Vino uz žlicu u Veganšpeku

Osmo izdanje ‘Vina uz žlicu‘ trebalo se održati krajem ožujka što je spriječio totalni lockdown uslijed korona krize.

Organizacijski sve je bilo spremno, ali su inicijatori tog eno gastro projekta, Renata Cisar i Mustafa Topčagić, zajedno s Karolinom Pavić, vlasnicom zagrebačkog Veganšpeka, morali pričekati neke bolje dane. Oni su konačno došli, pa se u simpatičnom bistrou u Tomašićevoj 6 okupila probrana ekipa vinara i uljara te novinara koji prate vinsku i gastronomsku scenu.

Kroz labirint vina i jela uzvanike je poveo veliki vinski zaljubljenik Marko Havaši, koji je u Zagrebu puno pridonio afirmaciji međimurskih i zagorskih vina. Sada je pokazao da ima i popriličan voditeljski talent. Visoka temperatura nije bila baš neki saveznik, ali u kuhinji Veganšpeka sve je besprijekorno funkcioniralo. Chef Alen Đukić sa svojim je timom na stolove najprije ‘izbacio’ Fermentirane štapiće od soje s humusom, tempehom i mrkvom, koji su se topili u ustima uz Pjenušac 267 extra brut Kota. Svoj pjenušavi ponos osobno je predstavio Tihomir Kota o čijoj se vinariji u Zagorju u posljednje vrijeme čuju samo hvalospjevi.

Sljedeći gastro izazov bili su Gnudi s kravljim sirom i pjenicom od tartufa s parmezanom, a posluženi su uz Sauvignon Soldo 2018, aromatično i osvježavajuće vino iz Vetova za čiju su kreaciju zaslužni otac i sin, Gojko i Mirko Soldo.

Samozatajni vinari s jednog od najboljih položaja u kutjevačkom vinogorju tek sada ozbiljnije stupaju na scenu, nudeći sa svojim vinima pravu vrijednost za novac. Ako pitate koliko koštaju, odgovor je – prava sitnica!

Svojevrsnu premijeru imala je vinarija Burnum iz Vrbnika kod Knina s ambicioznim Bijelim Cuvéeom iz 2018 u kojem su podjednako zastupljeni chardonnay, viognier, pošip i maraština. Nešto vrlo francuski i vrlo inovativno, a nastalo u dalmatinskom kamenjaru.

U odsustvu ljudi iz Burnuma, vino je, uz Zeleni rižoto sa špinatom i popečcima, predstavila Kninjanka, Dijana Grgić, vlasnica i urednica časopisa VinumIN. O toj će se vinariji, nazvanoj po staroj rimskoj koloniji, sigurno još pričati, a za početak samo spomenimo da je prvi trs u njihovu vinogradu zasadio Rade Šerbedžija…

Naš prvi eko vinar Tomislav Bolfan, nažalost, nije mogao doći na ovo zabavno i korisno druženje uz papicu i kapljicu, pa ga je u predstavljanju Rieslinga 2019 zamijenio Boris Nećemer, inače njegova desna ruka.

Njihov je izbor bio da ovom svježem ali moćnom vinu pridruže komade Lososa s grilla uz beluga leću, glaziranu mrkvu te pire od graška i mente, što se pokazalo dobrom idejom ali i realizacijom iz kuhinje Veganšpeka.

Jedino crno vino ove zagrebačke vrele večeri bio je Crni Cuvée Kaptol 2017 iz vinarije Kaptol, jedne od nezaobilaznih destinacija kutjevačkog vinorodnog područja.

Ovo vino visokog potencijala i maštovite kreacije predstavili su vlasnica vinarije Barbara Ljevar i zagrebački distributer Dario Krklec. Vrsna kupaža cabernet franca, cabernet sauvignona i merlota, u podjednakim omjerima, nadopunila je slasni Skradinski rižoto, kojim je označen i kraj slanim jelima.

Slatka završnica, Crème brûlée s ružmarinom i narančom, stigla je uz Muškat žuti Sokač 2018.

Kako zagorski ‘strujni vinar’ Ivan Sokač nije mogao biti prisutan, ulogu predstavljača imao je Vjekoslav Madunić, vinoljubac i vinopilac, inače spiker Hrvatskog radija, koji je nedavno otišao u zasluženu mirovinu. Vino je najavio poput uvoda u radijske vijesti koje je godinama čitao, a potom prepustio uzvanicima da uživaju u njemu i poznatoj francuskoj slastici na hrvatski način.

Spomenimo još i to da je nadopuna vrsnim jelima i vinima bila mineralna voda Römerquelle, a najboljom kombinacijom jela i vina, prema glasovima novinara, proglašeni su Gnudi s kravljim sirom i pjenicom od tartufa s parmezanom uz Sauvignon Soldo 2018.

Medijima se nakratko predstavila Sanja Žuvela iz OPG-a Mario Žuvela iz Vele Luke s Korčule s ekstradjevičanskim maslinovim uljem Žuvela Košće, mješavinom vrhunskih sorti maslina lastovka, orgula i drobnica. Ističe se mirisom po zelenom plodu i lišću masline te okusom srednje do intenzivne gorčine i pikantnosti. Žuvele su već treća generacija uspješnih veloluških maslinara.

Stari znanac ‘Vina uz žlicu’, Mladen Cesarec, koji u Oroslavju ima OPG Cesarec, sa svojim je bučinim uljima u posljednje vrijeme ušao i u velike trgovačke lance, koji su mu dali dodatnu promidžbu.

No, ipak ne zanemaruje neposrednije promocije, poput ove u Veganšpeku, gdje su popečci (kao dodatak Zelenom rižotu) spravljeni od visokoproteinskog, bezglutenskog bučinog brašna uz popržene sjemenke. Cesarec je, pak, izvukao i jednog asa iz rukava, a to je Suncokretovo hladno prešano ulje, koje nije namijenjeno prženju nego kao dodatak jelima što je potpuna novost na tržištu.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti domaćicu ovog eventa, Karolinu Pavić, vlasnicu Veganšpeka, koja je osmislila koncept jedinstvene ponude hrane za vegetarijance i vegane, ali i one koji uživaju u ribljim i mesnim jelima. Ovom prigodom predstavljen je samo dio ponude s ljetnog jelovnika, koji se stalno nadopunjuje i osvježava. Kako jelima, tako i vinima…