Između Neba i Zemlje: Katskhi Pillar – Skriveni Dragulj Gruzije

Autor: Putoholičari.rtl.hr

U zapadnoj gruzijskoj regiji u selu Katskhi posjetili smo Katskhi pillar – crkvu koja se nalazi na prirodnom monolitu visine oko 40m.

Smještena usred netaknute prirode, ova crkva ima fascinantnu povijest koja seže stoljećima unatrag. Nalazi se na impresivnom prirodnom monolitu visine oko 40m. Ovo mjesto je napušteno tijekom 16. stoljeća i sve do 1944. godine na vrhu nije bio ni jedan čovjek. Osim ruševina gore su našli i kostur posljednjeg stanovnika.

default

Legenda kaže da su prvi redovnici vjerovali kako će ih život na stupu izolirati od mogućih iskušenja i približiti Bogu kroz molitvu te su ovdje stvorili svojevrsno duhovno utočište i posvetili se molitvi i meditaciji. Nakon toga ovdje je živio samo jedan čovjek – preobraćeni bivši zatvorenik i redovnik Maxime Qavtaradze koji je odabrao život samoće i molitve. U ruševinu crkvice na vrhu stupa uselio je 1993. godine i bio ovdje 20 godina. Hranu su mu na stup slali sumještani, a dvaput tjedno se spuštao dolje kako bi molio u kapelici podno stupa. Danas gore ne živi nitko, no crkvu redovito posjećuju redovnici po tankim željeznim ljestvama koje su napravljene. Kažu kako su gore bliži Bogu. Zamislite kako su se majstori iz toga vremena uspinjali na toliku visinu bez modernih pomagala, oslanjajući se na vlastitu spretnost i snagu.

Fotografije: Putoholičari.rtl.hr