17. Rovinjska regata – fešta mora, tradicije i zajedništva

Članovi Udruge-Associazione “Kuća o batani – Casa della batana”, djelatnici Ekomuzeja – Ecomuseo “Batana” i Ustanove-Istituzione “Kuća o batani – Casa della batana” po 17. put su dali sve od sebe kako bi organizirali još jednu uspješnu Rovinjsku regatu koju će natjecatelji i posjetitelji Rovinja-Rovigno dugo pamtiti. Ljubav prema rodnom gradu i njegovoj povijesti čiji je najsjajniji simbol skromna, ali Rovinjcima iznimno dragocjena tradicijska brodica batana krasio je svaki trenutak raznovrsnog programa koji je okupio 35 posada i brojne zaljubljenike u maritimnu baštinu Jadrana iz Istre, Kvarnera, Italije, Austrije i Slovenije.

Regata je organizirana u suradnji s Jedriličarskim klubom – Club di vela “Maestral” iz Rovinja-Rovigno i Turističkom zajednicom Grada Rovinja – Ente per il turismo della Città di Rovigno pod pokroviteljstvom Grada Rovinj-Rovigno – Città di Rovinj-Rovigno i uz financijsku pomoć ACI-ja d.d., Valalte d.o.o. i Sportske zajednice Grada Rovinja – Unione sportiva della Città di Rovigno.

Rovinjska “regata za dušu” kojoj je primarni cilj očuvanje baštine i druženje prijatelja barki i mora otpočelo je u subotu na rovinjskom Velikom molu programom za djecu. Svjesni da nasljednike sadašnjih regatanata treba tražiti u srcima najmlađih koji tek dolaze u dodir s maritimnom baštinom, Ekomuzej – Ecomuseo “Batana” organizirao je uz sudelovanje članova Dječjeg gradskog vijeća – Consiglio cittadino dei bambini i Vijeća mladih – Consiglio dei giovani Grada Rovinja-Rovigno – Città di Rovinj-Rovigno radionice bojenja malih bataninih jedara, izradu maketa kartonskih batana te bojenje velikog oglavnog jedra u tradicionalnu zelenu boju.

I dok su čak i oni najmlađi pomoću kistova i boja udahnuli novi život bataninim jedrima, za nešto starije je u suradnji sa Sportskim ribolovnim klubom – Club di pesca sportiva “Meduza” organizirana radionica pecanja “Pecam sam!”. Budući ribolovci iskazali su se uhvativši čak 62 ribe od onih posve malih do slikovitih primjeraka rovinjskog podmorja poput ribe koja nosi naziv lepa. 

Nakon prijepodneva posvećenog najmlađima, uslijedilo je okupljanje regatanata koji su još ujutro svojim brodicama dotaknuli površinu rovinjskog mora. Tim čarobnim trenutkom započelo je prijateljsko jedrenje prema obližnjem otočiću Figarola. Pod krošnjama borova i u blizini mora, u veseloj i opuštenoj atmosferi uz slasne zalogaje netom izlovljene i pripremljene ribe proteklo je druženje starih prijatelja, a neiscrpne teme razgovora su, naravno, bile barke i jedrenje. 

Subotnja večer donijela je pravu feštu od mora. Veliki mol zamirisao je po šugu od sipe i liganja s palentom koji su za svoje goste pripremili vrijedni članovi Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana”. Za savršenu večer uz vino i specijalitete rovinjske gastronomske baštine nedostajala je samo pjesma za koju se pobrinuo SAC-KUD “Marco Garbin” Comunità degli Italiani – Zajednice Talijana “Pino Budicin” Rovinj-Rovigno. Na jednoj od najposebnijih pozornica ikad, palubi impozantnog jedrenjaka Tartana pristiglog iz Pule, pružili su svim sudionicima Regate, ali i znatiželjnim gostima Rovinja-Rovigno jedinstven doživljaj otpjevavši i odsviravši  najljepše rovinjske pjesme.

“Već 15 godina pjevam u SAC-KUD-u “Marco Garbin”, a pjevati solo dionicu pod latinskim jedrom ovog jedrenjaka iz 1927. je bilo uistinu nešto posebno” rekao je član SAC-KUD-a, Antonio Curto. Ova nezaboravna večer završena je uistinu romantičnim prizorom – noćnim defileom barki koje su bešumno klizile po tamnoj svili mora obasjane svjetlom reflektora. 

