Božićna čarolija na Dunavu i Bosutu


Sad je prilika da posjetite Srijem i Slavoniju. Kad su slastice i blagdanski stol u pitanju nema im premca, a barokna središta Vukovara i Vinkovaca najljepša su u adventsko vrijeme.
Vinkovci, 10. prosinca 2021. – Ovo je doba godine kad se u zraku osjeti miris pečenih kolača, kada se promrzli obrazi griju kuhanim vinom, kada se u omiljenom društvu uživa u šetnji okićenim ulicama…

foto: Marko Balaži

U kojem ste gradu ove godine planirali Djedu Božićnjaku šapnuti novogodišnju želju? Imamo prijedlog! Zbog čega ne biste otputovali u Srijem i Slavoniju? Ravnica je u zimsko vrijeme čarobna, a otkrivamo dva atraktivna i „ukusna“ razloga zbog čega je baš sada trebate posjetiti.


Advent u Vukovaru

foto: Marko Balaži


Božićno srijemsko selo, betlehemsko naselje, bezbroj lampica, okićeni borovi i adventske kućice s finim jelima i kuhanim vinom, koncerti, predstave i – naravno – klizalište na čak 600 četvornih metara…. Počeo je pravi blagdanski „muving“ s pogledom na Dunav.

Tradicionalni Advent u Vukovaru i ove je godine do 24. prosinca u najljepšem perivoju u gradu, onom dvorca Eltz. Okićena galerija Oranžerija u sklopu dvorca pretvara se u kutak Djeda Božićnjaka, mjesto sjajne zabave i edukativnih radionica za klince. Svaki adventski vikend očekuje vas Božićni sajam s lokalnim proizvođačima i neiscrpnom inspiracijom za darove.
Provozajte se u božićnoj kočiji do gradskog korza, „fotkajte“ se s orašarima koji čuvaju poznati Grand hotel, jednu od najljepših baroknih zgrada u gradu i ne propustite pogled s Vukovarskog vodotornja i posjet Muzeju vučedolske kulture, čisto za svoju dušu.
A poseban doživljaj očekuje vas posljednjeg adventskog vikenda. Tada će stotine lampiona s lijepim željama obasjati nebo iznad Dunava.


Advent u Vinkovcima

foto: Julien Duval


Božićne pjesme odzvanjaju gradom na Bosutu, ove godine čak 44 dana. Advent u koji traje do 8. siječnja tradicionalno je započeo paljenjem prve adventske svijeće na velikom vijencu oko spomenika Svetog Trojstva u središtu gradskog parka. Na korak od vinkovačkog korza ukrašenog tisućama lampica i s najvećom božićnom jelkom u gradu.

Ovogodišnje središte manifestacije preselilo je na novu adresu, pa je Ledeni Orion zamijenila Bajka na Bosutu na Trgu Franje Tuđmana. Tamo se na radost mališana u subotu, 11. prosinca, otvora kružno klizalište od pedesetak kvadrata, a u njegovom središtu kućica je Djeda Božićnjaka sa sandučićem za želje do koje vodi drveni most. Neodoljivi mirisi šire se iz desetak adventskih kućica, a tu je i suvenirnica s pekmezom, eteričnim uljima, medom, svijećnjacima, orašastim plodovima osam lokalnih proizvođača.
Božićni sajam očekuje vas svaki dan od 16. do 24. prosinca, a poseban doživljaj i ove je godine tradicionalni Adventski koncert 12. prosinca na prozorima Vinkovačke gimnazije u središtu grada.

arhiva TZ Nijemci


Iskoristite prigodu, prošećite obalom Bosuta do starog Krnjaša s rodnom kućom Ivana Kozarca, posjetite Gradski muzej Vinkovaca u kojem se čuva vinkovački Orion i počasite se poznatim slavonskim specijalitetima u jednom od vinkovačkih restorana. Ovo je doba godine kad se kalorije ne broje!
Ako ste za izlete, predlažemo Županju i Nijemce koji će vas tijekom adventa dočekati s koncertima, ukusnim zalogajčićima i kuhanim vinom.

Naslovna fotografija: arhiv TZ Nijemci