Upoznajmo originalnu osječku knedlu – najbolju tradicijsku slasticu u Hrvatskoj

U utorak 19. prosinca 2017. su u Zagrebu dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ najboljima iz područja ruralnog turizma, a u kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija, broncom je okićena Originalna osječka knedla!
I dok  cijela Lijepa Naša s kontinentalne strane, ovog Božića i blagdana uživa u mekanom i mirisnom okusu germ knedli, mi vam donosimo kratak opis najfinije slavonske knedle čiji nastanak ima stoljetnu priču utkanu u puls i svaki kamen šarmera s Drave – Osijeka.

Osječki knedl sat – povijesna gastro crtica

Godine 1526., u vihoru rata Osijek posta dijelom Osmanskog carstva. Na veliku sreću Osječana, u petak, 29.09.1687. u 11 sati Osijek je oslobođen! Osječani usadiše taj datum i sat duboko u svoje sjećanje. Početkom 18. stoljeća sagradiše prve crkve, koje u spomen na taj događaj, da se nikada ne zaboravi, počeše zvoniti svakoga petka u 11 sati kao da je podne. Crkve tako zvone i danas! Osječke domaćice dvadesetih godina 20. stoljeća shvatiše „crkve im govore“ da je „Mehlspeisen Glock“ (sat za zakuhavanje tjestenine) kako bi ručak u podne bio gotov! Ovaj se essekerski izraz vremenom promijeni u „Knedl sat“, po omiljenom jelu od tijesta, kojem smo danas dodali šljivu, mak, orahe i nastade „Osječka knedla“.

Što je Originalna osječka knedla?

Turisti redovito pitaju za nju, a Osječani već dobro znaju – Originalna osječka knedla je dio gastronomske povijesti koju je Turistička zajednica grada Osijeka tijekom 2016. godine oživjela u suradnji s Ugostiteljsko-turističkom školom u Osijeku. Njihov profesor g. Ivan Kelava osmislio je jedinstven i slastan stari-novi recept.
Tradicionalnoj slavonskoj, pa time i osječkoj, knedli sa šljivama uz krumpirovo tijesto dodani su mljeveni orasi i mak, a uz „prezle“ knedla je popržena na mješavini oraha, šećera i cimeta te poslužena uz kiselo-slatko vrhnje i pekmez od šljiva. Ako još niste, jednostavno ju morate kušati u jednoj od kavana ili restorana u gradu.

Preporuka:
Tijekom Adventa u Osijeku prošećite do adventskog sajma pred Katedralom i u kućici restorana Muzej Okusa, smještenoj ispred Turističkog-info centra TZ Osijek, kušajte odličnu Originalnu osječku knedlu!

Nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Suncokretom ruralnog turizma promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju se najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma. Upravo zato Originalnu osječku knedlu je na ovo državno natjecanje nominirala Turistička zajednica Osječko-baranjske županije.

Najboljima su uručene zlatne, srebrne i brončane plakete te posebna priznanja u sedam kategorija, a u kategoriji Tradicijska ruralna gastronomija su uz Osijek (bronca), medalje otišle u Oprisavce OPG-u Kuća Dida Tunje (zlato) te u Supetar za originalnu bračku kuhinju (srebro).

Kao i na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, na kojima je Osijek proglašen Najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske, uz bok „Gradu na Dravi“ ponovno su stali turistički djelatnici i ugostitelji iz Baranje. U zasebnim kategorijama nagrađeni su: Hotel Lug iz Luga (srebro), „Akademija blata“ restorana Baranjska kuća (bronca) i vinarija Svijetli dvori (zlato) iz Karanca, te manifestacija Vinski maraton iz Zmajevca (srebro).

Izvor objave i fotografije: tzosijek.hr