Biciklom do Orahovice i Ružica grada

Piše: Mario Koren

Ružica grad se nalazi na sjeveroistočnim padinama Papuka, na 418 m nadmorske visine, iznad sela Duzluka, a nekoliko kilometara od gradića Orahovice.
Ružica grad udaljen je od Virovitica 63km, tako da je cijeli pređeni put u ovoj vožnji 126km.

Cijeli put je skoro potpuno ravan, tek posljednjih 2km puta je dosta velika uzbrdica prema samoj ruševini Ružica grada.
Veliki dio puta vozi se Podravskom magistralom i treba obratiti posebnu pozornost na promet i vlastitu sigurnost. Najbolje vrijeme za vožnju je vikendom ili praznikom kad je promet rjeđi, možete voziti opuštenije i uživati u pogledu na Papuk sa jedne strane a s druge strane puca pogled na široka polja slavonske ravnice.

Što trebate znati o Ružica gradu?

Ružica grad spada među najveće srednjovjekovne utvrđene gradove u predjelima sjeverne Hrvatske. Njene zidine šire se na prostoru od oko 8.000 m2. 
Ružica grad ima oblik elipse, to je peterokutna utvrda debelih kamenih zidova koja opasuju grad. S vrha stijene na kojoj je smješten grad pruža se prekrasan pogled na tri strane dok je u zaleđu grad zaštićen planinom. Danas su to samo ruševine ali i po njima se vidi da je to bio velik i moćan grad.

Ružica grad nalazi se na važnom strateškom položaju, s kojeg se kontrolirala s jedne strane veliki dio Podravine a s druge komunikacija između Podravine i Požeške kotline. Zbog takvog položaja Ružica je bila vrlo važan grad kroz svoju povijest.

Ni danas se ne zna ni kako je dobio ime, ni tko ga je izgradio i kada. Neki autori kažu da je dobio ime po obližnjem selu Duzluk (turski duzem – cvjetni, ružin djevojački ukras), dok vjerojatnija teorija kaže da je grad dobio ime po srednjovjekovnom nazivu Orahovice – Raholcza. Pretpostavlja se da je sagrađen prije 1220 godine, ali se ne zna ime graditelja, ni točan način na koji je sagrađen. 


Nejasno je kako su dovlačili velike kamene blokove, čime su ih klesali, ni kakvim su se sredstvima služili da sagrade tvrđavu koja je odolijevala i vremenu i neprijateljima.

Do grada Ružice moguće je doći laganom šetnjom kroz šumu iz pravca Orahovačkog jezera, poznatog izletišta lokalnog pučanstva i planinara. Ispod same Ružice nalazi se prirodno uzvišenje koje predstavlja pravi vidikovac sa koga se za lijepog vremena može vidjeti veliki dio panonske ravnice.

Ružica grad i danas je mistično mjesto. Zađite u te ruševine, zatvorite oči i naćulite uši. U vjetru koji struji kroz ruševine čuti ćete dječji smijeh i žamor koji se prolamao gradom za vrijeme dobrih godina ali isto tako i ratni poklik i jauke ratnika koji su branili grad za vrijeme ratnih godina. Svakako posjetite Ružicu, ona stoljećima strpljivo čeka na vas.

Prijedloge izletničkog bicikliranja možete pratiti i na stranici: www.nippyadventures.com