Perušić – zeleno carstvo aktivnog odmora

Jeste se ikad pitali kakve sve tajne krije Lika, magičan kraj na pola puta između mora i kontinenta, regija koju neopravdano zaobilazimo kad krećemo prema moru a koja je jedna od najbogatijih regija nacionalnih parkova i špilja u Lijepoj Našoj. Skrenite jednom s autoceste, uđite u carstvo drevnih ličkih šuma, prohladnih pećina, osvježavajućih, čistih rijeka i tradicijske gastronomije. Mi smo tako posjetili Perušić i ugodno se iznenadili ponudom koju čuva u svom zelenom biću.

Općina Perušić smjestila se u samom srcu Like, obgrljena zelenim planinama i prohladnim gorama a osvježenje možete pronaći u rijeci Lici. Iznimno je dobro prometno povezana- dođete do Perušića sa izlaza s autoceste A1, državna cesta D 50, između Otočca i Gospića.

U ovom tekstu donosimo vodič što sve vidjeti, gdje jesti, što degustirati i na koji način najbolje istražiti Perušić. Za početak, prije nego vas odvedemo na put u kušaone rakija, špilju, vožnju kanuom, evo nekoliko kulturalnih znamenitosti o kojima ste možda nešto već od prije čuli.

ZNATE LI ZA LIČKO KOLO?

Od ličke baštine u cijeloj Hrvatskoj najpoznatije je Ličko kolo – nijemo kolo koje se pleše bez pratnje instrumenata i kao takvo ga je UNESCO stavio na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Poznata je i lička kapa, dio ličke narodne nošnje. Povijesničari kažu da joj je preteča japodska brončana kapa, a od tada do danas lička kapa prošla je mnoge promjene. Legenda o ličkoj kapi koja je ostala do danas dolazi iz 1493. godine zbog Krbavske bitke u kojoj su mnogi Ličani izgubili svoje živote, a za njima su ostale ožalošćene žene, majke, sestre, kćeri i djeca koji su svoju tugu pretočile u kapu. Crvena boja simbolizira prolivenu krv, ravno dno simbilizira Krbavsku bitku, a crna i crvena boja sraz dviju vojski, dobra i zla. Vezene crne spiralne kružnice simbol su rata, a duge crne svilene rese suza prolivenih za poginulima.

KUŠAONICA RAKIJE STILANOVA LIKA – nezaobilazna postaja

Odmah na početku izleta, svratili smo u ovu kušaonicu koja već gotovo stotinu godina odnosno 5 generacija uzgaja voće i proizvodi nekoliko vrsta rakija. Začetnik ovog obiteljskog posla je Ivica Vlainić – Stilan koji se nakon života u Americi, početkom 20 stoljeća vratio u rodnu Liku i započeo uzgoj voća i sortnih rakija. Na mladima svijet ostaje, tako današnji uzgoj i proizvodnju vodi njegov praunuk Drago Vlainić s obitelji.  Bez šljivovice nema izleta u Liku, posjetiti ovaj kraj a ne degustirati njihove rakije je kao otići na more i ne zaplivati. Ne znamo koliko smo točno rakija probali, no oduševila nas je medovača, višnjevac liker, borovica i dunjovača a pored nabrojanih, StilaNova proizvodi i rogačicu, jabukovaču, legendarnu šljivovicu, liker od malina.. Popis je dugačak i kad ste tamo, isprobajte i kupite neke od rakija koje će uz ličke nareske (domaće kobasice i pancetu) i mekani škripavac, prekrasno kliziti niz grlo.

foto: Domagoj Sever

Pećinski park Grabovača – upoznajte špilju Samograd

Ovo je jedini pećinski park u Europi a u studenom 2019. godine šire područje Grabovače proglašeno je trajno zaštićenim područjem u kategoriji ZNAČAJNI KRAJOBRAZ. Posebno mjesto ovog jedinstvenog parka, zauzimaju speleološki objekti čija istraživanja traju gotovo 180 godina.  Krenite prema vidikovcu s kojeg puca fenomenalan pogled na rijeku Liku, drugu po veličinu ponornicu u Europi, po duljini toka (78km) koja izvire podno Velebita, a ponire u Kosinjskoj dolini. Do vidikovca imate oko kilometar i pol intenzivnog uspona, koji traje kratko.  Pogled na djevičansku prirodu, ostatke Starog grada Perušića i crkve Uzvišenja sv. Križa dodatno upotpunjava mistična pjesma vjetra. Na deset metarskom vidikovcu postavljene su šumske orgulje, odnosno 6 cijevi koje stvaraju zvuk uslijed puhanja vjetra i strujanja zraka. Pjesma iz prirode – najljepši zvuk.

