Meksička hrana – radost okusa

Rijetko koja kuhinja na svijetu uspijeva tako vjerno preslikati strastveni duh svog naroda ko meksička. Optimizam, veselje i ljubav prema življenju savršeno se prelijevaju na tanjure uvijek prepune živopisnih namirnica i uzbudljivog kolorita. Svakako se radi o jedinstvenom kombiniranju namirnica, gdje se podjednako dobro slaže meso i razne salate sa povrćem i li grahoricama, začinjeno pikantim začinima i umacima. U meksičkoj kuhinji nema mjesta minimalizmu, svako jelo je doslovna eksplozija okusa i mirisa i nitko nikada ne ostaje gladan poslije meksičkog obroka. Nerijetko se desi da omamljeni puninom i bogatstvom hrane, ostajemo u restoranu i do sat duže, ne bi li se sve malo bolje „sleglo“.

Meksička kuhinja izvorno kombinira tradicijska jela autohtonih indijanaca i španjolskih konkvistadora. Osnovne sirovine u pripremi jela su dobivene mljevenjem zrna kukuruza. Osnovica meksičke kuhinje – tortilje, na sjeveru meksika se spremaju od pšeničnog brašna, a na jugu od kukuruznog brašna. Španjolski konkvistadori su donijeli sa sobom namirnice koje su nezaobilazne u pripravi jela (riža, govedina, svinjetina, piletina, vino, češnjak a u kombinaciji s autohtonim namirnicama poput: kukuruza, čokolade, rajčica, vanilije, avokada, guave, papaje, ananasa, čilija, graha, tikve, batata,), mogu se pripremati brojna jela koja su nas toliko puta ispratila pri rođendanima, večerama u dvoje, prijateljskim druženjima i posebnim prigodama.

Meksička jela imaju jedinstvenu notu, ona slave život i svojim raskošnim bojama i okusom potiču na vječiti optimizam. Teško je ovom prilikom nabrojati sva jela meksičke kuhinje, najpoznatija su burrito,ceviche, chimichanga, enchiladas, gordita, guacamole, machaca, nachos, picadillo, quesadilla, salsa, i nezaobilazna tortilja. Svakako se radi o jelima koja se isplati napraviti doma prema brojnim receptima ili svratiti u neki restoran pa ih kušati na licu mjesta. Dobar tek!