Biseri južne Dalmacije

Hrvatski jug u svojoj kompoziciji zaokružen je kao remek djelo prirodnih ljepota. Dubrovnik i njegova okolica, kao i glasoviti otoci u blizini, (Korčula, poluotok Pelješac, otoci Mljet, Lastovo, Vis i otoci dubrovačkog arhipelaga), stoljećima privlače brojne putnike iz svih strana svijeta.


Photography © Karlo ROSANDIĆ, Komiža 

Brojne atrakcije prirodnih ljepota iznova očaravaju putnike sa svih strana svijeta, (Dubrovnik, otoci Lopud, Lokrum, Šipan, zatim grad Korčula, otoci Vis, Lastovo, čudesni Mljet, mistični Pelješac), pa se nadamo da će se naći i na vašem popisu omiljenih odredišta u ovoj godini.

foto: TZG Korčula, Katedrala

BAĆINSKA JEZERA

Baćinska jezera su skup jezera u mjestu Baćina uz grad Ploče na desnoj (sjevero-zapadnoj) strani ušća rijeke Neretve u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (Hrvatska). Površine 138 hektara jezera nisu velika, te su jako dobro sakrivena od pogleda zahvaljujući jedinstvenom položaju,smještena između strmih planina i morske strane. Nalaze se na pola puta auto cestom između Dubrovnika i Splita te ih većina putnika jednostavno previdi u vožnji do svog odredišta. A što je poprilična šteta obzirom na njihov poseban izgled i raskošno bogatstvo flore i faune.  Sva jezera obiluju slatkovodnom ribom, močvarnim pticama, jeguljama i patkama.  Jezera su doboka od 5  do 35 metara a gusti predio trski i mediteranskog bilja dodatno podcrtava atrakciju ove skrivene prirodne ljepote. Ukupno se sastoje se od šest povezanih  i jednog zasebnog jezera: Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Vrbnik, Šipak i Plitko jezero.

NACIONALNI PARK MLJET

Nacionalni park Mljet obuhvaća gotovo 5400 ha, uključujući i morski pojas 500m od obale, otočića i hridi, te tako zauzima otprilike trećinu otoka. Slana jezera, Malo i Veliko, najistaknutije su lokacije ovog područja.

Cijela površina Parka iznimno je bogata životom, a o važnosti njegove zaštite svjedoče i brojne endemske i ugrožene vrste. NP Mljet neće razočarati ni ljubitelje kulturne baštine, zahvaljujući svojim brojnim arheološkim nalazištima i nasljeđu predaka kojim odišu stara otočna naselja.


foto: Keeen, pixabay.com

Benediktinski samostan smješten na jednoj od najljepših lokacija na ovim prostorima. Posjet Nacionalnom parku Mljet moguć je brodskom linijom iz Dubrovnika i sa Pelješca, te brojnim izletničkim brodovima sa Korčule, Hvara i Splita. Romantičari uživaju otkrivajući plaže i morske špilje u vožnji kanuom, a oni željni adrenalinskih izazova pridružuju se jesenskoj tradicionalnoj međunarodnoj triatlonskoj utrkci Mljet Half Ironman.

Za otok Mljet veže se još jedna atrakcija  – Odisejeva špilja ili Jama

Ova zanimljiva špilja se nalazi na južnoj obali otoka, kod Babinog Polja. U ljetnim mjesecima, oko podneva, kada sunčeva svjetlost prodire najjače na područje same špilje u moru se kreira čudesan spektar boja, posebno zanimljiv turistima te ljubiteljima istinskih prirodnih fenomena i fotografije.

Lokalna legenda kaže da je Odisej pri povratku iz Trojanskog rata, u blizini ovog mjesta doživio brodolom te se sklonio u sigurno područje ove špilje. Bajna nimfa Kalipso ga je tamo otkrila i „zarobila“ ga na punih sedam godina koliko je proveo u špilji opčinjen njenim čarima i magičnom ljepotom. Po naredbi bogova nakon dugih 7 godina ljubavnog zatočeništva, morao je biti oslobođen od (slatkih) okova.

Navodno je čak i Homer u svojoj Odiseji spomenuo taj događaj, opisavši špilju točno onakvom kakva je na Mljetu.

