Ljeto na Bedekovčanskim jezerima – od Štruklijade do Mužikaša

Nakon prošle pandemijske godine koja je zaustavila većinu manifestacija na otvorenom, ovo ljeto se najviše događanja u Zagorju odvija ovog srpnja i početkom kolovoza, točnije na Bedekovčanskim jezerima.

foto: Sandra Šamec

Daleko od mora, no dovoljno atraktivno s raskošnom ponudom vanjskih paletom bazena, wellnessa termalnih voda i predivne prirode, naša kontinentalna rivijera pružit će mnoštvo aktivnosti i ljeti kroz svoje manifestacije.

foto: Goran Gluhak

A svaka od tih manifestacija slavi tradiciju i posebnosti ovog područja.  Ovih dana tako će zagorski bregi mirisati po najfinijim domaćim štruklama, kušat ćete najbolja vina, poslušati tradicionalnu glazbu kroz trodnevne manifestacije: Sajam i izložba vina, Štruklijada, Igrajte nam mužikaši. Ukratko – pred nama je još jedno divno zagorsko zabavno ljeto. Dođite, budite naši dragi gosti, u nastavku evo par informacija o samim događanjima:

 Pedeset treći Sajam i izložba zagorskih vina Bedekovčina 2021

Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 prošle je godine onemogućila održavanje Sajma i izložbe zagorskih vina, ali na sreću ove godine će se najstariji vinski sajam ponovno održati u Bedekovčini, 30. srpnja 2021. godine.

Više od pola stoljeća tradicije okupljanja zagorskih vinara, ove godine broji svoju pedeset i treću obljetnicu što ga čini najstarijom manfestacijom vinskog okupljanja u Hrvatskoj. 

foto: Vuglec Breg

Zainteresirani vinari i vinogradari čija su vina odlikovana na natjecanjima njihovih vinarskih udruga predali su uzorke svojih vina na ocjenjivanje. Vina su potom ocjenili vrsni stručnjaci – enolozi, te nakon dodjele odličja, proglasio se šampion sajma.

Posjetitelji – ljubitelji vina – u lijepom ambijentu Bedekovčanskih jezera mogu uživati u dobroj kapljici uz bogat kulturno-umjetnički program i kvalitetnu gastronomsku ponudu.

U subotu 31. srpnja od 17.00h dođi u Bedekovčinu, na kultnu zagorsku Štruklijadu i uživaj u štruklama na Bedekovčanskim jezerima!

foto: Visit Zagorje

Ministarstvo kulture RH 2007. godine zaštitilo je Pripremu tradicijskog jela zagorski domaći štrukli kao nematerijalno kulturno dobro uz pojašnjenje da priprema ovog jela podrazumijeva posebno umijeće gotovo svake domaćice s područja Hrvatskog zagorja koje se nalazi u Krapinsko-zagorskoj županiji, te uz neke razlike i s područja čitave središnje Hrvatske. Zagorski kraj prava je riznica neobičnih poslastica koju su silom prilika i siromaštva domišljate Zagorke pripremale svojim mnogobrojnim obiteljima. Štrukli se mogu pripremati kao slani i slatki, mogu se kuhati i peči, a poslužuju se kao juha, predjelo, desert, glavno jelo i samostalno malo jelo.

Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja po dvanaesti puta, nadmeće se 10 zagorskih restorana, agroturizama, hotela, specijalnih bolnica i škola. Organizator ovogodišnje Štruklijade su Krapinsko-zagorska županija uz podršku Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije i Općine Bedekovčina. Sve informacije o sudionicima pronađite na poveznici struklijada.com.hr.

