25. dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija knjige

25. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2020/21”, u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, svečano je promovirano na Botelu Marina u Rijeci.

Kao što je naslovnica ove godine bordo boje – bordo je bio i dress kod na ovom svečanom obilježavanju koje je gotovo u potpunosti održano po maskama.

Vodeći restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima. Mnogi od tih atraktivnih proizvoda, našli su se danas i stolovima Botela Marina.

foto: Voljen Grbac

Projekt “100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica” iniciran je 1995. godine i od tada nastoji biti poticaj kvalitetne usluge i ponude. Izdanja iz prethodnih godina možete prolistati klikom na naslovnice knjiga na ovom linku.100 vodećih hrvatskih restorana dobilo je i plakete i naljepnice Restaurant Croatica koje u sebi imaju i QR kod koji vodi direktno na on-line izdanje knjige.

Projekt „100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica“ provodi se u kontinuitetu već 25 godina i najstariji je nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu.

Izborima je u tri kruga bilo obuhvaćeno preko 2400 restorana u Hrvatskoj – glasovali su posjetitelji portala www.gastronaut.hr i ugostitelji, a članovi Časnog odbora utvrdili konačnu listu nakon pregleda glasačkih lista i detaljne dokumentacije o usluzi i ponudi restorana. U 25 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 488 restorana, a titulu je svih 25 godina obranilo 6 restorana.

foto: Slobodan Kadić

Nositelji titule jednog od vodećih okupljeni su i u projektu Klub Gastronaut koji je do sada organizirao preko 130 tematskih gastronomskih skupova i zalaže se za prezentaciju destinacija, potencijala, kulture i povijesti kroz prizmu gastronomije.

Voditeljica projekta je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom.

Knjiga na bogato ilustriranih 240 stranica donosi informacije o usluzi i ponudi 100 vodećih restorana te njihovom okružju, uz recepte specijaliteta restorana koje su odlučili podijeliti s čitateljima. Među receptima su i Marinirani filet švoje s majonezom od vlasca, Zapečeni ovčji sir, Janjeća kruna, Pijani kvarnerski škampi, Ramstek od bošakarina, Janjeće tripice, Pšenica s dimljenim plodovima mora, Poljički Soparnik, File ribe u umaku od konjaka, Dalmatinska pašticada, Krem juha od koprive, Sarma od ogulinskog kiselog zelja i mesa divljači, Krem juha od medvjeđeg luka, Juneći obrazi u portu, Meso iz tiblice, Teleći file s pireom od buče i ciklom, Obrazi mladog vola na kremi od krumpira i celera, Šaran na rašljama, Podolac ispod peke i mnogi drugi.

foto: Rino Gropuzzo

Knjiga je obogaćena i fotografijama  10-ak atraktivnih izložaka iz Muzeja gastronomije Puntijar.

Dodjela plaketa Restaurant Croatica, organizirana je uz podršku Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, Udruge hrvatskih restoratera  te brojnih sponzora  čije se proizvode moglo kušati tijekom kasnijeg druženja na Bordo Party-u.

Dodjela plaketa je održana je 06. listopada 2020. na Botelu Marina u Rijeci pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, TZ Rijeka i Udruge hrvatskih restoratera, a u uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili:
–  Primorsko-goranska županija, zamjenik župana  Petar Mamula
– Udruga hrvatskih restoratera –
– Savjetnik projekta – Nikola Serdar
– Član Časnog odbora – Nikica Karamarko
– Voditeljica projekta i urednica izdanja – Karin Mimica
Program je vodio član Časnog odbora Siniša Križanec, a u ime ugostitelja su se zahvalili Zlatko Puntijar, Dražen Lesica i Pave Jerković.

Više o projektu pronađite na linku: gastronaut.hr/blog