Danas se otvaraju božićni sajmovi u Beču

Beč je najomiljenija destinacija putnika iz naših krajeva i svima su nam prošlog adventa nedostajali prelijepi Božićni sajmovi! Nakon turobne godine 2020. u Beču će se ove godine Božićni sajmovi ipak održavati te tako ovaj grad ponovno pretvoriti u jedan od najromantičnijih na svijetu. Nakon tri tjedna strogog lockdowna, otvaraju se upravo danas. Ulaz je slobodan za sve cijepljenje kao i za one koji su već preboljeli Covid.

Od sredine studenog do Božića, najljepši se bečki trgovi ponovno pretvaraju u čarobne božićne sajmove. U zraku se osjeća miris božićnih kolačića, vrućeg punča i pečenih badema u šećernom omotaču. Stara gradska jezgra i trgovačke ulice ukrašene su svečanom rasvjetom i gradu daju božićno i posebno raspoloženje.

Prvi se i ovoga puta otvorio sajam ispred gradske vijećnice – Rathausa a uz posebne mjere će se održavati i većina ostalih, kojih je svake godine bivalo sve više a o njima smo više puta pisali te ih najavili ili vam odali koji su nam najomiljeniji.
Napominjemo da se donje informacije mogu promijeniti u kratkom roku zbog službenih mjera Covida. Obavještavat ćemo vas o novostima na našim društvenim medijima. Više možete doznati i na web stranici dotičnog organizatora. Trenutačno je konzumacija pića i hrane prema 2-G pravilu dopuštena samo za cijepljene i one koji su Covid preboljeli.

Ispred vijećnice na Rathausplatzu, na ulazu posjetitelje dočekuje visok luk s adventskim svijećama. Tradicionalni božićni sajam privlači najviše turista a sa svojih 125 štandova nudi božićne darove, ukrase za božićno drvce, rukotvorine, kulinarske delicije, slatkiše i tople napitke. Drveće u Rathausparku i duž Ringstrasse također je okićeno i blista u prazničnom sjaju a obično se tu nađe i posebnih atrakcija za djecu.

Nedaleko je božićno selo na Maria-Theresien-Platz, između Kunsthistorisches (muzej povijesti umjetnosti) i Naturhistorisches (prirodoslovni) muzeja. Za vrijeme Adventa ovdje se nalazi 70-ak štandova s ​​tradicionalnim rukotvorinama i originalnim idejama za darove.
Romantično božićno selo u kampusu Bečkog sveučilišta (Altes AKH) također je popularno mjesto susreta uoči Božića, posebno za studente. Božićno selo u staroj općoj bolnici s dječjim vlakićem i vrtuljkom nostalgije vrlo je popularno i među obiteljima. Na raspolaganju su i dva klizališta.

Altwiener Christkindlmarkt na Freyungu u centru grada predan je tradiciji. Ovdje se već 1772. godine održavao božićni sajam, danas se tu mogu kupiti rukotvorine, stakleni ukrasi, tradicionalne jaslice i keramika. Od 16 sati na trgu će svirati svečana adventska glazba. Nekoliko koraka dalje možete kupiti i visokokvalitetne rukotvorine na božićnoj tržnici Am Hof. Božićna glazba i pjevanje u zboru pružaju pravu pozadinu.
Carski štih ispred dvoraca

Kultura i božićni sajam ispred palače Schönbrunn očarava svojom carskom kulisom. Atmosferska tržnica nudi tradicionalne rukotvorine, ručno rađene božićne ukrase, božićne koncerte i bogat dječji program s božićnom radionicom. Božićno selo ispred palače Belvedere impresionira posjetitelje svojom baroknom kulisom. Jedinstveni park dvorca nudi prostor za ovaj mirniji i elegantniji božićni sajam s finim rukotvorinama i kulinarskim užicima. Novost ove godine je adventska tržnica u Liechtenstein Garden Palace. Kneževsko dvorište i park pretvaraju se u čarobnu božićnu bajku.

Na Art Adventu na Karlsplatzu, uz raznovrstan dječji program, na prodaju se posebno nude rukotvorine. Umjetničke instalacije, demonstracijske radionice i live bendovi također pružaju raznolikost i odmak od ostalih sajmova u gradu. Gastro ponuda je u potpunosti certificirana organska.
Na božićnom sajmu na Spittelbergu u idiličnim uličicama četvrti Bidermajer također su brojni štandovi s rukotvorinama, ali i oni s raznim kulinarskim poklonima.


Uživanje i tradicija

Kontemplacija i tradicija u prvom su planu na božićnom sajmu na Stephansplatzu, na 40-ak štandova u podnožju katedrale sv. Stjepana u ponudi su visokokvalitetni proizvodi iz Austrije.

Izvor i fotografije: Okusi.eu