Šibenske ljepotice blistaju u novom ruhu – posjetite ih ovog ljeta

Prvu priču o šibenskim znamenitostima i posebnostima te priču o Tvrđavi sv. Nikole, donijeli smo u prvom blogu, a sada nastavljamo s pričom o ostalim šibenskim tvrđavama, simbolima Šibenika, čuvarima prošlosti i sjajnim simbolima turističke i kulturne slike grada.

Od osebujnih maca, divnih zidina, arheoloških znamenitosti, UNESCOVIH atrakcija, božanskih kolača, najboljih vodiča na Jadranu, plaže s pogledom na staru jezgru, do čudesnih šibenskih tvrđava, Šibenik će vas kolopletom povijesnog naslijeđa, definitivno začarati i navesti na ponovni dolazak. Šibenske tvrđave kao inovativan i autentičan proizvod, dominiraju nad turističkom slikom grada Šibenika i predstavljaju najljepše atribute grada i povijesti grada.
Dok ih istražujete, pozivamo vas da se smjestite u nekom od  šarmantnih šibenskih hotela gdje ćete uživati u finom jutarnjem doručku i savršenom pogledu na gradsku jezgru, ili modru pučinu.  

Tvrđava Svetog Mihovila – pod anđeoskom zaštitom

Tražite li najbolju koncertnu lokaciju gdje ćete na sedamdesetak metara iznad razine mora uživati u odličnoj muzici i prekrasnom pogledu ali isto tako i uživati u interaktivnoj priči o povijesti grada, posjetite ovu tvrđavu. Smještena na položaju ispod koje je mogla pratiti razvoj srednjovjekovnog Šibenika, na strmoj stijeni. Ime duguje crkvi posvećenoj arkanđelu Mihovilu. Zbog svog zanimljivog izgleda i atraktivnog položaja, danas je prepoznata kao jedna od najprestižnijih pozornica u regiji. Naime, prije nekoliko godina na tvrđavi je izgrađena ljetna bina s preko 1.000 mjesta na kojoj se izvode brojni događaji poput koncerata, mjuzikla, kazališnih festivala, predstava te filmskih projekcija.

foto: Tvrđava kulture

Jeste li znali da su od zidova tvrđave potekli gradski bedemi koji su okruživali Šibenik i stoljećima ga štitili a da je sveti Mihovil, od najradnijeg perioda nebeski zaštitnik grada? Gradski pečat iz 13.stoljeća prikazuje arkanđela kako bdije nad gradskim zidinama. Šibenik se u to rano doba navodi kao castrum, termin koji obično označava ‘”utvrđeni grad”. Prema legendi, ugarsko-hrvatski kralj Koloman je oko 1105. godine prisustvovao svečanoj misi koju je u crkvi sv. Mihovila na tvrđavi vodio biskup sv. Ivan Trogirski.

Sredinom 15. stoljeća Tvrđava sv. Mihovila je dominantna obrambena točka grada sa stalnom posadom od 40 vojnika. Iz povijesnih zapisa doznajemo da je tvrđava bila kvalitetno opremljena oružjem toga vremena. Vojnici su raspolagali s 27 topova manjeg kalibra, pet pušaka, stotinjak samostrela i 77 lukova s preko 3 tisuće strijela, te 68 kopalja, 42 oklopa i 68 štitova. Otprilike u istom periodu na tvrđavi se spominju i dvije cisterne koje su u njenoj unutrašnjosti sačuvane do danas. Evo uostalom zgodan video performans, da se osvjedočite kako je to nekoć bilo 🙂

A kako to izgleda danas?

Danas iz tvrđave nećete čuti zveckanje oružjem niti pucanje topova, neće s nje fijukati samostreli ni lukovi, već će se čuti dobra glazba i uživanje u koktelu s pogledom na pučinu.  Brzim povratkom u budućnost, ovog ljeta već od lipnja na stageu ove tvrđave zabavljat će vas Hladno pivo, Silente, Nipplepeople i mnogi drugi izvođači.  Ova ljepotica otvorena je tokom cijele godine a ulaznica stoji 60 kuna.

