Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine

Na području središnje Hrvatske, pa tako i Moslavine još uvijek se mogu naći značajni primjerci narodnog graditeljstva koji se naslanjaju na graditeljske tradicije u Hrvatskoj Posavini s jedne strane, te bilogorsko-podravske s druge strane. To su objekti građeni od hrastovine, sječene u šumama koje se prostiru u naplavljenim područjima, uz rijeku Savu, Kupu, Lonju, Odru, te njihovim pritocima.

 

Kuća, trijem, trem, kuća na kat, čardak, je dom, prebivalište i utočište, a najčešći naziv za nju je hiža ili iža, jedinstveno je to mjesto sveukupnosti postojanja obitelji ili šire zajednice. U njoj se odvijaju svi životni  procesi. U kući ili družinskoj hiži borave ukućani preko dana, a spavaju starci i djeca. Dvije su važne komponente za zajednički život: stol sa svetim i osobnim slikama, uspomenama iz prošlosti na zidu iznad njega, i drugo, zemljana peć, mjesto pripremanja hrane i izvor topline.

Seoska domaćinstva bila su smještena na užim parcelama, što dolazi do izražaja krajem 19. i  početkom 20. stoljeća.  Gospodarske zgrade bile su grupirane u jednom ili dva niza smještenih uz rubne dijelove parcele. Čest slučaj bio je da se dvorište završava poprečno postavljenim štagljem, koji dijeli izgrađeni dio parcele od vrta i voćnjaka.

Posjetite Crkvenu ulicu u Kutini

U Crkvenoj ulici nalazi se jedinstvena cjelina od pet kuća tradicionalne drvene arhitekture. Tri trijema i dvije drvene prizemnice građene od hrastovih greda i planjki na način karakterističan za narodno graditeljstvo ovoga kraja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Najčešći nazivi za njih su trijem, čardak, hiža ili iža. Danas Grad Kutina i Turistička zajednica grada Kutine udružuju snage u očuvanju ambijenta kutinske povijesne jezgre, a sve kako bi se posjetitelji mogli upoznati sa svakodnevnim životom ljudi koji su nekada ovdje živjeli.

Potpunom obnovom postati će središnje mjesto kulturno – povijesne turističke ponude sa zvjezdarnicom i uporabnom etno-zbirkom.

Tradicijsko graditeljstvo kao oblik povijesnog svjedočanstva o cjelokupnosti ideja, običaja, vjerovanja jedne zajednice, važan je simbol i podsjetnik na davna vremena umješnosti, marljivosti, i graditeljske prošlosti koja se čuva od zaborava.

Izvor objave:

www.turizam-kutina.hr

Posjetite i web stranicu: Muzej Moslavine Kutina

Fotografije: arhiv TZG Kutine