Vrijeme je da otkrijete Pelješac – apsolutan ovoljetni hit

Otputovati jeftinije, bolje, dulje, kvalitetnije, sigurnije? Najveći dalmatinski poluotok ovog je ljeta apsolutni hit. Evo i zbog čega! Dingač ili Postup, možda plavac iz Ponikava ili s područja Dranča? To će vam na Pelješcu biti najveća briga. S pelješkim vinima ne možete pogriješiti, ovaj poluotok u svijetu je poznat po moćnim plavcima koji griju obraze i oduševljavaju najzahtjevnija nepca.

Festival peljeških podruma

Od velikih poljoprivrednih zadruga, poznatih imena u svijetu vinarstva, do malih butik vinarija i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, od Stona, Putnikovića, Janjine do Potomja, Orebića i Trpnja, vaš će se odmor pretvoriti u eno-gastro putovanje za pamćenje. A planirate li na jug do 15. lipnja, u vrijeme trajanja prvog Festivala peljeških podruma, u 53 objekta očekuju vas promotivne cijene. U vinarijama, podrumima i vinskim barovima 20 posto popusta na vinske etikete, a u restoranima i konobama dva menija, od 120 i 180 kuna. Ima li bolje pozivnice za posjet Pelješcu?

Za bonkuloviće

Zrno stonske soli, kap, dvije maslinovog ulja, poznate malostonske kamenice, mediteransko samoniklo bilje, oborita riba, plodovi mora i naravno, čaša, dvije vina i eto recepta dalmatinske dugovječnosti. Za kraj zasladite se bruštulanim mjendulima, tortom od makarula ili hrostulama.

Za sportske tipove

Obujte planinarske cipele i kroz maslinike i vinograde otkrijte ljepotu peljeških brda. Ako ste u dobroj formi popnite se jednom od četiri staze na najviši vrh Svetog Iliju. Vjerujte, isplati se svaki metar! S njega – sve do Italije, puca pogled od milijun dolara.

Na Pelješcu možete zavrtjeti pedale Napoleonovim putem ili nekom od brojnih biciklističkih staza, joggirati ili trčati uz more, naučiti roniti s bocama, a ako ste strastveni surfer sigurno vam je Viganj pored Orebića omiljena destinacija.

Za „kulturnjake“

S čak 5,5 kilometara Stonske zidine druge su po duljini u svijetu, iza Kineskog zida. Izgrađene su u 14. stoljeću kako bi se zaštitila Stonska solana koja godišnje, onako po  „starinski“ proizvodi dvije tisuće tona vrhunske soli. Cestom od Stona prema Orebiću i Trpnju proći ćete ambijentalnim mjestima u središtu poluotoka, poput Janjine s Kneževim dvorom, gotičkom crkvom sv. Vlaha i crkvicom sv. Stjepana. U Orebiću posjetite Pomorski muzej, bacite pogled s vidikovca crkve Gospe od Anđela, koju su orebićki kapetani pozdravljali sirenama i svratite do Trpnja, mjesta na sjevernoj strani poluotoka s nekoliko lijepih crkvica i ostacima antičke gradine.

Fotografije preuzete: arhive TZ općina Ston, Janjine, Orebića i Trpnja

Saznaj više:

https://www.facebook.com/visit.peljesac

https://www.instagram.com/visit.peljesac/