tvrdava-sv-mihovila/za-posjetitelje

TVRĐAVA BARONE – najljepši doživljaj zvuka 

Ova čuvarica prošlosti izgrađena je davne 1646 godine. Smještena također na impozantnoj poziciji, 90 m iznad mora na brdu Vidakuša (stari naziv). Potrebu za izgradnjom tvrđave na brdima iznad Šibenika naglašavali su mnogi gradski knezovi tijekom 16. i 17. stoljeća, no mletačka vlada nikad nije ispunila njihove molbe. Grad je bio iznimno ranjiv jer je neprijatelj s pozicija današnjih tvrđava Barone i  tvrđave sv. Ivan lako mogao topništvom srušiti gradske zidine. Kada je izbio Kandijski rat 1645 godine, osmanska vojska je brzo napredovala prema dalmatinskom bojištu i stigla nadomak Šibeniku u ljeto 1646 godine. Uvidjevši što im se sprema,  šibenčani su se organizirali vlastitim snagama kako bi sačuvali slobodu svog grada, te u svega 58 dana od kolovoza do listopada, podižu Barone.
Kada je bosanski paša Tekijeli stigao pred grad s oko 30.000 vojnika (nedugo nakon gradnje Baronea), šibenčani su ga uspjeli obraniti a uspjehu je zasigurno pomogla i tvrđava Barone – pravodobno i na  vrijeme podignuta.

A kako je u Baroneu danas

Danas možete u prošlosti zaviriti kroz čarobno putovanje putem AR uređaja i audio vodiča. Uživajte u prizoru bitaka, osvajanja, početaka, a vani vas očekuje spektakularan pogled na čarobnu gradsku jezgru grada Šibenika i na okolni arhipelag. Ulaznica košta 40 kn a ako kupite zajedničku ulaznicu za posjet tvrđavama Sveti Mihovil i Barone, za 70 kn imate ulaznicu za obje tvrđave.

foto: Tvrđave kulture

tvrdava-barone/za-posjetitelje

TVRĐAVA SVETOG IVANA – uskoro u novom ruhu, savršen spoj tehnologije i prošlosti

Ova tvrđava se izgradila u isto vrijeme kada i Barone. Ponosno se uzdiže iznad stare gradske jezgre a njena revitalizacija najveći je projekt ikad dodijeljen Gradu Šibeniku iz fondova Europske unije.
Ciljevi projekta su impresivni. Unutar područja Tvrđave, ukupne površine 18.657 metara četvornih, obnovit će se bedemi, uvesti inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi. Planira se tu smjestiti i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima. A u podnožju sjevernog obrambenog bedema („kliješta“) posjetitelji će moći uživati u gastro-vizualnom konceptu. Tako obnovljena tvrđava postati će i idealna platforma za promociju lokalnih malih i srednjih poduzetnika.

foto Putni kofer

Ovdje se na jedno kraće vrijeme smjestila i scenografija za Igre prijestolja, jer je zbog svog zvjezdolikog oblika tvrđava vrlo fotogenična te predstavlja i u tom smislu veliki potencijal. Veselimo se još jednom projektu uspješne revitalizacije i jedva čekamo vidjeti kako će to izgledati kada Tvrđava svetog Ivana bude bila spremna za prve posjetitelje.

tvrdava-svetog-ivana/projekt-revitalizacije

Što vam još nismo rekli o Šibeniku?

Šibenik je  prvi grad na Jadranu kojeg su osnovali Hrvati. Sve je počelo na tvrđavi sv. Mihovila na Božić 1066. kad je Šibenik utemeljen darovnicom kralja Petra Krešimira IV., zbog čega je i ostao poznat kao Krešimirov grad.

Šibenik je prvi grad na svijetu koji je dobio javnu električnu rasvjetu 1895.
Hidroelektrana na slapovima Krke proradila je također 1895. kao prva u Europi, svega dva dana nakon prve na svijetu na slapovima Niagare.
Šibenik je na ponos građana u vrijeme kad su Mleci vladali Dalmacijom u 15.st. bio prvi grad koji je kovao vlastiti novac, poznat kao šibenski bagatin.
Juraj Dalmatinac Nikola Firentinac, Faust Vrančić..neki su od znamenitih velikana koji su ostavili trag podno zidina Krešimirova grada.

 

U idućoj priči ispričat ćemo više o Katedrali Svetog Jakova i još jednoj kulturnoj atrakciji – Interpretacijskom centar katedrale sv. Jakova ‘Civitas Sacra’.  Saznat ćemo kako su Šibenčani svoju katedralu izgradili u velikom zajedništvu, kroz žrtvu i odricanje uvijek stavljajući u prvi plan dobro zajednice u kojoj se živi i koja na taj način postaje “živa Crkva” .

Dotada, posjetite Šibenik – savršenu točku povijesti i kulture.

Turistička zajednica Grada Šibenika

autor: Anita Žuvela