Prelijepi Rovinj-Rovigno u nedjelju, 11. lipnja bio je još ljepši zahvaljujući jedrima tradicijskih barki koje je po 17. put kroz Rovinjski akvatorij nosio vjetar, ali i entuzijazam domaćina Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” i njihovih gostiju. Iako je ostatak Istre u oba dana trajanje Regate kupala kiša, sv. Eufemija zadržala je oblake i kišne kapi podalje od svog grada zadovoljno promatrajući s vrha zvonika osunčani Rovinj-Rovigno i njegov akvatorij po kojem su regatanti jedrili do otočića Figarole i natrag.

“Nedostatak vjetra prisilio nas je da ponešto skratimo regatu, no svi su regatanti zadovoljno uplovili u rovinjsku luku čime smo još jednom postigli cilj koji smo si zacrtali kad smo prije osamnaest godina, inspirirani regatom tradicijskih barki u Veneciji, odlučili pokrenuti našu. Željeli smo na svom dijelu Jadrana pridonijeti očuvanju maritimne baštine, ali i održati na životu našu batanu i cjelokupnu tradiciju vezanu uz nju” naglasili su Alvise Benussi i Ennio Cherin, čelni ljudi Rovinjske regate i članovi organizacijskog odbora.

Među mnogobrojnim posjetiteljima Rovinja-Rovigno našao se i mladi par iz Italije, Vittoria Giudicelli i Francesco Zardini. “Ovo nam je prva Rovinjska regata, a doživjeli smo je na izuzetan način zahvaljujući idejnom začetniku osnutka Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana”, povjesničaru i predsjedniku Udruge-Associazione ‘Kuća o batani – Casa della batana’ Marinu Budicinu koji nam je ispričao pregršt zanimljivih povijesnih činjenica, ali nam i pokazao koliko ljubavi stanovnici Rovinja gaje za svoj grad, svoju barku i more“.

Prije samog kraja Regate na red je došlo i proglašenje najboljih. 17. Regatu po pobjedama će pamtiti sljedeće barke: “Regina” u kategoriji velikih batana, “Fiamìta” u kategoriji malih batana, RV 1831 u kategoriji cuter, OP 3871 u kategoriji veći guc, a “Kade si” u kategoriji manji guc. U kategoriji gajete pobjedu je odnio RV 1724, u kategoriji dingy “Twirre”, a u kategoriji leut “Stari Maček”. Pobjednici su još u kategoriji topi “Bocolo” te u kategoriji pasare “Juliana”.  Zvijezda Regate zasigurno je bio spomenuti jedrenjak “Tartana” koji je izazvao divljenje svih prisutnih. Poseban pljesak dobili su i najuspješniji mali ribolovci – Adriano Zaharija, Samuel Walker i Nino Žiković koji nisu mogli sakriti uzbuđenje i ponos zbog svog postignuća.

Dodjeli su nazočili predsjednik Gradskog vijeća Grada Rovinja-Rovigno, Emil Nimčević, član uprave ACI-ja d.d., Josip Ostrogović i Rut Carek, glavna tajnica i voditeljica Službe za UNESCO Ministarstva kulture i medija RH koja je istakula da je Rovinjska regata izuzetan primjer povezanosti zajednice odnosno lokalnog nositelja tradicije koji predano radi na očuvanju maritimnog nasljeđa u samom Rovinju-Rovigno, ali i na svjetskoj razini što potvrđuje upis Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” u UNESCO-v Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. 

“17. Rovinjskom regatom smo ove godine na najbolji mogući način proslavili upis umijeća plovidbe latinskim i oglavnim jedrom duž hrvatske obale u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao i dvije važne nagrade kojima je u Zagrebu i Luxembourgu nagrađena kvaliteta dizajna interaktivne instalacije ‘Putovanje batanom’, središnje atrakcije novog postava našeg Ekomuzeja-Ecomuseo ‘Batana’. Sretni smo što su se sudionici odazvali u tolikom broju, uživali u druženju i jedrenju.

Svaki od njih je donio nešto svoje i posebno, neku svoju priču o moru bez koje naša Regata ne bi bila ovako prihvaćena i prepoznatljiva” zaključila je za kraj Nives Giuricin, ravnateljica Ustanove-Istituzione “Kuća o batani – Casa della batana” koja je pozdravila sve sudionike izrazivši nadu da će se svi ponovno okupiti dogodine na 18. Rovinjskoj regati.