Rezultati u turizmu Varaždinske županije na korak do rekordne 2019. godine

Prema podacima sustava eVisitor o turističkom prometu u prvih pet mjeseci ove godine za područje Varaždinske županije, s posebnim zadovoljstvom ističemo kako se nastavlja trend iznimno pozitivnih turističkih rezultata na našem području koji su, između ostalog, dokaz da idemo u dobrom smjeru s poticanjem razvoja kvalitetnih smještajnih kapaciteta, te da u ovoj godini očekujemo dostizanje brojki iz rekordne 2019. godine.

Sve turističke zajednice na području Varaždinske županije bilježe porast noćenja, nastavlja se trend u kojem je više stranaca od domaćih gostiju, a Kuće za odmor i dalje bilježe konstantan rast prometa. Brojke pokazuju kako županija cjelogodišnja turistička destinacija, pri čemu ih otežane okolnosti uslijed pandemije nisu omele, naprotiv, pokazale su da upravo ruralni dijelovi imaju velik potencijal.

Uspoređujući razdoblje od siječnja, s početkom lipnja ostvaren je rast noćenja od 79% u odnosu na isto razdoblje 2021., pa su tako ukupno ostvarena noćenja samo 6% manja od rezultata rekordne 2019. godine. Podatak je ovo koji ima veću važnost uzmemo li u obzir objavljene rezultate Hrvatske turističke zajednice iz eVisitora koji govore da nam na nivou države do prometa iz 2019. godine nedostaje 14%.

Od ukupnog broja noćenja na području Varaždinske županije koji iznosi 57.277, rast domaćih gostiju je 52% u odnosu na prošlu godinu, dok je rast stranih gostiju čak 151% u odnosu na isto razdoblje lani. Pri tome uz uobičajeno vodeće goste iz Njemačke, drugo mjesto po noćenjima preuzimaju gosti iz Austrije koji pokazuju da, uz susjedne Sloveniju i Italiju, sve više odabiru Varaždinsku županiju kao vikend destinaciju. Slijede ih gosti iz Slovenije, Poljske, Italije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije. Nastavlja se i značajniji porast turista iz istočne Europe koji se zaustavljaju u našoj županiji i put do mora krate na pola puta boraveći jednu ili dvije noći u županiji.

Do ovako dobrih rezultata došlo je zahvaljujući odličnoj suradnji svih dionika koji marljivo rade u restoranima, hotelima, kućama za odmor, ugostiteljstvu, OPG-ima, imanjima, turističkim zajednicama i općenito atraktivnim lokacijama koje Županija nudi. Uspjeh nije slučajan, a ovi brojevi pokazuju da su na vrijeme prepoznali trendove koji su ukazivali da upravo ruralni dijelovi imaju velik potencijal jer sve veći broj turista želi iz prve ruke doživjeti način života kraja u koji dolaze.

foto: Pointers produkcija