Stonske zidine

Ukupne dužine od oko 5.5 kilometara, te ojačane kulama i tvrđavama, stonske zidine pravo su skriveno spomeničko i kulturološko blago Dalmacije.


foto: TZ Općine Ston

 Njihova je gradnja otpočela 1333. godine, a najvažnija im, obrambena uloga, bila je trojaka: zaštita samog grada Stona, te poznate solane i uzgajališta školjaka kojima se žitelji i dan danas ponose.

Nakon dugotrajne restauracije, veličanstveni Ston je 2009. posjetiteljima otvorio svoja vrata te tako imate priliku upoznati impresivne kamene zidine dužine od oko 5.5 kilometara, ojačane kulama i tvrđavama.
Posjetite i kancelariju Dubrovačke Republike, najreprezentativniju dvokatnu gotičku građevinu, zatim Knežev dvor, nekadašnje sjedište uprave u kojem su se nalazile i tamnice; te predromaničku crkvu Svetog Mihajla, čija je restauracija otkrila veličanstvene freske i učinila je jednim od najdragocjenijih spomenika kulture.
Pogostite se stonskim kamenicama, najukusnijim plodovima mora u ovom dijelu zemlje, najukusnije su u ožujku kada se slavi blagdan Sv. Josipa.


foto: TZG Dubrovnik

LASTOVO 

Apsolutno carstvo osame, meditacije, tišine i darežljivosti božanske providnosti. Nećete na Lastovu uživati u plastičnim formama koje tako vole pojedini koncesionari masovnih plaža, (te pojedini dionici lokalne uprave) kao što su tobogani, penjalice, morske banane, ili štandovi s načičkanim kineskim šlapama.
Naglašavamo, ako tražite tobogan s kojeg biste se spustili, a poslije bi guštali na fešti popcorna, i šećernoj vati  – Lastovo nije vaš izbor. Plaže su osamljene, relativno i nepristupačne, te opkoljene čistom i nepatvorenom prirodom.


foto: TZ Lastovo

Ako tražite odmor i bijeg od kaosa, pronalazak zaboravljene tišine u sebi i izvan sebe, kao i mjesto gdje možete pronaći mir – tad je Lastovo vaš izbor. Samo ga treba ponešto ranije isplanirati jer otok u srcu sezone često nema dovoljno raspoloživih smještajnih objekata.


plaža Saplun, foto TZ Lastovo

GRAD KORČULA 

foto: TZG Korčula

Kraljica juga, Korčula očarava kroz sva godišnja doba. Kamena rapsodija u zagrljaju kobaltnog plašta, kuća Marka Pola, legendarna Moreška, vrhunska vina otoka, sve bolja i profinjenija gastronomija..neki su od aduta koji krase ovaj grad. Za opisati Korčulu potrebno bi bilo ispisati nekoliko poduljih referata, no važno je znati da se prvi spomen o Korčuli  pojavio još u desetom stoljeću dok većina građevina datira iz 15og stoljeća. Ako su danas korčulanske kamene ljepotice u posve pristojnom stanju unatoč hordama posjetitelja koji ljeti pa i zimi pohode grad, tada zamislite samo taj sjaj, besprijekornu ljepotu, bjelinu i ulaštenost vječnog kamena, unatrag nekoliko stotina godina u prošlosti!

foto: TZG Korčula

Posjetite osim svjetski slavne Kuće Marka Pola i gotičko renesansnu katedralu, posvećenu sv.Marku sagrađenu u 15.stoljeću, a kroz šetnju gradom uvjeriti će se da je Korčula primjer nevjerojatnog urbanističkog planiranja sa svojom strukturom uskih kamenih uličica koje štite stanovnike od pogleda s mora i naleta vjetrova koji su na tom području dosta intenzivni, na veselje brojnih surfera duž windsurferske korčulansko – pelješke rute.
Korčula je poznata po Festivalu viteških igara i Baroknom festivalu, brojnim izložbama i ljetnim kulturnim događanjima, vrhunskim vinima, izvrsnim rajskim plažama koje su i u samom centru kristalno plave boje, a  njena okolica dodatno podcrtava ljepotu gradića čija je drevna ljepota davno obišla zemaljski globus i koji u turističkom smislu plijeni pažnju posjetitelja diljem svijeta. 

Naslovna fotografija: TZG LASTOVO

Anita Žuvela Hitrec