Veliki Dan hrvatskog turizma u Moskvi

Pred 100 najvećih ruskih turističkih subjekata predstavljena ukupna hrvatska turistička ponuda

Moskva, 30. siječnja 2020

Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Predstavništvom HTZ-a u Rusiji danas je Moskvi organizirala veliki događaj pod nazivom Dan hrvatskog turizma. Cjelodnevnom događanju prisustvuju ministar turizma Gari Cappelli i direktor HTZ-a Kristjan Staničić, a cilj mu je proširenje postojeće suradnje te prezentacija ukupne hrvatske turističke ponude na ruskom tržištu. Interes za sudjelovanjem premašio je sva očekivanja pa u poslovnom dijelu programa sudjeluje 35 hrvatskih i preko 100 ruskih subjekata iz turističkog sektora, uz brojne predstavnike ruskih medija i visokih uzvanika iz ruskog javnog i političkog života.

Ministar Cappelli se, u pratnji veleposlanika RH u Ruskoj Federaciji Tomislava Cara, državnog tajnika Ministarstva turizma Tončija Glavine i pomoćnice ministra Olivere Šarić, sastao s ruskim kolegama Sergejem Sergejevićem Galkinom, zamjenikom ministra ekonomskog razvoja zaduženim za sektor turizma te Sergejem Čerjominom, ministrom u gradskoj Vladi Moskve i šefom Odjela za vanjsko-ekonomsku djelatnost i međunarodne odnose. Ministar Cappelli istaknuo je pozitivne hrvatsko –ruske odnose te naglasio važnost ruskog tržišta.

„Hrvatska pridaje važnost promicanju suradnje s Ruskom Federacijom na svim područjima od zajedničkog interesa stoga nam je cilj nastaviti jačati prepoznatljivost Hrvatske na ruskom tržištu. Posebno velik potencijal postoji u području zdravstvenog turizma, odnosno specifičnih zdravstveno-turističkih aranžmana i organiziranih dolazaka turista i pacijenata. Hrvatska je svake godine sve popularnija među gostima iz Rusije te nam je iznimno drago što najveći ruski turoperatori uviđaju naš kontinuiran rad na unaprjeđenju kvalitete te i ove godine stvaraju dodatne ponude za Hrvatsku“, izjavio je Cappelli. Zamjenik ministra Galkin je poručio kako Hrvatska geografski nije velika zemlja, ali da je strateški interesantna i za investicije u turizmu i kao odmorišna destinacija Rusa obzirom da nudi sve što ruski turisti traže, prije svega sigurnost i kvalitetu ponude. Galkin je također naglasio kako je s ciljem postizanja još veće konkurentnosti potrebno poticati ulaganja u nove smještajne kapacitete.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je važnost novog pristupa u promociji i odnosima s partnerima na ruskom tržištu. „Ove godine odlučili smo se u Rusiji, umjesto klasičnog sajamskog nastupa, predstaviti cjelodnevnim događanjem u srcu Moskve i na jednom mjestu organizirati veliku poslovnu radionicu, ali i program  zabavnog karaktera te na inovativan način predstaviti hrvatsku kulturnu baštinu, gastronomiju i modu. Naš promotivni iskorak rezultirao je iznimno velikim interesom partnera, a vjerujem da ćemo kroz susret s predstavnicima Ruskog udruženja turističkih agencija i turoperatora ATOR i Turističke organizacije Rusije Rosturizam doći do novih konkretnih rješenja usmjerenih na daljnji rast pozitivnih trendova s ruskog emitivnog tržišta“, izjavio je direktor Staničić, dodavši kako u 2019. godini bilježimo 14 posto više dolazaka i 6 posto više noćenja ruskih gostiju u odnosu na godinu ranije, dok se u ovoj godini očekuje da će porast ruskih turista u Hrvatskoj premašiti taj postotak.

Na jutarnjem panelu na temu Novi trendovi i potencijali hrvatskog turizma u Rusiji, uz veleposlanika RH u Ruskoj Federaciji Tomislava Cara i zamjenika ravnateljice Rosturizma Sergeja Karnjeva koji su održali uvodne govore, sudjelovali su direktor Staničić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Glavina, predsjednik UHPA-e Tomislav Fain, ministar Vlade grada Moskve Sergej Čerjomin, glavni savjetnik Rosturizma Dmitri Gorin te direktorica ATOR-a Maja Lomidze. U drugom dijelu dana održana je i poslovna b2b radionica na temu općeg, nautičkog i zdravstvenog turizma, na kojoj je sudjelovalo više od 135 ruskih i hrvatskih turističkih poslovnih subjekata.

Prezentacija hrvatske eno-gastronomije, kulture i mode

U popodnevnim satima održava se posebno osmišljen zabavni program koji započinje kulinarskim performansom chefova Podravkine Coolinarike Mišela Tokića i Zorana Delića, koji će prezentirati način pripreme tradicionalnih hrvatskih jela. Okuse Hrvatske svi uzvanici upoznat će i kroz prezentaciju domaćih vina nakon čega slijedi viteški program uz pratnju glazbe iz mega popularne serije „Game of Thrones“, snimane u Hrvatskoj. Na zabavnom dijelu programa očekuje se dolazak 27 diplomata iz zemalja Europske unije u Moskvi te predstavnika Grada Moskve, Trgovačke komore Ruske Federacije, Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije uz izaslanike ruske Dume.

Na događanju sudjeluje i poznata hrvatska modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović koja je ruskim uzvanicima iz svijeta ekonomije, mode, sporta i društvenog života predstavila svoju kolekciju. Na samom kraju dana predviđena je gala večera za hrvatske sudionike i najvažnije ruske partnere, tijekom koje će se dodijeliti nagrade turističkim agencijama TUI, Paks i Ruski ekspres, koje su u prošloj godini u Hrvatsku dovele najveći broj ruskih turista, ali i TV kućama TV Petnica, NTV i Prvi kanal Rusija, koje su u 2019. godini snimile odlične priloge o našoj zemlji i na taj način doprinijele promociji na ruskom tržištu.

Od hrvatskih sudionika na Danu hrvatskog turizma u Moskvi, uz HTZ, sudjeluju i turističke zajednice grada Zagreba, Crikvenice te Kvarnera, Zagrebačke i Šibensko-kninske županije, ali i tvrtke kao što su  Croatia Airlines, Valamar Riviera, Falkensteiner hotels and residences, Katarinaline, Zračna luka Zadar i drugi.

Izvor: www.htz.hr