Kamo ovog proljeća? Istražite dragulj kontinentalne Hrvatske

Jedno od najdražih izletničkih iskustava predstavlja potraga za doživljajem kojeg pruža čudesan krajolik i ukusna gastro priča.
A kada se te dvije odrednice sretno povežu u zajedničku rapsodiju okusa i doživljaja, tada imamo priču o novoj uzbudljivoj destinaciji.

foto: Saša Pjanić

Jedna od takvih destinacija čije ljepote unazad nekoliko godina, osvajaju sve više putnika je okolica Siska.

foto: Saša Pjanić

Okolica grada Siska nudi brojne prednosti izletnicima a njen primarni adut je prometna dostupnost i blizina metropole. Naime vožnja iz Zagreba do Čigoća traje oko 70 minuta, a do Lonje je 120 minuta.

foto: Saša Pjanić

U svim seoskim tradicijskim objektima, možete za vrlo pristupačnu cijenu iskusiti autentična jela ovog kraja i usput uživati u prizorima netaknute zelene arkadije jednog od najljepših Parkova prirode u ovom dijelu Hrvatske.

foto: Saša Pjanić
foto: Saša Pjanić

VODIČ KROZ SEOSKA DOMAĆINSTVA
Samo za vas, pripremili smo vodič kroz izletničke objekte koji će vam otvoriti vrata kroz gostoljubivost domaćina, autentične posavske kulture, raskoš i bogatstvo rijetkih biljnih i životinjskih vrsta, a možete kroz najam bicikla u Infocentru parka, krenuti na aktivnu turu posavskim krajobrazom, na odabranim mjestima se usput više nego fino najesti te ponegdje i prespavati.

Tradicije Čigoć

ostalov6foto: Tradicije Čigoć

Smještena u bajkovitom predjelu srca Parka prirode LP, u centru europskog sela roda Čigoč, ovaj turističko-ugostiteljski objekt “Tradicije-Čigoć” u vlasništvu obitelji Barić oduševljava brojne generacije posjetitelje.
Od stare ruševne drvene kuće koju su vlasnici preselili na ovu lokaciju, uspjela se izgraditi prelijepa tradicionalna drvena kuća sa raskošnom okućnicom. Pozivamo vas da se zaputite u prekrasan Park prirode Lonjsko polje i selo Čigoć, doživite klopotanje prekrasnih bijelih roda, te degustirate tradicionalne  i moderne proizvode iz ukusne kuhinje “Tradicije-Čigoć
Poželite li omamljeni okusima i čistim zrakom prespavati i za to postoji rješenje.

Seosko domaćinstvo “Iža na trem”

Ako ste pasionirani ljubitelj prirode, ili strastveni ribolovac, ili samo želite provesti jedan ili više dana na selu u razgledavanju roda, ribolovu,šetnji u Parku Prirode Lonjsko Polje tada dođite u Čigoć,u “IŽU NA TREM “!

Posjetite ovu staru bajkovitu korablju koja se nalazi u Čigoću, na kućnom broju 57.
Cijela kuća je u potpunosti obnovljena i namijenjena je za smještaj gostiju koji tu mogu uživati u gastronomskim otkrićima.
Više na: www.iza-na-trem.hr 

Apartman Kuvarna

Apartman Kuvarna se nalazi na obiteljskom gospodarstvu u dvorištu, odvojen od obiteljske kuće. Sastoji se od dvokrevetne sobe uz mogućnost dodatka pomoćnog ležaja ili djećjeg krevetića te terase, kuhinje i sanitarnog čvora.
U  dvorištu se nalazi  dječje igralište za ugodniji i bezbrižniji boravak vaših mališana.

