Timberland novom kolekcijom na poseban način  proslavio Dan planeta Zemlje!


Na već tradicionalnom press dayu u Timberland shopu Arena Centra ovaj kultni brend, brojnim je ljubiteljima predstavio  kolekciju koja je u korak s globalnim modnim trendovima ali i koja promiče potrebu suvremenog čovjeka da zaštiti prirodu koja ga okružuje!

Kad je, kultni modni brend Timberland,  2019. godine pokrenuo globalnu kampanju NATURE NEEDS HEROES, počeo je svoju sustavnu borbu za očuvanje i zaštitu prirode nudeći brojnim ljubiteljima ovog brenda da prilikom odabira svojih modnih outfita biraju odjeću, obuću i druge modne dodatke proizvedene u skladu s prirodom!  Kampanja, prvi put predstavljena u jesen 2019. godine, hrabro je najavila  da će Timberland do 2025. zasaditi 50 milijuna stabala kako bi se pomoglo u borbi protiv razornih učinaka klimatskih promjena u potrazi za zelenijom budućnošću!  Od tada pa sve do danas Timberland je reciklirao više od 310 milijuna plastičnih boca i posadio preko 10 milijuna sadnica zajedno sa zaposlenima, kupcima i dobavljačima.


NATURE NEEDS HEROES kampanja temelji se na pretpostavci da male akcije imaju veliko značenje, one mogu stvoriti pokret, a pokret može promijeniti svijet. Gotovo svi Timberland proizvodi izrađeni su s najmanje jednim ekološki osviještenim materijalom: proizvodi koji dobivaju ovu oznaku drže se prema najvišim ekološkim standardima uz napomenu da Timberland iz sezone u sezonu razvija nove tehnologije i nastavlja svoju misiju očuvanja prirode!  Zanimljivo je napomenuti  da se kod prerade kože koristi postupak koji smanjuju korištenje vode i energije te time ima manje štetan utjecaj na okoliš.

Jedna od novijih i važnijih tehnologija, koju je Timberland razvio 2021. godine, je GreenStride ™ tehnologija (jedno od najekološkijih i najudobnijih iskustava). Udobnost većini cipela pruža mekani pjenasti materijal nazvan EVA koji je obično napravljen od sastojaka na bazi nafte. Kako smanjujemo svoj otisak i povećavamo uporabu obnovljivih materijala, Timberland je zamijenio75% nafte sastojcima uzgajanim u prirodi, poput šećerne trske i gume iz drveća. Šećerna trska postaje važan izvor obnovljive energije i materijala na biološkoj osnovi. Šećernu trsku
Timberland koristi kao obnovljivi izvor za proizvodnju odgovornijih proizvoda. Guma koju koristi za izradu potplata prirodni je proizvod koji se dobiva iz drveća. Dodatak prirodnegume pomaže ukupnoj udobnosti.

Kako izgleda SS22 kolekcija za topliji dio godine?
Udobnost i ekološka inovacija zauzimaju središnje mjesto u proljetnoj kolekciji. Od grada do planinarske staze i natrag!  Timberlandova najnovija kolekcija obuće i odjeće napravljena je za svakoga tko želi uživati i istraživati prirodu. Ostajući vjeran naslijeđu “outdoor” marke , pomičući granice eko-inovacije, proljetna kolekcija sadrži reciklirane i obnovljive materijale te nudi performanse spremne za svaku avanturu na otvorenom.

Novost ovog proljeća, predstavljena na press dayu u Timberland shopu, Arena Centra je GreenStride™ Solar Wave LT obuća za muškarce. Svježi uzorci i blještavilo boja čine ovu obuću idealnom za proljeće uz napomenu da svaki par obuće ima i Defender Repellent Systems® koji pomaže u otpornosti na mrlje i laganu kišu. Imajući na umu zaštitu , mrežasti gornji dio izrađen je od ReBOTL™ tkanine (najmanje 50% reciklirane plastike), a GreenStride™ udobni potplati izrađeni su od 75% obnovljivog materijala na biološkoj bazi.

Uz tenisice koje će odvesti na različita mjesta urbanog muškarca, tu su i muške tenisice oksfordskog stila, koje sadrže OrthoLite® podnožje koje pruža amortizaciju i podršku stopalima. Izrađene su od kože Better Leather koja se dobiva iz održive kožare ocijenjene srebrnom ocjenom za svoje ekološke procese s izdržljivom ReBOTL™ podstavom od tkanine koja sadrži najmanje 50% reciklirane plastike.

I treći model su muške i ženske brodarice, zvijezde Earthkeepers® kolekcije koje karakterizira GreenStride™ udoban potplat, koji je izrađen od 75% obnovljivih materijala kao što su prirodna guma odgovornog izvora i šećerna trska. Izrađene su korištenjem Regenerative leather kože s farmi čije poljoprivredne prakse pomažu poboljšati tlo, obnoviti biološku raznolikost i ukloniti ugljik iz zraka i vratiti ga u zemlju. Gornji dio također koristi vrhunsku kožu Better Leather dobivenu iz održive kožare ocijenjene srebrom zbog svojih ekoloških procesa.  EK proizvodi nude našu najvišu razinu ekološke prihvatljivosti, pri čemu je 95% korištenih materijala ekološki osviješteno.

A što je s odjećom?

U proizvodnji tekstila Timberland se maksimalno okrenuo korištenju organskog pamuka. Pri uzgoju organskog pamuka ne koriste se pesticidi ili umjetna gnojiva. Korov se ručno odstranjuje, a negativne se posljedice nametnika tradicionalno sprječavaju uz pomoć „dobrih“ insekata, poput – bubamara. Navedenim tehnikama uzgoja organskog pamuka dobiva se materijal za izradu tekstila bez štetnih toksina koji bi mogli iritirati osjetljivu dječju kožu. Izrada tekstila od organskog pamuka ne uključuje izbjeljivanje, bojanje, omekšavanje i korištenje raznih kemikalija koje oslabljuju sam materijal.
Organski pamuk je mekaniji, ugodniji za kožu, ima hipoalergenski učinak, ne uništava okoliš, ostavlja pet puta manje otpadnih voda od GMO uzgoja.
Odjeća šivana od organskog pamuka može potrajati i do 5 puta dulje od odjevnih predmeta izrađenih od konvencionalnih materijala.

Foto: Nikola Zoko