Zasladite zimske dane savršenim receptima s narančom i ostalim citrusima

Zdrava svojstva agruma nije potrebno naglašavati. Velike količine vitamina C odlične su za jačanje imuniteta zimi. Ujutro je dobro započeti dan čašom tople vode s malo limunovog soka. Kod jačeg doručka (jaja, šunka, sir, kruh), izvrsno paše svježe pripremljen sok od naranče a naranča je također i odličan sastojak mnogih čokoladnih torti i slatkih kolača.

foto: Tamara, Ave Dulcis

Najpoznatije vrste unutar roda Citrus su slatka naranča, limun, mandarina, grejp (limunika), limeta, gorka naranča, četrun.

Naranče se kako smo rekli, odlično slažu s čokoladom a limun s bademima i kukuruznim brašnom. Ali ne treba ih zanemariti niti kao sastojak salata, isprobajte ih u svim kombinacijama, iznenadit ćete se. Probajte pojesti zajedno naranču i neki fini sir kao škripavac – savršen su par.  Naranča je odlična u komadu a limunov sok je savršen za dressing uz ocat ili umjesto njega.

foto: Andrea Cukrov

Ovo je izbor naših omiljenih recepata za deserte s agrumima, te za dvije zdrave salate koje su posebno korisne zimi. Ako ste u mogućnosti, obavezno nabavite agrume iz organskog uzgoja. Veće količine koje vam preostanu se mogu smrzavati kao sok ili pulpa. Klik vas dolazite na direktnu stranicu Okusi.eu, gdje će se pojedini recepti nalaze. Uživajte i dobar tek!

recepte potražite OVDJE

  1. Torta bez brašna s mandarinama, klementinama ili narančama
  2. Kolač od čokolade i naranče
  3. Kolač od čokolade i naranče
  4. Marmelada od kumquata (fortunele)
  5. Sicilijanski kolačići s bademima i narančama, bez brašna
  6. Ušećerene kriške agruma s čokoladnim preljevom 
  7. Talijanski kolač od limuna i kukuruznog brašna
  8. Bogati kolač od naranče na LCHF način, bez šećera i brašna
  9. Salata s narančama i radičem (zimi umjesto jagoda možete dodati i jabuke)
  10. Salata s narančama i radičem (zimi umjesto jagoda možete dodati i jabuke)

Izvor i fotke: Okusi.eu