Ta čudesna polja Podravine

Ima nešto čudesno u poljima makova koji se prostiru ispred tamnih šuma Podravine. U nesvakidašnjem okruženju tamnih šuma i cvjetnih livada, čije se korijenje podlijeva snagom tajanstvene Drave, gdje raste neobično bilje, gdje možete vidjeti najrazličitije vrste ptica, na području gdje vjetar uspije rasipati i pustinjski pijesak, skrivaju se brojne zanimljivosti i intrigantne turističke atrakcije. U ovom kraju stare  legende jedva čekaju biti ispričane a drevna magija se osjeća skrivena u šašu, bilju i šumama i tajanstvenim riječnim rukavcima. Daroviti pojedinci stvaraju umjetnička djela u posve zahvalnom okruženju.

Jer tamo gdje priroda stvara svoje oblike u začudnom miru, tamo mora život i drugačije protjecati nego li smo na to navikli vječno žureći u svojim asfaltnim staništima. Danas ćemo krenuti na laganu šetnju dijelovima Podravine i obići neke od zanimljivosti koje vrijedi istražiti. 

LEGENDA O PICOKIMA

U utvrdi Stari grad, spomeniku kulture Republike Hrvatske smjestio se Muzej grada Đurđevca. Malo tko ne zna da je za utvrdu Stari grad, vezana glasovita legenda o Picokima, usmena predaja temeljena na povijesnom događaju iz perioda turskih osvajanja u 16. stoljeću.   Stara „Legenda“ živi u narodu Podravine gotovo 5 stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća, kada je osmanska prijetnja pokucala i na pitomi i miroljubivi podravski kraj. Moćni Ulama-beg, nakon haračkih pohoda po sjevernoj Hrvatskoj naišao je na odlučnost đurđevačkih žitelja da brane svoj zavičaj. Osmanlije su dugo opsjedali utvrdu Stari grad čekajući da nestane hrane, a iscrpljeni branitelji, poslušavši savjet stare Đurđevčanke, kao svoju posljednju nadu, iz topa su ispalili zadnje pile (picoka) koje su imali. Misleći da branitelji još dugo mogu izdržati opsadu, obreshrabreni Turci, uz kletvu moćnog Ulama-bega, odustaju od opsade. Stari đurđevački grad nikad nije bio osvojen!

foto: Saša Pjanić

Tijekom ove manifestacije preko 3000 sudionika na preko 40 raznolikih i sadržajnih priredbi zajedničkim snagama nastoje ugoditi ukusu svakog pojedinog posjetitelja. Posjetite Picokijadu i posjetite Muzej grada Đurđevca. Oba iskustva su izvrstan uvod za intro Koprivničko – križevačkog kraja.
Izvor: picokijada.com

foto: Saša Pjanić

DRAVA – Moćna i nepredvidiva rijeka, idealna za adrenalinski doživljaj

Srebrno siva vijugava ljepota, predstavlja neodvojivi dio područja Dravski Peski i cijele središnje Podravine. Kao žila kucavica i simbol ovog pitomog a ipak tajanstvenog i neistraženog područja prepunog umjetnika, čarolije prirodnih pejzaža, tajnih starih recepata, običaja i kulturnih znamenitosti, riječni rukavci Drave predstavljaju najpoznatiju razglednicu čitavog područja.


Na njenim sprudovima se rađaju prve ljubavi, ljeti se traži hlad i pronalazi osvježenje kakvo  može dati divlja rijeka, a zimi se pronalazi Tišina u njenom raskošnom smiraju. Drava je dom filozofima, sanjarima, pjesnicima, tragaocima za mirom, no isto tako je i dom avanturistima, aktivnim turistima i posjetiteljima koji mogu uživati u raftingu, vožnji brodovima, kanuingu.. Drava je i centar uzbudljive rafting avanture.

arhiv TZ Dravski Peski


Na području Brodića, malog mjesta u Općini Ferdinandovac počinje kanuing staza “Drava tour adventure” koja vodi do prekrasne Križnice, a duljina staze je oko 12 km. Tu je i turistički brod obitelji Karlovčan kojim možete ploviti i uživati u začudnoj ljepoti “Europske Amazone”, a ako ne volite vožnju brodom, tu je skela koja će Vas provozati, a čak postoji i mogućnost ručanja na skeli usred rijeke Drave. Znači: rafting, bicikliranje i obroci na rijeci. Zvuči kao idealan izlet, taman pred vratima dugog vruće ljeta…više informacija pronađite ovdje. 

Polja makova, pri kraju cvatnje

BIKE BOAT DRAVA – za bicikliste, avanturiste, bonkuloviće

Rekreativni i profesinalni ljubitelji vožnje na 2 kotača ovim jedinstvenim programom ciklo ture mogu upoznati Podravinu i sve njezine čari – na svoja dva kotača, ali i vožnjom brodom rijekom Dravom. Ovaj turistički proizvod rezultat je suradnje Nippy Adventure, TZ područja „Dravski peski“, TZ Grada Đurđevca, TZ Općine Pitomača, i Etno kuća obitelji Karlovčan.

arhiv TZ Dravski Peski i Nippy adventure

Biciklistička ruta duga je oko 70 km, a početak tradicionalno kreće u Đurđevcu, kod utvrde Stari grad. Od Đurđevca se kreće prema Batinskama, rodnom mjestu poznatog umjetnika Ivana Lackovića Croate gdje biciklisti na  jezeru Batinske mogu kušati izvrsnu Podravsku kapljicu vina te domaće sireve. Nakon degustacije i kraćeg predaha, kreće se prema Brodiću gdje se nalazi Etno  imanje obitelji Karlovčan. 

