koji žele pobjeći iz svog bučnog i vrućeg gradskog staništa.

Imanje “Unina mala kuća” leži na brežuljcima oko rječice Petrinjčice podno Hrastovačke gore koja omogućava ugodne izlete, a svaka staza drugačiji doživljaj. Volite li planinarenje, preporuka je da se smjestite u ovoj idili. Prostorom dominira predivna zelena livada s uređenim vrtovima na kojoj se nalazi kuća, velika sjenica u kojoj možete uživati u roštilju.

U sjenici se nalazi veliki frižider i blizina sudopera kao i mogućnost zatvorenog tipa u slučaju ružnog vremena. Goste dočekuje sav potreban pribor prethodno posložen u prostoru sjenice kao i ostali potrebni dodaci. Za najmlađe tu su ljuljačke i kućica za igru a dodatan adut je bazen u kojem možete potražiti osvježenje nakon planinarenja.

KORABLJA TIŠINIĆ – POSEBNO ISKUSTVO PRIRODE

Korablja Tišinić, nalazi se u selu Taborište koje je udaljeno 5 km od središta Petrinje (u pravcu Hrvatske Kostajnice). U sklopu izletišta nalazi se mini zoološki vrt dok se na velikom prostoru u slobodnom kretanju ističu jeleni lopatari i ljame. Stara kuća – pokupska korablja preuređena je u restoran s više zasebnih prostorija, a na katu su smještene sobe uređene u ruralnom stilu. Obitelj Tišinić u svojoj gastronomskoj ponudi ima vrhunske domaće specijalitete.

Izletište je otvoreno subotom i nedjeljom od 9 do 22 sata, a ostale dane isključivo po najavi. Obavezno se unaprijed naručite za doručak ili ručak a što se smještaja tiče, možete i prespavati uz doručak. Najmlađi će uživati u igri s pitomim životinjama a vi ćete se odmoriti u  bajkovitom ambijentu. Uz jelene, srne, pitome crne svinje i ostale slatke životinje okruženi šumom i prostranom livadom ovdje ćete se istinski odmoriti od gradskog stresa i uživati u izdašnoj domaćoj gastronomiji.

Mi smo probali teletinu ispod peke koja se pekla tri sata i bila je apsolutni užitak za nepce a poslužene su i punjene pileće rolice, pohane, hrskave i sočne, svinjske šnicle pečene na žaru i domaće krpice prelivene vrhnjem koje će vam instant vratiti u djetinjstvo. Sve to bilo je oplemenjeno domaćim škrletom.  Možete se najaviti ovdje i rezervirati stol ili smještaj.

RESTORAN MLINSKI KAMEN – GASTRO BLAGO NA OBALI KUPE

Zeleni šumski ogrtač u zagrljaju rijeke Kupe, udobne ležaljke i mnoštvo stolova raspoređenih na ogromnoj terasi, raskošan ambijent za uživanje u jelu i piću, nalazi se u restoranu Mlinski kamen, na svega 40 ak minuta udaljenosti od Zagreba. Naručite Gazdinu platu za koju se navodi da je dovoljna za 6 osoba no dostatna bi bila i za 10 ljudi. U ponudi su fantastična svinjska rebarca, lungić odležan u pacu 15 dana u umaku od suhih šljiva i reduciranog crnog vina  s njokima koji se tope u ustima a za desert preporučamo hrskavu Cool pitu od jabuka sa sladoledom ili lava cake. Porcije su iznimno darežljive a u ovom ambijentu objedovanje je poseban ritual koji zahtijeva da mu se prepustite i zaboravite na brige.

Sve vrste tradicionalnih lokalnih jela, preukusne palačinke, domaće vino i likeri uz fenomenalnu kavu čekaju vas u ovom zelenom raju a u blizini je i Beach bar gdje se možete odvesti električnim čamcem do Gradskog kupališta. Vozit će vas vlasnik Tomislav Presečan, vlasnik Mlinskog kamena, iskusni pilot i vozač a na licu mjesta možete dogovoriti još jednu avanturu – vožnju žirokopterom.

ŽIROKOPTER – VRHUNSKO ADRENALINSKO ISKUSTVO U NAJSIGURNOJ LETJELICI NA SVIJETU

U mjestu Brest Pokupski, nalazi se pista na kojoj vikendom Petrinju i okolicu možete razgledati iz panoramske visine.

