Nešto posve drukčije: Ljeto u Bilju

Uz sportove, koncerte, izložbe, večeri poezije Proslavljen Dan Općine Bilje.

Ideja koncepta u kojem tradicija prati trendove, uspješno je zaživjela u Bilju na proslavi Dana Općine Bilje. Obzirom na vremensku situaciju i lošu prognozu, nisu uspjeli nastupiti svi izvođači, no uz aktualan program, zabave nije nedostajalo. I to kakve. Netipično, lepršavo, veselo i drugačije a opet poštujući tradicijske običaje kojom je ovaj kraj prožet i koja je neizostavni dio turističke priče.

Nastupili su tako Tamburaški sastav Kočije, Glazbeni sastav Džentlmeni i Stjepan Jeršef – Štef, Folklorni ansambl Bilje, KUD Leopold iz Osijeka i Matica umirovljenika Općine.

Kulturni dio upratila je živopisna izložba starih fotografija po mjestima u općini a zanimljivu notu dala je i večer poezije kroz čitanje odabranih djela iz suvremene književnosti, čime se Bilje svrstalo uz bok alternativnim centrima u Hrvatskoj koja približavaju suvremene književne koncepte širokoj publici. Protokolaran dio održao se uz svečanu sjednicu Općinskog vijeća u Eko centru Zlatna Greda.

Načelnik Općine Željko Cickaj, istaknuo je kako je ovo izvrsna prilika za osvrt na sve realizirane projekte unazad dvije godine, s obzirom da prošle godine, zbog pandemije koronavirusa, svečano obilježavanje nije bilo održano.

“Mogu reći da smo unatoč pandemiji i slabijem punjenju proračuna dobar dio projekata  realizirali znatno podigavši životni standard naših mještana. Neke od najvažnijih investicija svakako su otvorenje Dječjeg vrtića u Kopačevu vrijednog 4,8 milijuna kuna, energetska obnova Doma kulture u Vardarcu vrijednog milijun kuna te izgrađeno reciklažno dvorište vrijedno preko 4,3 milijuna kuna – kaže Cickaj dodajući da su u proteklom razdoblju posebno brinuli o djeci, mladima, ali i sugrađanima starije životne dobi.”

Čestitku mještanima Općine Bilje uputio je i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić napomenuvši kako je Županija ostvarila izuzetno kvalitetnu suradnju u protekle četiri godine.

“Suradnja Općine i Županije donijela je puno toga kvalitetnog na području školstva i zdravstva ali i direktnim potporama za naše najmlađe. Puno je još projekata planiranih u narednom razdoblju a uz potporu župana Ivana Anušića, Općina Bilje će nastaviti kvalitetan razvoj – poručio je Miletić.”

A da je uz red svečanih protokolarnih događanja, došlo vrijeme i za neke nove sadržaje naizgled nespojive s starim blagdanom, svjedoči i atraktivan multisport vikend. Na Biljskom jezeru održalo se  Prvenstvo Hrvatske u akvatlonu, 17.7. promo mini akvatlon za najmlađe, supersprint akvatlon za kadete te sprint akvatlon za kategoriju apsolutno, a u nedjelju 18.7. zaključio se program s standardnim akvatlonom.

Organizator su bili više nego spremni za ovo sportsko veselje, te su poručili kako je iza njih uspješna borba s komarcima i da ih je bilo manje nego ikada, zahvaljujući pravodobno poduzetim mjerama.

 

U Bilju planovi za nastavak sportskih evenata idu punom parom dalje, te je u planu dogodine održati i rekreacijska biciklijada (FEBIRE) te Ferivi polumaraton. Brojne aktivnosti s područja, kao jahanje, veslanje, otvaraju mjesto i za brojne druge sportske aktivnosti u budućnosti kao i razvoj Bilja kao platforme aktivnog turizma, znajući koliko je važno dati prostor sportskim manifestacijama i mladim sportašima u početku, te razvijati destinaciju i u tom smjeru, kao idealnu lokaciju za različite turističke aktivnosti.

Uz Kopački rit, ciklo staze, ravne pješačko – ciklo rute idealne za sve vrste kombiniranih sportova (jogging, biciklizam, hodanje), uz dodatnu ponudu obližnjih vinskih podruma uz sjajne restorane i više nego dovoljno smještajnih objekata koji serviraju i brojne baranjske delicije gostima, možemo reći kako se turizam vraća polako u Bilje kao u dobra stara, pred-pandemijska vremena. 

Gdje se smjestiti u Bilju? Klik na smjestaj

Što raditi u Bilju i okolici?  Klik na rekreacija

Koje atrakcije vidjeti? Klik na atrakcije

Gdje jesti? Klik na gastronomija

 

autor fotografija Triatlon i Akvaton – Ivica Benić

Autor fotografija Dana Općine Bilje – Dubravka Kovačević

Naslovna fotografija – Ivica Benić

Više informacija:

Info: tzo-bilje.hr

Facebook