IDILIČNO SELO NA OTOKU HVARU KOJE ODIŠE MIRISIMA STARE DALMACIJE

Piše: Antonio Ivičević, Putni Kofer

Doći na otok Hvar i fokusirati se samo na razvikane turističke destinacije poput gradova Hvar i Stari Grad, a ne posjetiti njegovu iznimnu unutrašnjost bila bi prava šteta.
U središnjem dijelu otoku, iznad Starogradskog polja, smjestilo se jedno od najstarijih mjesta na otoku Hvaru, malo pitoreskno selo Pitve.

Zbog svoje stoljetno sačuvane arhitekture, ova veličanstvena kamena bajka smatra se jednim od najočuvanijih kamenih sela na otoku sa svim karakteristikama tipičnog dalmatinskog sela.

Zbog svoje stoljetno sačuvane arhitekture, ova veličanstvena kamena bajka smatra se jednim od najočuvanijih kamenih sela na otoku sa svim karakteristikama tipičnog dalmatinskog sela.

OVDJE SU DANI DUŽI, RITAM KORAKA SPORIJI, SLUH OŠTRIJI I POGLED BISTRIJI

Idilično selo Pitve koje odiše mirisima stare Dalmacije očarat će svakog posjetitelja svojim prekrasnim kamenim kućicama obavijenim tišinom, uskim popločanim uličicama, starim suhozidima, vinogradima, maslinicima i poljskim putevima. Malobrojno stanovništvo bavi se uzgojem vinove loze i turizmom, a o životu u unutrašnjosti otoka kažu da je to poput neke druge dimenzije – ‘ovdje su dani duži, ritam koraka sporiji, sluh oštriji i pogled bistriji’.

Pitve su jedno od najstarijih naselja otoka Hvara, naseljene još od ilirskog razdoblja.

Osim bajkovitog izgleda sela u kojem vlada sklad između tradicionalnog načina života i očuvane ljepote prirode, stanovnici svakodnevno uživaju u nevjerojatnom pogledu koji se pruža prema otoku Braču i makarskom primorju, ali i planinskim vrhovima Biokova. Mnogi kažu da se radi i o najboljim proizvođačima vina na otoku, a ako volite raditi svojim rukama i ne bojite se fizičkih poslova, u Pitvama se možete okušati u branju grožđa i maslina te proizvodnji maslinovog ulja i vina.

Svaki posjetitelj ima priliku vidjeti, kušati i kupiti domaće proizvode poput vina, različitih likera, meda, pekmeza te voća i povrća.

JEDINSTVENI TUNEL NA SVIJETU U KOJEM SE NE MOGU MIMOIĆI DVA AUTA

Iz Pitava prema južnoj obali otoka vodi uski tunel Pitve – Zavala. Tunel je dugačak 1400 metara i širok 2,30 metara te je posebna atrakcija na otoku Hvaru jer povezuje dva dijela otoka, a donedavno je bio jedina veza između naselja na južnoj strani otoka i grada Jelse. Izgrađen je uz pomoć vojske, a ono što je karakteristično za tunel je da nema svjetla, širok je tek za jednosmjerni promet pa se promet regulira sa semaforima. Klaustrofobični tunel je, na svoj specifičan način, turistička atrakcija i zasigurno iskustvo koje posjetitelji pamte s određenim strahopoštovanjem.

Osim što povezuje dva dijela otoka, tunel u Pitvama krije i jednu strogo čuvanu tajnu. Naime, u njemu se nalaze uska vrata iza kojih se od davnina čuvaju vina. Hladni uvjeti tunela očito su bili savršeni za hvarske vinogradare koji već desetljećima u njegovim zidovima skladište vina, zbog kojih je najsunčaniji otok u Europi poznat diljem svijeta.

Mjesto Pitve je poznato i zbog tradicionalne procesije Za križen koja svake godine započinje točno u 22 sata tako što šest procesija istovremeno kreću iz šest župnih crkava središnjeg dijela otoka – u mjestima Vrbanj, Vrboska, Jelsa, Vrisnik, Svirče i Pitve

Jeste li već posjetili otok Hvar i drevno selo Pitve? Ako niste, svakako ga uvrstite na listu prioriteta, a osim što će vas autentični dalmatinski ambijent ovog mjesta očarati, pokazat će vam jedan potpuno drugačiji svijet od onog na koji ste navikli. U Pitvama je sve opuštenije i jednostavnije, cijelo selo je ispunjeno dobrim duhom prošlosti zbog kojeg imate osjećaj da je vrijeme u njemu odavno stalo.

Još više reportaža začinjenih divnim fotografijama, čitajte na novom turističkom portalu istinskog zaljubljenika u putovanja, majstora lijepe riječi i dobre fotografije, Antonia i njegovog Putnog kofera.