Nakon razgledavanja dolazi najzanimljiviji dio – vožnja brodom. Vožnja brodom duga je oko 11km, a traje oko 90 minuta. Osim uživanja u samoj vožnji i ljepotama  Drave, na brodu vas čekaju tradicionalna Podravska jela. Vožnja nudi vam degustaciju svojih poznatih štrudli. Povratna ruta je na relaciji Pitomača – Đurđevac, a prije samog završetka upoznati ćete i razgledati još jedan fenomen – pustinju usred Podravine. Izlet za preporuku! 

Jezero Batinske – upoznajmo podravski zen

Batinske su rodni kraj poznatog slikara Ivana Lackovića Croate a dolaskom u ovo  malo mjesto, ugodno će vas iznenaditi galerija, otvorena Lackoviću Croati u spomen. Prekrasno jezero Batinske samo je šlag na torti ove ljupke umjetničke slike, dokaz da od prirode nema bolje muze za umjetničku inspiraciju. 

 

Gdje se smjestiti na području Dravskih Peski?

Na obodu šume, obilno poduprte hladnim rukavcima Drave, u općini Ferdinandovac, u Lepoj Gredi, nalazi se Kuća za odmor Dravski raj. Smještena uz riječni rukavac, ova kuća prepuna cvijeća, ukrasnog bilja i povrća, istinski je raj za sve koji su zaboravili što znači živjeti u netaknutoj prirodi. Domaćin će vas ugostiti kao da ste mu rođeni, a sam kompleks kuće idealan je za božanski odmor. Raskošna terasa i mjesto za roštiljanje čekaju na vas kroz sva godišnja doba a ljupko uređenje interijera, svjedoči o pravom ruralnom bogatstvu čitavog kraja.
Vlasnik Antun će vas počastiti rakijicom, ukusnim kiflicama i kolačima koje priprema njegova supruga Blaženka, finom jutarnjom kavom i jedna od nuspojava ovog gostoprimstva je da ćete jako brzo zaboraviti da ste zapravo u tuđem smještaju. Ako ne vjerujete nama, vjerujte visokom prosjeku od 5,0 na Airbnb, te impresivnih 9,7 na strogom Booking.com. Sve to svjedoči o jako dobrom turističkom startu na područjima ove ruralne destinacije i optimizmu koji se polako širi svakom novom kućom za odmor.
Ovu kuću možete unajmiti putem direktnog kontakta vlasnika
na mob: 091 185 7117, a pronaći ćete je na adresi: Lepa Greda 23, 48356, Ferdinandovac

Gdje otići ako želite okusiti izvorni doživljaj stare Podravine, osjetiti zov starine, zabaviti se uz tradicionalnu glazbu, ručak, ili pojesti nešto na brodu pored imanja dok se vozite rijekom?

Poznato imanje obitelji Karlovčan jedan je od najljepših aduta za posjetu područja Dravskih Peski.  Šarm starih vremena i neodoljivi etno accessoire ovdje vas dočekuje u punom sjaju: starinski namještaj, stari alati korišteni davnih dana, vješte ruke podravske domaćice, ljupko uređen ambijent ruralne starine, neodoljiv zov prošlosti kroz starinski vremeplov. 

 Obitelj Karlovčan će vam ponuditi i iskustvo vožnje rijekom – na brodiću do 20 osoba. No to nije sve, na brodiću se nudi i ručak – u srcu hrvatske Amazone, uživat ćete u tradicionalnoj podravskoj trpezi. Možete se rekreirati na biciklu, uživati u sjajnim jelima tradicijskog štiha, kušati brojne podravske specijalitete, uživati u smiraju ili brzacima rijeke i prespavati u kući u kojoj je možda stalo vrijeme ali se probudio život. Onakav kakav bi si svi trebali priuštit s vremena na vrijeme.

Hrana – samo domaće i organsko

Jesti možete u obližnjem Zlatnom klasu u Otrovancu. Hrana je ukusna, porcije izdašne, društvo će vam praviti dva psa i poneka maca, vlasnici posjeduju i 12 konja, a iskustvo biva dodatno uljepšano morem ljekovitog zelenila koje se nalazi i prostire svugdje gdje pogled seže. Zelen je i kruh kojeg vam poslužuju, zeleni su mlinci, zelene su palačinke, sve se naime radi od domaće koprive. Prefino iskustvo. Ostale tradicijske gastro/wine lokacije koje možete pronaći u okolici su restoran Royal, bistro Lepirac, vinarija Jušta, sirana Imbrišić, vinarija Ban, vinarija Topolovčan, villa vinarija Ančica..

Pogledajte video destinacije i posjetite je. Vrijedi joj pokloniti vikend i uživati u slow motion bivanju, kojeg svi s vremena na vrijeme zaslužujemo.

 

Visit Dravski Peski

Muzej grada Djurdjevca

facebook.com/TuristickaDravskipeski

naslovna fotografija: Saša Pjanić

 Anita Žuvela