Istražimo skrivene atrakcije područja Dravski Peski

Pitoreskni prostor četiri općine u Koprivničko – križevačkoj županiji obuhvaća slijedeća područja: Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete. Kontinentalna Hrvatska prebogata je skrivenim blagom, a područje koje prožimlje obronke Bilogore sve do romantične Drave, posebno je po mnogočemu. Spoj guste šume, rijeke Drave, pjeskovite pustinje, brojnih ciklo i pješačkih staza, umjetničkih ateljea, tradicijske hrane i OPG-ova na malom prostoru – sve je to područje Dravski Peski.

OPG Imbrišić Sirana

Na području od obronaka Bilogore pa sve do rijeke Drave, nalaze se brojne prirodne atrakcije, bogata kulturna baština, vrhunski proizvodi domaćih proizvođača, prekrasne biciklističke staze, kanuing staza i još mnogo toga što ćemo vam pokušati dočarati u kratkom vodiču.

foto: Ivan Nemet, Bilogora

Europska Amazona – čudesna Drava kao izletnička atrakcija

Od prirodnih atrakcija, prva postaja je rijeku Dravu koju nazivamo „Europskom Amazonom“. Rijeka Drava nam pruža brojne mogućnosti: pecanje, birdwatching, vožnju kanuom turističkom kanuing stazom „Drava tour adventure“, vožnju turističkim brodom, ručak na Dravi ili jednostavno uživanje u svim čarima koje nam pruža.

foto: Ivan Nemet

Tu je i magična Bilogora čiji putevi privlače sve veći broj znatiželjnika da upoznaju brojne puteljke koji vas vode u istraživanje, bilo pješice ili biciklom. Neobično lijepo, malo jezero Batinske smješteno u istoimenom mjestu,  idealna je lokacija za obiteljske izlete, roštiljanja te  popratne sportske sadržaje poput malonogometnog i odbojkaškog igrališta.

Naše područje krasi i intrigantno pjeskovito područje „Peski“, koje nudi jedinstvenu priliku da upoznate pravu malu pustinju koja je prepoznata kao vrlo atraktivna lokacija te su se na njoj snimali brojni spotovi kao i filmovi.

foto: Dražen Nađ

Također valja istaknuti posebni rezervat šumske vegetacije „Crni jarki“ gdje stabla crne johe postižu visinu kao nigdje u Europi.

Umjetnost i tradicija Podravine – kreativna destinacija prepuna kulturnih atrakcija

Što se umjetnosti tiče, izuzetno smo ponosni na galeriju Ivana Lackovića Croate, poznatog naivnog umjetnika koja je smještena u njegovom rodnom mjestu, Batinskama. Osim brojnih djela Ivana Lackovića Croate.

izloženi su i radovi drugih umjetnika. Tradicijsku gradnju i način života Podravaca u prethodnom stoljeću možete vidjeti na Etno imanju obitelji Karlovčan, a brojne paleontološke nalaze , tradicijsku odjeću i običaje Podravaca možete vidjeti u sklopu Etnografske zbirke Josipa Cugovčana u Podravskim Sesvetama.

Podravske Sesvete krasi i Ekološki vrt mira koji je otvoren 2003.godine kao prvi vrt mira u svijetu, a u njemu se nalazi 21 drvena skulptura, a neke od poznatijih su: Magellan, Isus, Odisej, Noa, Mojsije, Franjo Asiški i Beethoven.

Zavičajni muzej u Kalinovcu nalazi se u prostoru „štacije“ iz 18. stoljeća te sa sobom donosi itekako zanimljivu priču koju morate poslušati. Općenito, cijelo ovo neobično i intrigantno područje, predstavlja svojevrsnu škrinju blaga, idealnu za ljubitelje starina, legendi, eko etno predmeta i zaboravljenih zanata koje će vam domaćini rado prezentirati.

Podravska kuhinja – sve više OPG i restorana uz dobru kapljicu

Osim prirodnih i kulturnih atrakcija, možemo se pohvaliti bogatom tradicionalnom Podravskom kuhinjom koju nudi sve više restorana ili OPG-ova, brojnim proizvodima koji su nastali od vrijednih Podravskih ruku,  ali i vrhunskim vinima koja uspijevaju na pjeskovitom tlu koje ih čini posebnima i specifičnima.

Gastro Podravina

Na našem području održavaju se i brojne manifestacije od kojih je svakako najpoznatija i najposjećenija motocross utrka na motocross stazi u Kozarevcu gdje se svake godine održava prvenstvo Hrvatske, a staza je više puta nagrađivana.

Kruna nagrade i dokaz o kakvoj se vrhunskoj stazi se radi bilo je domaćinstvo Europskogm prvenstvu 2011. godine. Budući da smo područje bogato vrhunskim vinima, redovito obilježavamo manifestacije „Vincekova“ i „Martinja“ te smo upravo tim manifestacijama bili domaćini brojnim grupa iz cijele Republike Hrvatske, ali i šire.

foto: Ivan Nemet

Ciklo staze za sve generacije 

Što se tiče aktivnog odmora, na našem području se nalazi mnogo biciklističkih staza sa raznim podlogama koje će zadovoljiti i one najzahtjevnije. Najbitnija ruta koja prolazi našem područjem svakako je „Dravska ruta“.

foto: Mario Koren

Kanuing staza „Drava tour adventure“ duga je oko 12 km i proteže se od Brodića u Općini Ferdinandovac do Križnice u Pitomači. Izvrstan oblik rekreacije za sve koji vole adrenalin, ali i upoznati sve ljepote rijeke Drave.

Mlada turistička zajednica, ima veliki potencijal da postane uskoro atraktivna turistička destinacija. Kompletnu turističku  ponudu ovog skrivenog bisera kontinentalne Hrvatske, možete provjeriti klikom na web adresu: www.tzpdravskipeski.hr

Upoznajte se se sa novom kontinentalnom destinacijom „Dravski peski“ te se uvjerite da nismo „škrti Podravci“ kako nas ponekad  u šali nazivaju, nego pravi domaćini svojim budućim posjetiteljima. Čekamo vas 😊

Posjetite, polajkajte, istražite:

www.tzpdravskipeski.hr

facebook.com/TuristickaDravskipeski

instagram.com/visit.dravski.peski

fotografije: arhiv TZ Dravski Peski, Ivan Nemet, Dražen Nađ, Mario Koren