Kušaj i istraži čarobnu jesen Hrastovačke gore – OTKAZANO

UPDATE: FESTIVAL KESTENA OVE GODINE JE OTKAZAN ZBOG POGORŠANE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE I PREPORUKA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE RH!

Malena Petrinja je šarmantni gradić velikog srca, smještena na obroncima Zrinske gore, sa brdovitim predjelima prelijepih pejzaža Banovine. Posjeta ovoj destinaciji u jesen, uvijek će biti nezaboravno  iskustvo, upravo zbog prirodnih atrakcija koje okružuju grad. Vidici Banovine dosežu do rijeke Kupe, a kulturno povijesno središte grada oplakuju srebrne vode Petrinjčice.

Poželite li se relaksirati na  petrinjskim šetnicama, planinarskim stazama ili se odvoziti po cikloturističkim rutama, pozivamo vas da dođete i posjetite ovu destinaciju udaljenu svega pedesetak kilometara od Zagreba. Poznati Festival kestena idealna je prilika da dođete i upoznate Petrinju i Hrastovačku goru, uživate u gastronomskoj ponudi, dobroj zabavi i domaćim proizvodima. 

Pozivamo vas na Festival kestena 17. i 18. listopada 2020.

Prvi dan predviđen je za uživanje u programima na otvorenom, organiziranom penjanju uz pratnju vodiča, kao što možete doći i biciklom do Piramide – najvišeg vrha Hrastovačke gore. Hrastovačka gora je bogata kestenovim šumama. Cepeliš, njen najviši vrh poznat je i pod nazivom Piramida, po geodetskoj piramidi što su je krajiške vlasti podigle 1864. godine.
Ime Cepeliš ima i selo na sjevernoj strani Hrastovačke gore, odakle do vrha vodi nemarkirani kolni put. Na vrhu je 2007., godine sagrađen novi planinarski dom Matija Filjak.

Zanimljivosti Hrastovačke gore: Na gori se mogu pronaći zanimljive sedimentne tvorevine poput Bijelih stijena i nekolicine napuštenih kamenoloma gdje su vidljive okamine školjkaša, crvenih algi, kolonija gljiva, koralja i ježinaca, odnosno životinjski svijet nekadašnjeg Panonskog mora. Osim prirodnih ljepota, na gori susrećemo materijalne ostatke iz povijesti starog grada Hrastovice, crkve sv. Duha i Franjevačkog samostana koji svjedoče o minulim vremenima.

Do najvišeg vrha kreće se organizirano planinarskim stazama koje vode do Planinarskog doma ‘Matija Filjak’ gdje će svi posjetitelji moći uživati na friškom zraku, gastronomskoj ponudi, rekreirati se uz pješačenje, brati kestene u obližnjim šumama, uživati u panoramskom pogledu s novoizgrađenog17 metara visokog vidikovca.
Osim planinarskim stazama do vrha se može doći biciklima i to adrenalinskom cikloturističkom rutom – „Rutom kestena“. 

Drugi dan Festivala organiziran je uz glazbeni program, modnu reviju za djecu i mlade, te atraktivan dječji program Jesen za pet uz šareni svijet.

Svi programi, održat će se uz pridržavanje svih odluka Stožera CZ RH te mjera i uputa HZJZ važećih na dan održavanja. Moguće su promjene u rasporedu događanja, ovisno o razvoju epidemiološke situacije uzrokovane SARS-CoV-2 virusom. Obzirom na moguće izmjene u organizaciji, preporučamo da dan prije događanja, još jednom provjerite Program događanja na Facebook stranici

Prelistajte FOTOGALERIJU prijašnjih festivala i odlučite se za zdrav i ukusan vikend nadomak Zagreba.

Informacije pronađite na: petrinjaturizam.hr

 

 

 

Informacije potražite na: www.petrinjaturizam.hr