Priča o Garić gradu

Odlučite li posjetiti Podgarić, upoznajte prije toga toga njegovu zanimljivu priču. Podgarić je ljupko naselje smješteno unutar Općine Berek u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koje broji svega 47 stanovnika prema popisu iz 2011. godine. No iako je slabo naseljen, bogat je povijesnim blagom. Podgarić je carstvo srednjovjekovnih utvrda kao što su Garić grad, Košuta grad, Jelen grad, Bršljanovac, Gradina i Marić grad. Jelen grad je danas ruševina na brijegu usred guste šume, a od Košuta grada ostali su samo dio zida i nasipi. Gradina se ne spominje u povijesnim dokumentima. Ovdje možete vidjeti Spomenik revolucije naroda Moslavine, smješten na uzvisini sjeverno od naselja. S ovog mjesta pruža se predivan pogled na naselje i na umjetno akumulacijsko jezero Podgarić, koje ima površinu od 4,6 hektara i kroz koje protiče rijeka Garešnica, koja izvire u blizini.

foto: Štefan Brajković

Ovaj povijesni grad krije i priču koju su prenosili stariji stanovnici Podgarića, a i danas se može vidjeti njezin trag u obliku “puklog kamena.” Prema legendi, kmetovi su mučili volove da prenesu kamene blokove do gradilišta. Na putu do mjesta gradnje, naišli su na kamen koji im je zapriječio prolaz. Nakon mukotrpnog napora da ga pređu, vol je, prema priči, progovorio: “Proklet bio Garić gradu, vječno se srušio i nikada se ne urušio.” U tom trenutku, kamen se razlomio na pola kako bi volovska kola mogla proći. Danas se može vidjeti kako je kamen zaista puknut na pola, ostavljajući nas s pričom koja preživljava vrijeme i generacije.

foto; Štefan Brajković

Priča o udovcu gospodaru Gariću i njegovoj kćeri Ružici povezana je s gospodarom Jelengrada, Svevladom Makarijevićem, koji je imao zlu reputaciju kao težak i nemilosrdan gospodar. Sukobili su se zbog teritorija Garića, a priča kaže da su Svevladovi ljudi iskoristili podzemne tunele kako bi upali u Garić, opljačkali ga i zarobili gospodara Garića s namjerom da ga prodaju kao roba.

Ružica, gospodareva kći, hrabro je pobjegla noću niz brdo i pronašla zaklon kod ugljenara, kmeta koji je radio za njezinog oca. Tamo je živjela kao članica obitelji, pomažući u svakodnevnim poslovima, lovu i prikupljanju šumskih plodova. Čak je i prodavala te plodove, uključujući i gospodaru Jelengrada. Njegova supruga je odlučila zadržati Ružicu kao svoju sluškinju. Ružica je koristila tu priliku da kradomice pomogne svom ocu i donese mu hranu i druge potrepštine.

foto: Pexels

Jednog dana, Ružica je svjedočila nesreći u kojoj je maleni sin gospodara Jelengrada pao u bunar. Bez oklijevanja, Ružica je skočila u bunar i spasila dječaka. Gospodar Jelengrada je bio duboko zahvalan i ponudio joj što god poželi. Ružica je zatražila oslobađanje svog oca. Iako nevoljko, Svevlad je pristao na to, omogućivši im povratak u Garić gdje su proveli svoje preostale dane u miru, zajedno sa Svevladom.

TAJANSTVENI GARIĆ GRAD

Garić grad, uz Medvedgrad, spada među najstarije srednjovjekovne utvrde u sjevernoj Hrvatskoj, smješten usred Moslavačke gore, blizu Podgarića. Njegova povijest obuhvaća gotovo osam stoljeća, započinjući izgradnjom 1256. godine, na zahtjev bana Stjepana Šubića. No, njegova najintrigantnija priča vezana je uz Crnu kraljicu Barbaru Celjsku, koja je preuzela vlast nad gradom oko 1412. godine. Razlozi za njezinu vlast nad ovim prostorom ostaju obavijeni tajnom, no to je dodatan izazov tragačima i putnicima za misterijama.

foto: Pexels

Pretpostavlja se da je upravu nad gradom preuzela oko 1412. godine, no povijest ne nudi precizne informacije o tom periodu. Barbara Celjska bila je kći Hermana II. Celjskog, poznatog vladara iz Velikog Tabora, i udala se za ugarsko-hrvatskog kralja Žigmunda Luksemburškog. Često zamjenjivala supruga u vođenju Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva iz različitih utvrda, uključujući i Garić grad. Garić grad ima i veze s duhovnim životom tog područja, jer je u blizini osnovan samostan Pavlina 1295. godine. Moslavačka gora tada je bila prožeta naseljima, crkvama, utvrdama i samostanima.

Pavlini su imali velik utjecaj na znanost, edukaciju i kulturu, a najstariji pavlinski samostan u Hrvatskoj, samostan Blažene Djevice Marije (poznat i kao Bela Crkva), također je bio u blizini Garić grada. No, osmanska ekspanzija u 16. stoljeću prekinula je život ovog područja, uništivši grad i ostavivši ga u ruševinama. Unatoč tome, Garić grad danas privlači posjetitelje svojom poviješću, legendama i prekrasnim prirodnim okolišem. Možete prošetati kroz njegove dvostruke zidine, razgledati branič-kule te uživati u pikniku u unutarnjem dvorištu. Postoji zanimljiva legenda o ukletoj kneginji koja čeka oslobađanje poljupcem na Jurjevo u zoru kako bi grad ponovno zasjao u punom sjaju. A tajanstvena mreža podzemnih prolaza pobuđuje dodatnu znatiželju i podcrtava zanimljivost ovog neistraženog područja.

Barbara Celjska i zanimljivosti koje su je pratile

foto: Pexels

Barbara Celjska bila je vrlo intrigantna i neobična kraljica, stoga nije neobično da je priča o njoj i dalje puna misterija.
Optužbe koje su je pratile tvrdile su da je bila vještica, a postoje i zanimljiva svjedočanstva koja ukazuju na njenu sklonost prema alkemiji. Njezini eksperimenti ostali su zabilježeni u tajnim zapisima češkog alkemičara Johanna von Laaza, koji ju je jednom posjetio u dvorcu iznad Samobora, gdje je ona imala svoj laboratorij. Tajno mjesto u podrumu dvorca postalo je njezinim svetim prostorom za tajanstvene alkemijske radnje.