Super ukusne i brze kuglice od kesten pirea

Nekadašnji «kruh siromašnih» je danas vrlo cijenjena i svestrana namirnica koja jednako pristaje u slatka kao i u slana jela. Tradicionalno su se u Europi kesteni koristili za pripremu juha, u pirjanim jelima, kao prilozi uz razne vrste mesa od peradi, divljači, junetine. Danas ih nalazimo i u modernijim varijantama; od kineskih recepta (npr. u stir frying tehnici pripreme u woku), toplih salata, rižota, priloga jelima od riba, do sladoleda i pudinga od kestena. Kesten je sve do kraja 19. Stoljeća bio glavna prehrambena namirnica stanovništva u brdskim dijelovima južne Europe. Iz dokumenata je vidljivo da je kesten uzgajan već oko 8 stoljeća a u 10. Stoljeću su castagnatores bili posebna skupina poljoprivrednika.

Pitomi kesten (šumski kesten, lat. Castanea sativa) jedna je od 9 vrsta u rodu Castanea koji je predstavnik porodice bukovki (Fagaceae). Plod pitomog kestena je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo i za to postoje arheološki dokazi. Kesten najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a povjesničari kažu da se počeo širiti po Europi preko Grčke.

Kestene se konzumiralo svježe i sušene, sirove ili kuhane, pečene ili samljevene u brašno. Zimi su u mnogim područjima bili izuzetno važna namirnica. Od 11. do 13. stoljeća se sadnja kestenovih šuma dodatno intenzivirala u područjima u kojima nije bilo moguće saditi pšenicu i kesten je postajao sve više kruh siromašnih.

Dobrobiti kestenja uključuju brojne pozitivne učinke na zdravlje, zahvaljujući bogatstvu hranjivih tvari koje sadrži. Bogat je složenim ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima. U usporedbi s drugim orašastim plodovima, ima manje masti i kalorija, što ga čini pogodnim za ljude koji paze na unos kalorija. Također je dobar izvor vitamina C, što ga izdvaja od ostalih orašastih plodova. Prednosti konzumacije kestena su brojne a mi donosimo recept sa portala Okusi.eu.

Brze kuglice od kesten pirea

Kuhanog i oguljenog kestena ima i u trgovinama pa si tako možete skratiti vrijeme pripreme.

Sastojci

200 g kuhanog kestena

prstohvat soli

80 g maslaca

2 žlice kakao praha

1 čep ruma

4 žlice šećera u prahu

Za preljev koristite 50 g.otopljene čokolade.

Koraci:

Staviti sve u blender pa oblikovati kuglice. Svaku kuglicu potopiti u otopljenu čokoladu i ukrasiti sitno narezanim pistacijama ili lješnjacima.

I to je to. Dobar tek.