Upoznajte novo ruho povijesnog dvorca Janković

Hoteli koji su nekoć bili dvorci redovito imaju bajkovitu auru i donose savršeni spoj luksuza i glamura uz dašak dekadencije, a gosti se ondje osjećaju kraljevski. Otkrijte onaj novoobnovljeni u Suhopolju nedaleko od Virovitice – kao stvoren je za predivan ladanjski vikend

Baš kao iz bajke ili Disney filmova. Buđenje je ovdje posebna atrakcija. Uz cvrkut ptica i s nenadmašnim pogledom na beskrajno zelenilo iz vaših moderno opremljenih soba. Uživat ćete potom u bogatom, domaćem i zdravom, doručku u vrtu. Savršen početak bijega iz užurbane svakodnevice.

Izgrađen je sredinom 18., a sadašnji izgled dobio je početkom 20. stoljeća za vrijeme Elemira Jankovića. I danas čuva patinu starih, romantičnih vremena. Okružen je čarobnim perivojem, zaštićenim dobrom parkovne arhitekture, a i dvorac je zaštićeno kulturno dobro graditeljske baštine.

Dvorac Janković gostima nudi 15 dvokrevetnih soba kategorije četiri zvjezdice s uslugom doručka, lobby bar u kojem ćete uživati u lokalnim vinima, craft pivima, likerima, rakijama, prirodnim domaćim sokovima i slasticama s potpisom nagrađivane slastičarke Sandre Jadek. Tu je i odlično opremljena konferencijska dvorana, suvenirnica, kreativni laboratorij – igraonica za djecu i 5D kino za dogovorene projekcije.

U potpunosti ga je obnovila Virovitičko-podravska županija, u svibnju 2021. otvoren je i Centar za posjetitelje, po uzoru na svjetske projekte koji povezuju baštinu i edukaciju na multimedijalan i suvremen način. Arhitektonski projekt obnove potpisuje Studio 3LHD.

Projekt rekonstrukcije dvorca rađen je u suradnji s konzervatorima, uz poštovanje povijesnog nasljeđa i zadržavanje vrijednih povijesnih elementa zgrade. Glavna građevina je rekonstruirana, a oba krila su, zbog nepovratnih oštećenja na konstrukciji, kreativno reinterpretirana na suvremen način. Kapelica i ledenica bit će rekonstruirane u drugoj fazi realizacije,” objašnjava arhitekt Saša Begović, partner u 3LHD-u.

Decentno, moderno, lijepo. Unutarnjim uređenjem dominiraju prirodni materijali, mirni tonovi i mnoštvo razigranih detalja, boja, uzoraka i šara s lokalnim predznakom.

Kohezija tamnih i svijetlih nijansi ispunjava prostor od zidova do namještaja koji je pažljivo odabran kako bi se uklopio u karizmu dvorca. Mnoštvo je detalja lokalnog kolorita, savršen spoj tradicionalnog i modernog”, kažu iz Ancona grupe, zadužene za cjelokupan interijer.

Toliko je detalja koji će vas oduševiti, od prekrasnog atrija u kojem je smješten klavir iz 19. stoljeća do dugačkog hodnika s višemetarskom vremenskom crtom koja obuhvaća tri stoljeća povijesti, gdje ćete upoznati povijesne činjenice, ali i brojne ljubavne legende koje se vežu uz obitelj Janković.

U multimedijalnoj dvorani posjetitelji se na interaktivan i zabavan način mogu upoznati s poviješću Dvorca Janković i Suhopolja, ali i cjelokupnu turističku ponudu Slavonije i Podravine. Mogu igrati memory, potražiti neki zanimljiv plemićki recept i poslati si ga na mail, prepoznavati zvukove ptica, istražiti biciklističku rutu, u perivoju s tabletom krenuti u potragu za QR kodovima i ući u proširenu stvarnost u kojoj mu se grof obraća i otkriva razne tajne, a na kraju se u finalnoj točki ispred dvorca Janković i fotografirati s grofom i groficom – za svakoga ponešto”, objašnjava Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

U drugoj fazi obnove, dvorac će dobiti vinski podrum i wellness centar. Savršena polazišna točka za odmor i istraživanje Plemićke rute Virovitičko-podravske županije, još neotkrivene atrakcije s brojnim obnovljenim dvorcima i kurijama.

Fotografije: Matija Turkalj i arhiva dvorca Janković