foto: Tea Rožman Svedrović

Špilja Samograd – jedna od najstarijih turističkih špilja u Hrvatskoj

Nakon uspona na vidikovac, nedaleko svega par minuta pješke nalazi se remek djelo prirode, špilja Samograd. Svjetlucave stijene, duljina 345 m, čarobni stalagmiti i stalaktiti koji krune hladne zidove, vrhunska prezentacija vodiča Marka koji nas je nasmijao i odlično informirao o ovoj neobičnoj špilji punoj skrivenih čari, brojni su aduti zašto je treba posjetiti. A zanimljivo je znati i da je sam pećinski kompleks za turiste otvoren još od 19. stoljeća. Veličanstvena igra prirode koja traje milijunima godina duboko pod zemljom isklesala je čarobne skulpture. Špilja se nalazi u ponikvi u koju se ulazi putem betonskih stepenica s rukohvatom, dok se u samoj špilji nalaze rukohvati te kamene ručno isklesane stepenice stare više od 100 godina!

Temperatura špilje je u prosjeku 8°C te se preporuča odjeća dugih rukava i čvrsta obuća. Pazite i na obuću, morate imati čvrste tenisice ili gojzerice, zbog klizavog tla i konfiguracije terena.  Računajte i da ćete prijeći ukupno 948 stepenica dok obilazite špilju. Nije loše za fizičku formu.

Hobitska kućica i biljni vrt – preslatke atrakcije nadomak Pećinskog parka

Za ljubitelje Gospodara prstenova, ova lokacija je svojevrsno otkriće. Naime nedaleko od same špilje naići ćete na svijet bajke. U blistavom zelenju i carstvu miomirisnih biljaka skrila se kućica za hobite. Uspijete li ući u samu kućicu, iznenadit će vas predmeti poput karte Međuzemlja, peći, čajnika i domaćih čajeva od bilja koje raste u tom kraju. A u sklopu Biljnog vrta nalazi se i senzorički park za djecu s posebnim potrebama i Vilinska zemlja, čarobno kraljevstvo, u kojem žive male oku nevidljive vile. Na cijelom području Parka nalazi se ukupno 6 km poučnih staza, počevši od vidikovca Ploče kojeg smo obišli a  sa kog se pruža čudesan pogled na rijeku Liku, Velebit i Ličko polje.

foto: Domagoj Sever

Zelena, osvježavajuća, tajnovita.. Rijeka Lika je idealno mjesto za uskočiti u kanu i odveslati smireno u neki vlastiti zen. Istražite ovu tišinu, uistinu je posebna a dok veslate kanuom imate osjećaj da je ovdje vrijeme stalo. Nakon opuštajuće vožnje ovdje možete zaroštiljati, ili pojesti odličan lički gulaš ili roštilj u srcu šume, a nakon toga se odvažite na Paintball. Sve informacije o sadržajima na rijeci Lici imate ovdje.

Paintball je dinamična anti stresna zabava u kojoj se dobro istrčite, nasmijete, izvičete i razvijate timski duh. Paintball možete zakupiti ovdje, igrat ćete ga u šumi pored rijeke, nemojte ostati uskraćeni za ovo jedinstveno adrenalinsko iskustvo.  Jesmo vam rekli da ovo izletište nudi kućicu s hladnim napicima i udobne ležaljke s pogledom? Dovedite obitelj i prijatelje i opustite se daleko od gradskog stresa.

Gdje svratiti na ručak?

Lokalne namirnice kao što su domaći škripavac i sušena šunka, razni dodatni naresci i fantastični kolači, čekaju vas u restoranu Albatros. Preporučamo cheesecake s bobicama šumskog voća, baklavu od jabuke, čokoladnu tortu ili bijelu tortu s voćnim preljevom.

Poželite li prespavati u Perušiću, Albatros nudi smještaj s uslugom doručka a na raspolaganju je i a la carte restoran. Dostupno je besplatno parkiralište. U okolici možete uživati u raznim aktivnostima poput vožnje biciklom, Perušić je sa svojom zelenom netaknutom prirodom idealan za ciklo đir. U Perušiću će uskoro biti i novi komforno opremljeni apartmani u sklopu Albatros restorana i smještajnog dijela, bazenom, sa slanom vodom koja iznosi 26 C.

Što još vidjeti u blizini Perušića Od ostalih zanimljivosti, možete posjetiti selo Kaluđerovac, Pisani kamen koji datira iz 1.stoljeća, prirodni fenomen Jela-car, najveca jela u Europi, visoka 4,52 m s opsegom od 5,42 m, Kosinjsku dolinu koja se spominje 1071 godine u listini hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. Kosinjski most je kameni 70m dug most preko rijeke Like koji spaja gornji i donji Kosinj.

foto: arhiv TZO Perušić

Najpoznatiji objekti u Perušiću su Stari grad Perušić, poznat kao Turska kula i Crkva Uzvišenja sv. Križa. Svratite na putu do mora u ovu oazu prirodnih ljepota i brojnih outdoor doživljaja, jer će vam odmor u Lici biti pun netipičnih i ugodnih iznenađenja.

Više informacija: tz-perusic.hr

Naslovna fotografija: Domagoj Sever