Ugasite svijetla, upalite zvijezde – uživajte u Međunarodnom parku tamnog neba kod Daruvara

Veliki uspjeh  – Vrani kamen postao Međunarodni park tamnog neba u najvišoj zlatnoj kategoriji!

Danas u 11h u, 20.studenog 2019., u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu održana konferencija za novinare i prezentacija projekta Međunarodni park tamnoga neba “Vrani kamen” Daruvar.

Nedaleko Daruvara, svega četiri kilometra, nalazi se  park Vrani kamen, koji se odnedavno diči titulom prvog  hrvatskog Međunarodnog parka tamnog neba u najvišoj zlatnoj kategoriji, po strogim kriterijima Međunarodne organizacije za zaštitu tamnog neba (International Dark-Sky Association – IDA), američke neprofitne organizacije, jedine takve na globalnoj razini, čija je zadaća očuvati i zaštititi noćni okoliš i baštinu noćnog neba putem kvalitetnih osvjetljenja eksterijera, s ciljem očuvanja prirodnog blaga i velikog potencijala nezagađenog noćnog krajolika i gotovo netaknute prirode.

Međunarodna oznaka Park tamnog neba promiče edukaciju temeljenu na znanosti i astronomiji, istovremeno poboljšavajući energetsku učinkovitost i smanjivanje troškova kroz poboljšanje javne rasvjete, što zauzvrat stvara ekonomske mogućnosti za razvoj astroturizma.

foto: Dunja Županić

Međunarodni park tamnog neba Vrani kamen nalazi se na teritoriju Republike Hrvatske u neposrednoj blizini grada Daruvara i proteže se na površini od 8000 hektara zapadnog dijela planine Papuk. Većim dijelom njime upravljaju Hrvatske šume, dok je područje Petrovog vrha pod upravom grada Daruvara.

 

Prostire se u smjeru zapad-istok od naselja Daruvarski Vinogradi do granice Šumarije Voćin,  a u smjeru sjever-jug od kanjona potoka Stančevca skoro do naselja Koreničani, Potočani, Katinac i Đulovac. Obuhvaća sjeverni greben Zapadnog Papuka i njegove najviše vrhove Vrani kamen 832 mnm i Crni vrh 863 mnm. 90 % tog područja je na nadmorskoj visini od 250 – 700 mnm,  a 10 % na visini između 700 i 863 mnm. Najviši dijelovi, visine od 750 mnm pa naviše, zauzimaju oko 2% područja, a nalaze se na vršnim dijelovima grebena Dujanova kosa koja spaja vrhove Vrani kamen (832 m) i Crni vrh (863 m).

foto: Dunja Županić

To je područje Gospodarske jedinice Vrani kamen kojom gospodare Šumarija Daruvar i Šumarija Đulovac. Istočna granica Međunarodnog parka tamnog neba Vrani kamen je u stvari granica Šumarije Voćin, a južna se poklapa s granicom Šumarije Sirač.

Osim bogate flore i faune, park Vrani Kamen je odlično mjesto za astronome i astrofotografe koji mogu uživati u promatranju i fotografiranju noćnog zvjezdanog neba. Dugi niz godina astronomi koriste ovaj biser prirode i činjenicu da je očuvan od nepotrebnog svjetlosnog onečišćenja. Na ovom području aktivno se vrše promatranja i fotografiranja noćnog neba i svemirskih objekata.

Najfrekventnija lokacija je Petrov vrh, udaljen devet kilometara od centra grada Daruvara. U planinarskom domu na Petrovom vrhu okrjepu i utočište mogu potražiti svi zaljubljenici u prirodu i astronomiju, a po potrebi se može i prenoćiti. Smještaj planinarskoga doma pogodan je zbog  neposredne blizine mjesta za noćna promatranja, te zbog dostupnosti električne energije potrebne za  funkcioniranje astronomske opreme.

autor: Dunja Županić

Jedna od izuzetno važnih aktivnosti Međunarodnog parka tamnog neba Vrani kamen je podizanje svijesti o svjetlosnom onečišćenju i zaštiti iznimnog noćnog krajolika za buduće generacije, kao i poboljšanje kvalitete života kroz edukaciju koja treba inspirirati i osnažiti našu zajednicu.

Ugasiti svjetla, a upaliti zvijezde – važan je korak prema kvalitetnom noćnom nebu što je prepoznato od strane Grada Daruvara koji ulaže velike napore kako bi se javna rasvjeta, koja je stara i dotrajala, zamijenila novom javnom rasvjetom koja odgovara svim ekološkim standardima. Na taj način dodatno se poboljšava kvaliteta noćnog neba, a grad zaista postaje prava zona zdravlja.

foto: Dunja Županić

Međunarodni park tamnog neba Vrani kamen i grad Daruvar, sa svojim prirodnim i kulturnim znamenitostima i bogatstvima, pogodni su za razvoj astroturizma, kao i znanstvenoga turizma. Osim bogatstva neosvijetljenog noćnog neba, u gradu se može pronaći mnoštvo ugostiteljsko-turističkih objekata koji nude bogate sadržaje za svačiji ukus. Cjelokupno područje nenametljivo je uklopljeno u prirodu, na samim izvorima ljekovite termalne vode i mineralnog blata.

Daruvar je grad koji voli život, a sa svim blagodatima koje nudi, on to svakako i potvrđuje. Daruvar je grad u koji se dolazi okrijepiti dušu i tijelo, ali i um, osloboditi se stresa, a ujedno rasplamsati maštu i otputovati u beskonačna prostranstva svemira u kojima se može uživati iz Međunarodnog parka tamnog neba Vrani kamen.

KARTU PARK TAMNOG NEBA “VRANI KAMEN” MOŽETE PREUZETI OVDJE

facebook.com/TuristickaZajednicaDaruvarPapuk

www.visitdaruvar.hr

Autorica fotografija i loga: Dunja Županić

Fotografije pressice preuzete: Facebook TZ Daruvar Papuk