Malen i naizgled krhak, žirokopter na prvi pogled ulijeva samo malu dozu panike :). Ne bojte se, iskustvo je fenomenalno i ne zaboravlja se jednom kad se odvažite na let iznad prekrasnih vizura Kupe i okolnih naselja. Letjet ćete s iskusnim pilotima iz Aerokluba Gyro – Cro, a možete biti potpuno spokojni na svom letu obzirom da se radi o najsigurnoj letjelici na svijetu. Posjetite njihovu Facebook stranicu.

Žirokopter pokreće strujanje zraka umjesto motora, tako da žirokopter može nastaviti let čak i ako motor otkaže. Leti se na visini od stotinjak metara, panorama je fantastična a letjelica može izdržati i vjetrove do 90km/h što je razlikuje od drugih letjelica. Ovo fascinantno iskustvo košta 55 eura za 15 minuta leta. Inače, ova šarmantna letjelica, svjetsku popularnost je stekla zahvaljujući filmovima poput ”Mad Max 2” i ”You only live twice” (James Bond). Dogovor oko leta moguć je u restoranu Mlinski kamen a preporuka je da najavite svoj dolazak unaprijed.

CAPRICCIA CENTAR – CENTAR VRHUNSKE ADRENALINSKE ZABAVE

U malom mjestu Nebojan, samom srcu Sisačko – moslavačke županije nalazi se jedan od najuzbudljivih obiteljsko – rekracijskih parkova u Hrvatskoj. Predan rad, upornost i trud, kreativnost i vizija koju je obitelj Kudlek utkala u ovaj centar, donijela je plodove u vidu stalne posjećenosti i brojnih gostiju koji ovdje dolaze otkrivati svoju zaigranu dječju stranu, otpustiti sav stres i jednostavno – uživati.

Capriccia centar nudi raskošne sadržaje za svakoga, od opuštajuće zone s bazenom i udobnim bungalovima, do adrenalinskih aktivnosti poput paintballa, streličarstva, vožnje ”ketler” vozilima i quadovima, nogometa u velikim šlapama, graničara te čak skijanja na travi…

Cilj ovog centra je pružiti svojim gostima nezaboravno iskustvo kao i ludu zabavu. Ovdje možete organizirati momačke i djevojačke izlaske, rođendanske proslave, team buildinge, obiteljsku zabavu, dolaske s većim društvom, možete tu i prespavati a ljubazni domaćini će se pobrinuti da program bude prilagođen vašim željama.

Možete unajmiti i quadove te se voziti po livadama, šumskim putevima, makadamima, uz vjetar u kosi vožnja u nedirnutoj prirodi će vas relaksirati i zabaviti u toj mjeri da se nećete željeti vratiti doma. Kada se umorni od jurnjave i natjecanja potpuno iscrpite, na raspolaganju vam je veliki bazen s grijanom vodom i bungalovi kapaciteta do dvadesetak kreveta.

Hranu možete pripremati sami i uživati u otvorenoj kuhinji s velikim stolom za dvadesetak osoba. Savršeno outdoor iskustvo do potpunosti dolazi do izražaja u ovom centru gdje sve pršti od uzbuđenja i životnog veselja koje vedri i gostoljubivi vlasnici rado dijele s gostima.

Restoran Štuka – za ljubitelje ribljih specijaliteta

Sve je u Petrinji u znaku prirode, okružena hrastovačkim šumama i rijekom, Petrinja diše i živi prirodnim ritmom, tako da je i ovaj restoran smješten u samoj prirodi, s velikom terasom na kojoj se možete opustiti. Restoran je specijaliziran za fine porcije najukusnijih riječnih primjeraka. Pogostite se fino pripremljenim šaranom, štukom, smuđom, somom pripremljenim na razne maštovite načine a u ponudi su i ostala moslavačka i kontinentalna jela. Preporuka je pohani som, šaran u tempuri, štuka na grillu, a u ponudi imaju i smuđa pečenog na žaru.

U samom centru Petrinje u restoranu Klobuk možete degustirati prefinu pizzu a u restoranu Zelena oaza također u centru, možete isprobati prefine sporo pečene pileće filee u umaku od meda, s dodacima ukusnih salata i finim desertima.

Dodatne informacije o smještajnim objektima pronađite na: petrinjaturizam.hr/smjestaj a informacije o gastro objektima na petrinjaturizam.hr/gastro-vodic. Posjetite mali gradić velikog srca, koji krije toliko ljepote i sadržaja u gradu i okolici da ni tri dana nisu dovoljna za sve to istražiti. Petrinja je odličan izbor za vikend doživljaj!

fotografije: Domagoj Sever, Explore Croatia, Skitnice.hr