Najljepša tajna Moslavačke gore

Pliva li bolje hrana u vinu ili vino u hrani?
Vječna je to dilema svih putnika, gastro avanturista, hedonista, nomada koji u potrazi za dobrim eno i gastro iskustvom istražuju daleke i one manje daleke lokacije na čijim mapama su ucrtana dobra vina i tradicijska hrana.
No u Moslavini, (
čudesnoj mikroregiji u središnjoj Hrvatskoj čiji središnji dio čini Regionalni park Moslavačka gora koji se na jugu spaja s močvarnim carstvom Parka prirode Lonjsko polje),  poslovica In Vino Veritas, dobiva puni smisao.  A život ti se oboji prizorima začudne ljepote.

Tamo gdje puno nijansi zelene boje ljubi pješčane riječne sprudove, gdje još moguće vidjeti posavske konje kako slobodno šeću i crne svinje kako mirno žive u prirodi, tamo gdje na malom prostoru vidiš i šume i močvaru, brojne vidikovce i šumske pješačke staze.. E točno tamo, sakrila se najljepše čuvana tajna kontinentalne Hrvatske do koje zapravo bez većih smetnji možeš doći autom, biciklom, busom. Jedini kompas koji valja slijediti ka putu do ukusne  Moslavine je nešto izletničkog duha, prstohvat dobre volje, i principijelna potraga za dobrom trpezom i zlatnom kapljicom. 

Otkrij novi teritorij – vinsko carstvo središnje Hrvatske

Vinorodna Moslavina, domovina je triju izvornih sorti grožđa: moslavac, dišeća ranina (belina) i danas najpoznatiji – škrlet, a vino je uvijek dobra inspiracija za otkrivanje novih teritorija i lakše je tražiti odgovore na neka pitanja, kada se u čaši zrcali zlato sa moslavačkih obronaka. A kada je riječ o gastronomiji, odgovore na sva pitanja može dati svaki Moslavac, jer jedno od ključnih načela u Moslavini je jesti puno i dobro, te piti umjereno ali kvalitetno.

ISTRAŽI NAŠ GURMANSKI VODIČ – DOŽIVI UKUSNU MOSLAVINU 

Prisjeti se bakinog stola, davno zaboravljenih recepata, razveseli svoje nepce pitkim i svježim moslavačkim vinima, a odgovore na pitanja o životu i njegovoj kocki vedrine, potraži na vinskoj cesti čiji brojni krakovi vode do toplih stolova ljubaznih domaćina, vinsku čaroliju i jedinstveno eno gastro iskustvo u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja.
Klikom na svaki naslov, doći ćeš do web stranice seoskog domaćinstva i vinskog podruma. Izaberi svoj po želji, i dogovori gastro vinski izlet. Preporučeno ga je kombinirati i sa fizičkom aktivnošću.

foto: Repušnička Klet
Klet Romić – savršena simbioza vina i odlične gastronomije

Smještena u Kutinskoj Slatini, na udaljenosti od samo 5 kilometara od centra Kutine, okružena mirom, tišinom te brojnim zelenilom, posjetitelje mami mirisima tradicionalne kuhinje u kombinaciji s okusima vina i likera iz vlastite proizvodnje. U zadnjih 30-ak godina sa svojim vinima osvajaju brojne nagrade po raznim izložbama u Hrvatskoj, a svojom ljubaznošću, domaćinstvom, te kuhinjom gospođe Nade „osvajaju“ brojne pohvale od posjetitelja iz Hrvatske, Europe, ali i zemalja „preko bare“. S jelovnika izdvajaju domaće kobasice, lovački gulaš s njokima, štrudle, ali i pijanog šarana. Njihova vina su prirodnija, zanimljivija i nikako industrijska, jer kako sami kažu „vino je igra, te svake godine istražujemo, učimo, igramo se i trudimo“, te obećavaju da će svaki ponovni dolazak kod njih kod vas probuditi neke druge okuse i mirise.

Lagena Winery – peta generacija vrhunskih vinara

Lagena, drugdje poznat kao mali trbušasti vrč za vino s uskim dugačkim vratom i ručicom sa strane, a u Moslavini poznat kao sinonim za kvalitetna vina Lagena Winery. Njihovi vinogradi su smješteni na istočnim obroncima Moslavine, na samoj granici Moslavine i Slavonije, te iznad rijeke Ilove, što je i dovelo do toga da im se vinarija zove po proizvodu napravljenom od gline, s obzirom da zemlja gdje su posađeni vinogradi velikim dijelom u svom sastavu sadrži upravo glinu. Današnje vinograde njeguje peta generacija vinogradara i vinara iz obitelji Đozo, koji su svoje prve vinograde posadili 1992. godine. Sljubite Škrlet ili Cabernet Sauvignon s moslavačkim i slavonskim specijalitetima i uživajte u prekrasnim pogledima na Moslavinu i Zapadnu Slavoniju.

