Šibenik Card – super vodič za Šibenik

Ako ste odlučili posjetiti Krešimirov grad, iskoristite brojne pogodnosti i popuste kako bi lakše i komotnije istražili sve ključne znamenitosti i atrakcije kojima Šibenik obiluje. Osim što je izvrstan alat za uštedu vremena i novca, Šibenik Card ima i vrijednu informativnu notu. A ako ste ljubitelj kulturnih i prirodnih atrakcija, ne zaboravite da uz Šibenik Card imate besplatan ulaz u Katedralu sv. Jakova, Gradski muzej, Civitas Sacra interpretacijski centar, tvrđavu sv. Mihovila, tvrđavu Barone, tvrđavu sv. Ivana, popust na kupnju ulaznice za Nacionalni park Krka, popust na izlet na tvrđavu sv. Nikole, besplatnu autobusnu kartu te popuste na agencijske usluge, ugostiteljstvo, suvenirnice, galerije i mnoge druge pogodnosti. Ova kartica dolazi u 3 kategorije:

Šibenik Card – individualna

Šibenik Card sa Bus Passom

Šibenik Card obiteljska

Karticu Šibenik Card moguće je kupiti isključivo preko web stranice www.sibenikcard. Trajanje kartice je 7 dana od prvog korištenja pogodnosti.  Želite li provesti inspirativan i sadržajan vikend s najdražima ili solo, u jednom od najljepših gradova na obali kome je povijest utkala bezbrojne priče u svaki kamen, svakako skinite ovu korisnu karticu putem linka i upustite se u istraživanje atrakcija od kojih se većina nalazi u samom centru grada.  

UNESCOVI DRAGULJI U ŠIBENIKU

Malobrojni znaju da je Šibenik jedan od rijetkih gradova na svijetu s dva spomenika na UNESCO-ovoj listi. To su fascinantna katedrala sv. Jakova i impozantna tvrđava sv. Nikole. Šibenska katedrala smatra se jednim od najljepših sakralnih objekata u Europi, datira iz 15. i 16. stoljeća te je jedina katedrala iz tog doba koja je u potpunosti sagrađena od kamena. A ako se zaželite adrenalinskih avantura, tu su brojne pješačke i ciklo staze, do organiziranih adrenalinskih iskustava kao Zip line ili Ferata Čikola.

Tvrđava Svetog Mihovila – mjesto najboljih koncerata na obali

Tražite li najbolju koncertnu lokaciju gdje ćete na sedamdesetak metara iznad razine mora uživati u odličnoj muzici i prekrasnom pogledu ali isto tako i uživati u interaktivnoj priči o povijesti grada, posjetite ovu tvrđavu. Smještena na položaju ispod koje je mogla pratiti razvoj srednjovjekovnog Šibenika, na strmoj stijeni. Ime duguje crkvi posvećenoj arkanđelu Mihovilu. Zbog svog zanimljivog izgleda i atraktivnog položaja, danas je prepoznata kao jedna od najprestižnijih pozornica u regiji. Naime, prije nekoliko godina na tvrđavi je izgrađena ljetna bina s preko 1.000 mjesta na kojoj se izvode brojni događaji poput koncerata, mjuzikla, kazališnih festivala, predstava te filmskih projekcija.

VLASTITI NOVAC, PRVA JAVNA RASVJETA, PRVI SIREVI..

Šibenik je prvi grad na svijetu koji je dobio javnu električnu rasvjetu 1895. 
Hidroelektrana na slapovima Krke proradila je također 1895. kao prva u Europi, svega dva dana nakon prve na svijetu na slapovima Niagare.
Šibenik je na ponos građana u vrijeme kad su Mleci vladali Dalmacijom u 15.st. bio prvi grad koji je kovao vlastiti novac, poznat kao šibenski bagatin
Juraj Dalmatinac Nikola Firentinac, Faust Vrančić..neki su od znamenitih velikana koji su ostavili trag podno zidina Krešimirova grada.

Prvi sir je iz Šibenika! Na neolitičkim arheološkim nalazištima Pokrovnik i Danilo u šibenskoj regiji otkriveni su najstariji tragovi fermentiranih mliječnih proizvoda na lončarstvu čiji nastanak datira prije 7200 godina, što čini proizvodnju sira 4000 godina starijom nego što se to ranije mislilo prema nalazištima u egipatskim grobnicama.

Šibenik ima čak ima 24 crkve, 6 samostana,  2851 stubu u staroj gradskoj jezgri i rodni grad je brojnih talenata i velikana.  Petar Krešimir IV, Juraj Dalmatinac, Nikola Firentinac, Faust Vrančić, Arsen Dedić, Vice Vukov, Mišo Kovač,  Ivo i Vinko Brešan, Dražen Petrović, Špiro Guberina..

Dva nacionalna parka, Krka i Kornati, više od 2450 km uređenih staza u okolici u kojima možete uživati u raznovrsnosti ponude povijesne tvrđave oko rijeke Krke, arheološka nalazišta Burnum i Bribirska Glavica, lokalitet Danilo s ostacima iz prapovijesnog doba.. samo su dio bogate ponude kroz koju možete stići u ovaj biser Dalmacije koji sa svojom katedralom sv. Jakova iz XV st. pod zaštitom UNESCO-a i tvrđavama slovi za jedan od najljepših gradova na Mediteranu. Vidimo se u Šibeniku!

Fotografije: Putoholičari

Korisni linkovi:

www.sibenik-tourism.hr
www.facebook.com/TouristBoardSibenik
www.instagram.com/lovesibenik