Želite li istraživati Velebit? Upoznajte čarobnu stazu, idealnu za hodanje

Vjerojatno nema puno onih koji nisu čuli za najpoznatiju planinarsko-pješačku stazu u Hrvatskoj, Premužićevu na Velebitu. No jeste li znali da tu stazu, ili njezin manji dio, zaista mogu prehodati svi prosječne kondicije, čak i obitelji s djecom, a priroda i pogledi koji će vas okruživati u svakom trenutku nešto su što se pamti i prepričava godinama. Upravo zbog toga Premužićeva staza je odlična za upoznavanje Velebita čak i onima koji nisu iskusni planinari. Zato gojzerice na noge, ruksak (s dovoljno vode u njemu) na leđa, i krenite u avanturu!

NAJČEŠĆE SE KREĆE SA ZAVIŽANA

Premužićeva staza duga je 57 kilometara, a proteže se od Zavižana u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit sve do Baških Oštarija na srednjem Velebitu. Najpopularnija ruta, i idealna za prvi susret s Velebitom, je ona od Zavižana, odakle možete prehodati dionicu koja vam odgovara i vratiti se kada procijenite da vam je dosta. Hoće li to biti dva sata do Rossijeve kolibe, ili ćete potegnuti i dalje, na vama je da procijenite.

STAZA NIJE STRMA NI TEŠKA

Najviša točka nalazi se na 1630 metara nadmorske visine na Zavižanu, a najniža na 920 metara nadmorske visine u Baškim Oštarijama. Dakle, šetajući od Zavižana zapravo se spuštate, i to vrlo blagim i ugodnim nagibom od prosječno 10 posto. No, iako nema uspona, teren je na prvom dijelu staze kamenit i treba vam dobra planinarska obuća. I obavezno ponesite dovoljne količine vode, na ruti nema izvora.

STAZA SE SMATRA GRADITELJSKIM REMEK DJELOM

O turističkom otvaranju Velebita razmišljalo se još početkom prošlog stoljeća. Gradnja je počela 1930. i trajala je tri godine. Za nju je bio zadužen inženjer šumarstva Ante Premužić po kojem je dobila ime. Staza se smatra pravim remek djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu, te je položena tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove.

Autor: Putni kofer