Vinska kuća Kašner – uživanje s pogledom

Vinska kuća Kašner, u sklopu koje se nalazi i kušaonica, smjestila se u Kutini u ulici Kutinska lipa s koje se pruža prekrasan pogled na moslavačke vinograde. U svome unutarnjem prostoru može primiti oko 100 osoba željnih degustacija vina i uživanja u tradicionalnoj gastronomiji, ali i nudi mogućnost organizacije poslovnih sastanaka ili privatnih okupljanja. Vinarija Kašner se može pohvaliti sa prvim moslavačkim pjenušcem proizvedenim tradicionalnom francuskom metodom vrenja u boci, te ostalim odličnim sortama vina (Škrlet, Graševina, Frankovka) za koja su primili mnoga odličja na raznim hrvatskim izložbama vina. Ono po čemu je Vinska kuća Kašner prepoznatljiva je „Škrletka“. Vidikovac s kojeg degustacija vina dobiva novu notu, jer omogućuje uživanje u vinima odmah iznad vinograda iz kojih su vina i nastala.

Vina Glavica – mramor brdo i jedinstvena vina

Na brežuljcima Moslavačke gore, na mjestu zvanom Mramor brdo, nalaze se Vina Glavica. Od mramora su u antici napravljena najljepša kiparska djela i najznačajnije građevine, dok na Mramor brdu nastaju vina za sve istinske ljubitelje ovog veličanstvenog napitka. Kušanje vina na takvom mjestu upotpunjuje doživljaj svima koji žele malo odmoriti i uživati u prirodi uz čašu vrhunskog škrleta, graševine ili možda frankovke. Vina obitelji Glavica nose etiketu eko vina, odnosno vina koja se proizvode na bazi ekološke proizvodnje. Prije nego što njihovo vino postane nezaobilazan detalj vašeg stola za vrijeme obiteljskog ručka, posjetite Mramor brdo, saznajte više o ekološkoj proizvodnji i uživajte u moslavačkim delicijama.

IZLETIŠTE ZELENI PUT – MOSLAVINA NA STOLU

Aktivni odmor u prirodi, noćenje u bungalovima i sobama oznake tri sunca, tradicionalna kuhinja s namirnicama iz vlastitog uzgoja, večeri uz glazbu i ples, sve to vas čeka u Brinjanima na Izletištu Lukač. Ovaj savršeni odmor u netaknutoj prirodi upotpunjuju šumski puteljci, pogledi s brojnih vidikovaca na šumski svijet, te desetominutna romantična šetnja do jezera. Provedite ugodne trenutke uz svoje voljene u njihovom restoranu „Moslavačka kuća“, uz živu glazbu, domaće delicije i dobru vinsku kapljicu, te doživite „Moslavinu na stolu“.

Repušnička klet – obiteljski ugođaj s tradicijom i pogledom

Visoko na moslavačkim brežuljcima, udaljena od grada i gustog prometa, okružena vinogradima i šumom, smještena je Repušnička klet. Nekadašnju malu staru obiteljsku drvenu kuću sa kleticom obitelj Kohek je u potpunosti obnovila i pretvorila u reprezentativni ugostiteljski objekt na Moslavačkoj vinskoj cesti. Velika livada sa dječjim igralištem, golovima i ostalim sadržajima zabavit će djecu, a vama omogućiti opuštanje, druženje, zabavu i noćenje u najugodnijem okruženju s najljepšim pogledom na Lonjsko polje.

Lonjski dvori – početna točka za otkrivanje Parka prirode Lonjsko polje

U neposrednoj blizini Posjetiteljskog centra Repušnica – moslavačkih vrata u Park prirode Lonjsko polje smjestio se obiteljski restoran Lonjski dvori. U moderno rustikalnom stilu restoran će vam ponuditi najfinije delicije moslavačkog kraja, ali i birana jela hrvatske kuhinje pripremljena na stari tradicionalni način i sve to u kombinaciji s kvalitetnim moslavačkim vinima.Neka Lonjski dvori budu početna točka u otkrivanju Lonjskog polja, jedinog živućeg primjera tradicionalnog stočarstva u Europi.

Klet Leskarac – mjesto susreta i druženja

Klijet ili klet, u središnjoj Hrvatskoj poznata kao koliba u vinogradu, spremište vinogradskog i vinarskog posuđa i pribora, sklonište za ljude prilikom poljodjelskih radova, ali i mjesto druženja i provođenja slobodnog vremena. Upravo ovo zadnje najbolje opisuje i Klet Leskarac. Mjesto susreta i ugodnog druženja uz neizostavnu vinsku kapljicu u kombinaciji s tradicionalnom moslavačkom kuhinjom.

Nije slučajno da su Rimljani, stolujući u nedalekom Sisku, južne strane Moslavačke gore nazivali „brdima dobrih vina“. Prije rimskog doba, vinograde su na ovom području sadili već i Trećani, Iliri i Kelti, ali se tek u vrijeme vladavine rimskog cara Claudia Moslavina počinje jače naseljavati, što obilježava i novi val sadnje vinove loze, te se i danas vjeruje da je Moslavina inačica rimskog naziva Mons Claudius.
Moslavačka vinska cesta, smještena između Kutine i Popovače, u svojim brojnim vinarijama nudi degustacije i prodaju vina u buteljama ili izravno iz bačve. Stoga, kreni na put – Otkrij moslavačku vinsku cestu! Čekamo te. 

Doživi Moslavinu – Zagrli šumu, gorje i močvaru

www.turizam-kutina.hr

Facebook

www.pp-lonjsko-polje.hr

fotografije: Turistička zajednica Grada Kutine