A da ni najmlađi neće ostati zakinuti, uvjerite se dolaskom na predstavu za djecu “Sunce djever i Neva Nevičica” u 18.00h. Kazalište Mala scena upriličit će poznatu i omiljenu priču koju obožavaju generacije. U slučaju lošeg vremena ova predstava će se održati u OŠ Bedekovčina a ukoliko vrijeme bude sunčano i lijepo, dovedite djecu na platou kod plavog jezera (gdje je bio “Tropic”). U 19.00 sati biti će dizanje balona – dizanje balona na pomoćnom nogometnom igralištu a zabavu i atmosferu će dodatno začiniti nastup “Cure iz centra” u 20.00 sati. 

foto: Petar Krešimir Furjan

IGRAJTE NAM MUŽIKAŠI – DOĐI NA SVEČANOST STARE ZAGORSKE POPEVKE

Nedjelja 1. kolovoza od 17 sati, Bedekovčanska jezera 

Na Festival “Igrajte nam mužikaši” , ulazak je moguć uz predočenje Covid potvrde.

Festival „Igrajte nam mužikaši“ kao jedna je od najstarijih i najpoznatijih zagorskih manifestacija. Prvi je put festival održan 30. lipnja 1968. godine, a 2021. godine festival će obilježiti svoju 53. godišnjicu. Polustoljetna tradicija festivala Igrajte nam mužikaši dovoljno govori o kvaliteti i značaju festivala koji je glazbenu riznicu Krapinsko – zagorske županije do sada obogatio za više od tisuću pjesama.


Održavanjem festivala „Igrajte nam mužikaši” njeguje se tradicija zagorskih običaja te zagorske popevke, ali i promoviraju vrednote i ljepote Hrvatskog zagorja. Festival „Igrajte nam mužikaši” tijekom svih ovih godina nametnuo se kao točka prepoznatljivosti kako Općine Bedekovčina tako i Krapinsko – zagorske županije. 

18,00 h – BEDEKOVČANSKA UDRUGA MLADIH: Likovna radionica za djecu – kod Plavog jezera, dovedite najmlađe i zabavite se uz kreativan kutak. 

TZP Srce Zagorja-Ukrašavanje kutka za slikanje

Za cijelo vrijeme manifestacija Udruga NAŠENINA VEZILJE (na terasi kod stare klijeti): Gastro show – „Zagorska domaća košta“ – priprema zagorske juhe ( sa špekom vrganjima i povrćem) i pećenje pogačica na peći od drva, besplatna podjela posjetiteljima i turistima a za djecu će biti besplatno korištenje velikog napuhanca kroz sva tri dana održavanja manifestacija. Program preuzmite ovdje: Program za manifestacije.

foto: Siniša Smrekar

Ulaz na sva događanja besplatan uz pridržavanje svih epidemioloških mjera

Štrukli, puran mlinci i med – proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijela na EU i nacionalnoj razini

Jeste znali da osim zagorskih štrukli koje su zaštićene davne 2007., godine kao nematerijalno kulturno dobro, postoje još tri zaštićena proizvoda s zagorskih brega.

foto: Maja Danica Pečanić

Zagorski puran koji je 4. lipnja 2016. kao pojam „Zagorski puran“ dobio Oznaku zemljopisnog podrijetla na EU nivou te je time postao prvi zagorski autohtoni specijalitet koji je zaštićen na EU razini. Bagrem med zagorskih brega“ dobio je oznaku je oznakom izvornosti na nacionalnoj razini u travnju 2019 godine, a u lipnju lipnju 2019. godine, 23. po redu hrvatski proizvod koji je dobio EU zaštitu su „Zagorski mlinci“, oznakom zemljopisnog podrijetla na EU nivou. Stoga kad se u Zagorju nešto slavi, ne slavi se samo da bi se zabavili iako i to ima svoje prednosti, već se iskazuje posebna čast tradiciji, stoljećima utkanoj u ova mala brda i brege.

Više informacija na FB stranici www.facebook.com/igrajtenammuzikasi te s prigodnom popevkom  pozivamo Vas u Zagorje i želimo dobar provod. 

Dobro došli! 

https://www.facebook.com/watch/?v=880345532520199

 

Naslovna fotografija: Tomica Forko

Informacije:

Visit Zagorje 

struklijada.com.hr

facebook.com/igrajtenammuzikasi