Ljeto u Sisku prepuno događanja – ne propustite ga

Europski grad sporta 2019 – sportske aktivnosti kao turistička ponuda

Sisak, grad na tri rijeke – Europski grad sporta 2019. grad je bogat sportskim sadržajima, ali i grad iznimno bogate prirodne, povijesne i kulture baštine koju prezentira kroz jedinstvena i zanimljiva događanja.

Bazeni Caprag, autor Matija Holjevac

Titulu europskog grada sporta nije dobio slučajno jer čak 38 posto Siščana bavi se nekom
sportskom aktivnošću u više od sedamdeset sportskih udruga u tridesetak sportova, a među četiri tisuće registriranih sportaša puno je osvajača državnih i međunarodnih odličja. U Sisku je Segesta, najstariji nogometni klub u Hrvatskoj, ovdje su održane prve biciklističke utrke, a Sisak je među prvima organizirao konjička i streljačka natjecanja.

Idealan grad za pripreme sportaša
Blizina metropole s kojom je dobro povezan cestom i željeznicom kao i blizina zagrebačkoga aerodroma, uz brojne sportske terene, lijepu prirodu i pregršt dodatnih sadržaja čini Sisak idealnim mjestom za pripreme sportaša. Problem je u nedostatku smještajnih kapaciteta, osobito kod većih sportskih natjecanja, s obzirom na to da hotel raspolaže sa samo stotinjak kreveta.

Plaćajte samo 50% cijene karte i posjetite sisačke manifestacije a vikendom besplatno prevezite bicikle vlakom!
Odličnu prometnu povezanost sa Zagrebom željeznicom, Grad Sisak i Hrvatske željeznice –
putnički prijevoz žele iskoristiti na način da su zaključili ugovor o prijevozu putnika na sva
sportska i kulturno-zabavna događanja koja se ove godine održavaju u Sisku u organizaciji
Grada i gradske Turističke zajednice.

Posjetitelji tih manifestacija plaćaju samo 50 posto iznosa cijene povratne karte na svim redovnim linijama vlakova između Zagreba i Siska, a u dane vikenda osiguran im je besplatan prijevoz bicikala. Kako bi mogli ostvariti popust pri kupnji karte na blagajni HŽ-a putnici moraju naglasiti da putuju na manifestaciju u Sisak.

foto: Tradicije Čigoč

Neposredna blizina Lonjskog polja, a time i Čigoča-europskog sela roda, dodatna je
privlačnost Siska kao zanimljive turističke destinacije.

seosko imanje Stara Lonja

Sisak je i prvi grad u Hrvatskoj koji koristi bogatstvo svoje industrijske baštine. Priču je
pokrenuo Gradski muzej Sisak organiziravši višednevnu manifestaciju koja se održava
tijekom rujna, pod nazivom „Dani industrijske baštine“. U sklopu te manifestacije održava sebiciklijada te već prepoznatljiv Sisački festival piva, u znak sjećanja na prvu sisačku pivovaruosnovanu 1855. godine. Zgrada u kojoj se nekada proizvodilo pivo jedna je od najstarijihgrađevina industrijske baštine u Sisku.

Ove godine, uz pomoć europskih sredstava, završava se obnova takozvane „Holandske kuće“, starog žitnog skladišta iz druge polovice XIX. stoljeća, smještenog u strogom centru grada, gdje će se otvoriti info centar s multimedijalnim izložbenim prostorom za prezentaciju industrijske baštine Siska.

Doda li se ovoj zanimljivoj priči da Sisak leži na ostacima rimske Sisciae, da njime teku četiri rijeke-Kupa, Sava, Odra i Lonja- i da se nekadašnji industrijski div pretvara u grad zdravog življenja, dovoljni su razlozi posjetiteljima da dođu i ugodno se provedu u Sisku.

Tijekom cijele godine u Sisku su brojna kulturna, zabavna i sportska događanja, a ovdje
predstavljamo najznačajnija u kolovozu i rujnu 2019.

24. i 25. 8. je Pogled u plavo – mogućnost ronjenja u samom centru grada ( organizatori grad Sisak i Nemo adria d.o.o.) Projekt Pogled u plavo i ove godine gostuje u Gradu Sisku uz veliku podršku Grada Siska i Turističke zajednice grada Siska, a cilj ove manifestacije je potaknuti što veći broj osoba na bavljenje vodenim aktivnostima.

Šesti Star Film Fest održat će se od 29. do 31. kolovoza 2019. godine na dvije predivne gradske lokacije – u Starom gradu i Kazalištu 21. Festival će i 2019. godine upotpuniti popratni sadržaji. Za vrijeme festivala posjetitelji će moći posjetiti razne filmske i fotografske radionice, te se i sami okušati u nečem novom. Cilj festivala je približiti gledateljima i stručnoj publici različite vrste filmova mladih autora, istovremeno stvarajući mjesto gdje će filmski profesionalci i amateri razmjenjivati kreativne ideje, te im pruža mogućnost da predstave svoje projekte i pronađu inspiraciju za nove.

30.8. – 1.9 Kupske noći, zanimljiv i raznolik program „u duhu“ teme Europski grad sporta
Grad Sisak i Turistička zajednica grada Siska od 30.8.-1.9. 2019. organiziraju Kupske noći, jednu od najljepših sisačkih manifestacija. Uz već tradicionalnu Šikljadu, utrku kupskih čamaca –šiklji, Kupsku alku i Aeroshow, posjetitelje će dočekati brojni štandovi sa domaćim proizvodima i stvarčicama iz kućne radinosti, a mladi  zaljubljenici u adrenalinske sportove predstaviti će se“Šetnjom preko Kupe po užetu“. Šah će igrati dame „iz vremena renesanse“, a uz zanimljive radionice i zabavne sadržaje za najmlađe posjetitelje, oni malo stariji i odvažniji moće će se“ provozati bananom“ po Kupi i uživati u drugim vodenim, zabavnim  sadržajima.

Za dobru gastro ponudu pobrinuti će se domaći ugostitelji , a u kuhanju najboljeg gulaša snage će odmjeriti ekipe okolnih lovačkih društava predvođeni prvakom Hrvatske u fiš paprikašu i gulaš velemajstoru iz Posavine.
Ovogodišnje Kupske noći u znaku su dobivene titule grada Siska – Europski grad sporta 2019., a sportski sadržaji programa upotpunjeni su neizostavnim vatrometom te koncertima poznatih izvođača, sisačkog vokalnog ansambla LIPE i popularne klape Rišpet. Dobrodošli na Kupske noći!

14.9. Sisački festival piva – festival najfinijih craft piva u Hrvatskoj

5. Sisački festival piva održava se u subotu 14. rujna kao dio manifestacije Dani industrijske baštine, na kojoj posjetitelji mogu upoznati bogatu sisačku povijest. Festival piva započinje u 15,00 obilaskom „Rute sisačkih pivovara“ te se nastavlja glavnom feštom na gradskom korzu, s početkom u 17,00 sati, gdje će se predstaviti desetak craft pivara iz cijele Hrvatske.

Ove godine se i Sisak predstavlja sa svojim prvim craft pivom- OLD CHARLIE`S. Uz dobro pivo ide i dobra hrana, za što će se pobrinuti domaći ugostitelji. Glazbeni dio festivala rezerviran je za Ramba Amadeusa.

Dobro došli u Sisak, europski grad sporta!

fotografije: Arhiv TZG Siska

Sve informacije:

www.sisakturist.com

Facebook Sisak Turist

Sponzorirani članak