Ima jedna vinska cesta..

Danas se nalazimo u predivnom kraju koji se nalazi za gorjem i oko gorja, na gorju i podno gorja. Danas se nalazimo u predivnom nam Zagorju. Zagorje, kako i samo ime kaže, je ukrašeno mnoštvom gorja, manjih i većih, dužih i kraćih, ali sigurno jedinstvenih i oku čarobnih. Ta gorja, osim što kroje krajolik kakav se rijetko gdje može vidjeti, imaju i višu svrhu, svrhu koju će bolje prepoznati jedno drugo ljudsko osjetilo… Pogađate, zagorska gorja rađaju ukusno grožđe koje u rukama pravih znalaca prelazi u nepcu drage crne i bijele tekućine, vina.

Vinska cesta ZagorjaVinari Zagorja su povezani u jednu vinsku cestu te je tako svakome olakšan posjet i degustacija najboljega što Zagorje nudi. Osim toga nalaze se u neposrednoj blizini Zagreba pa su tako na dohvat ruke svim zagrebačkim vinoljupcima.

Započet ćemo put vinskom cestom Zagorja, ali ga nećemo dovršiti, dopuštamo tebi da sam otkriješ što se sve može pronaći u zagorskoj kupici. Krenimo redom, prvo pauza za napuniti čašu nalazi nam se tik iza Medvednice, u Mariji Bistrici.

Vinarija Micak

Vinarija Micak

Na prostranom brijegu, svega 40-ak km od Zagreba, iznad svetišta Majke Božje Bistričke smjestilo se izletište i vinarija obitelji Micak temeljena na tradiciji i gostoljubivosti triju generacija.
Vinsko središte kojeg krasi uređen moderan podrumski prostor s posuđem od nehrđajućeg čelika i bariknim bačvama, dvorana kapaciteta 90 sjedećih mjesta i s vanjskim prostorom, terasom, kapaciteta 200 sjedećih mjesta.
Vinarija je kapaciteta 70.000 litara, a vina su zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla i sva su u rangu kvalitetnih vina. U zadnje tri-četiri godine vinarija Micak osvojila je 20-ak zlatnih odličja za svoja vina na državnim i županijskim natjecanjima. Vinarija ima i šampiona kontinentalne Hrvatske: Cabernet sauvignon 2011. I zbog svega toga ponosno ističemo naše geslo: „Vina iz svetišta“.

Preselit ćemo se na najistočniji dio vinske ceste Zagorja…

Bolfan Vinski Vrh

Bolfan Vinski Vrh

Priča o “Vinskom Vrhu” istovremeno je i složena i jednostavna. S jedne strane, bilo bi jednostavno reći da se radi o mjestu na kojem se svakodnevno mogu dobiti samo fini domaći naresci, sir i vino, dok se topla jela pripremaju isključivo uz najavu. No, stvari su puno složenije od toga.
“Vinski Vrh” zaista je posebno mjesto. Radi se o objektu u sklopu vinarije renomiranog zagorskog vinara, koji je jedinstvenim graditeljskim pothvatom stvorio predivnu staro-novu klijet iznad nepreglednih vinograda koja je tu da ekskluzivnošću ponude zadovolji zahtjevnije goste željne užitaka za vlastite nepce. Klet “Libertin” uz najavu i po dogovoru nudi slow-food iskustvo sljubljivanja autohtone zagorske kuhinje i vlastitog vrhunskog vina uz brojne druge pogodnosti lokacije, od šetnji, streličarstva, jahanja i smještaja u pet luksuzno uređenih soba.
Prostor je potpuno opremljen za održavanje prezentacija, seminara i team buildinga, a tu je i Libertinova vinoteka, iskustvo u organizaciji glazbenih programa, dok se kao suvenir mogu kupiti i vina, ali i drugi autohtoni proizvodi. Ni pogled na šume i brežuljke te veliki vinograd nije za odbaciti. Naprotiv.


Najsjevernija točka naše ekspedicije bi bila…

Vinogradarstvo Bodren

Vinarija Bodren sinonim je za vrhunske vinske predikate. Vinarija je prostrla svoje vinograde u regiji apsolutnih ekoloških atributa, na odmorenim obroncima pitomog Hrvatskog Zagorja. Uz brojna međunarodna priznanja i zlatne medalje na tuzemnim i inozemnim ocjenjivanjima i kušanjima, samo u posljednjih pet godina vinarija Bodren može se pohvaliti sa šest zlatnih medalja, osam srebrnih i šest brončanih medalja s Decanter World Wine Awards u Londonu, jednog od najprestižnijih svjetskih natjecanja proizvođača vina, dok je 2011. godine ledeno vino Bodren 2009 osvojilo DWWA Regional Trophy i uvršteno je u Top 10 slatkih vina.
Najnovije priznanje za kvalitetu naših ledenih vina pristiglo je s vodećega svjetskog ocjenjivanja International Wine Challenge 2014 – Bodren ledeno vino 2011 nagređeno je zlatnom medaljom, Pinot bijeli ledeno vino 2012 srebrnom, a Chardonnay izborna berba prosušenih bobica 2010 brončanom medaljom.


Vuglec Breg

Vuglec Breg

Vinarija, pansion & restaurant “Vuglec Breg“ nalazi se u selu Škarićevo, na pola puta između termalnog središta – Krapinskih Toplica i grada Krapine.
Nekadašnji tipičan zagorski zaseok, danas je obnovljeno „turističko selo“ s originalnim zagorskim kućama, restoranom, vinogradom i vinskim podrumom, koje se prostire se na preko 12 hektara.
Na južnim padinama smješten je vinograd sa približno 16 000 trsova, kojim možete šetati i uživati, ali i sudjelovati u berbama grožđa.
Gosti  mogu uživati u obilasku i šetnji kroz vinograd, a svake jeseni su dobrodošli u berbi grožđa, te zajedničkom druženju sa domaćinima i veseloj zabavi, koja tog dana potraje dugo u noć.
Uživanje u degustaciji pjenušaca proizvedenih klasičnom „šampanjskom“ metodom i vina od bijelih i crvenih sorata kao što su chardonnay, rajnski rizling, graševina, sauvignon, žuti muškat, zeleni silvanac, crni pinot, frankovka i cabernet sauvignon, oduševit će svakog ljubitelja vinske kapljice.


Otkrili smo skupa mali dio vinske ceste Zagorja. Ostatak pronađi unutar mobilne aplikacije Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije. Prati upute u nastavku i otkrij tko i gdje će tvoja kupica biti zbrinuta ?

 

Preuzmite Vision One mobilnu aplikaciju i pronađite “Visit Zagorje” !

Budi turist u svojoj zemlji !

Preuzmi na App Store 

 

visionone.co