OPG VESELIĆ

Uz rijeku Savu u PP Lonjsko Polje, nalazi se selo Mužilovčica.Vlasnici OPG Veselić, svoju ljubav prema prirodi i kulturnoj baštini prenijeli su na svoju djecu Ivana i Ivonu koji su odlučili poći njihovim putem.U ekološku proizvodnju su krenuli 2005. godine sa uzgojem jagoda na svega 0,25 ha zemlje. Potaknuti zadovoljstvom kupaca koji su se oduševili prirodnim mirisom i okusom jagode, odlučili su proširiti svoju proizvodnju. Danas obrađuju 10 ha zemlje na kojima uzgajaju razno EKOLOŠKO VOĆE I POVRĆE, ali posjeduju i stoku za vlastite potrebe kako bi cjelokupni prirodni ciklus bio zatvoren.

eko-kosara Veselić

Na prvom Festivalu pekmeza, džemova i marmelade u Dubrovniku 2007. godine osvojili su zlatnu medalju za njihov Pekmez od šljive i srebrnu za Pekmez od šljive i zelene rajčice.
Osim što ih možete posjetiti, možete naručiti i vrhunske organske proizvode na kućnu adresu.  Detalje o narudžbi proizvoda potražite na linku.

Etno selo Stara Lonja

100_0823foto: Stara Lonja

Na spektakularnom imanju koje će vas očarati, možete šetati, voziti se biciklima, baviti se sportom na travnatom igralištu (mali nogomet, odbojka, badminton, košarka, starinsko kuglanje), iznajmiti čamce na rijeci Savi i Staroj Savi, ići u ribolov, spremati sami jelo ili uz pomoć domaćina u starom sjeniku koji je uređen kao pecana a ako poželite domaćini vas mogu povesti u ribolov i na mnogobrojne izlete u cijelom Lonjskom polju i bližoj okolici.

DSC_0194 (Medium) (2)foto: privatni album

Za sve posjetitelje nude se također: mogućnost organiziranja i odlaska na raznovrsne izlete i obilazak brojnih prirodnih i kulturnih atrakcija – ribolovni turizam – kanu safari – brojne biciklističke i pješačke staze – izleti čamcem i brojni drugi sadržaji.

Više informacija pronađite na: www.etnoselo-staralonja.com

Pansion Tišina
Još jedan pansion u srcu Lonjskog polja, nudi mogućnost smještaja u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s kupaonom a gostima je na raspolaganju i besplatni WiFi, roštilj i besplatno privatno parkiralište kao i pult za organizaciju izleta.
U okolici objekta moguće je uživati u raznim aktivnostima poput šetnje, posjete parku prirode Lonjsko polje, i ribolova. Više informacija pronađite na: www.sava-turizam.eu.

Svakodnevno razotkrivanje mjesta savršene čistoće, mira i autentičnih namirnica iz organskog uzgoja, bilježi sve veći interes brojnih posjetitelja a sva ta blaga nama su dostupna na nepuna 2 sata od glavne HR metropole, Zagreba.

foto: Saša Pjanić

 I to sve uz iznimno solidne i uređene biciklističke staze na kojima možete sagorjeti kalorije iz prethodno opisanih seoskih imanja. Uživati u miru prekrasno uređenih staza,šetnica, livada ili se prepustiti spokoju Lonjskog polja koje nudi brojne sadržaje.

foto: Saša Pjanić

Više informacija o seoskim objektima pronađite na webu TZ Grada Siska sisakturist.com i Park prirode Lonjsko polje

foto: Saša Pjanić

A nađete li se već u ovom dijelu kontinentalne bajke, zašto ne bi posjetili i Sisak? Izvolite preko nekoliko dobrih razloga:

 Jer je grad čija povijest priča nebrojene priče, povijest, arhitektura, kultura – sve je tu

 Jer se možete zabaviti uz vrhunski jazz, Sisak je poznati dom vrhunskog urbanog zvuka

 Jer možete uživati u raznim formama street arta, kao što su super cool murali

Jer za razumnu cijenu možete uživati u izdašnim specijalitetima tradicijske gastronomije

Jer je cijeli grad premrežen biciklističkim stazama i brojnim sportsko rekreativnim sadržajima

Jer možete uživati u brojnim manifestacijama i to tokom cijele godine.

Ili vidjeti ljepotu rijeke koja teče usred grada..

foto: TZG Sisak

Dobro došli u Sisak i okolicu Siska!

Informacije: www.sisakturist.com