Otkrivamo najveći klopotec u Hrvatskoj – Podravina na dlanu

Prekrasne tajne podravskog svijeta na dlanu

U blizini Pitomače, iznad pitomog sela Sedlarica, u raskošnom okruženju Bilogore smjestio se Turističko – informativni centar Klopotec. Smješten na Kladarskom bregu, jednom od poznatih aršanjskih vinogorja, pruža spektakularan pogled koji seže sve do susjedne Mađarske.

Zavirite u Mađarsku pomoću teleskopa

Ovaj vidikovac, izgrađen u obliku “klopoca”, najveći je takav u Hrvatskoj. Na platformi, visokoj osam metara, nalaze se dva teleskopa. Jedan omogućava pogled na udaljene krajeve i prekrasne krajolike zelene Podravine, dok drugi, digitalni teleskop, omogućava istraživanje i susjedne Mađarske. U danima s dobrim vremenskim uvjetima, moguće je vidjeti čak i jezero Balaton.

Zanimljivosti sa Kladarske iže

Kladarski breg već je godinama omiljeno okupljalište ljubitelja vina i domaćin proslava vinogradarskih blagdana poput Vincekova, Bartolova i Martinja. Kako bi se zaštitili od vremenskih nepogoda, izgrađena je nadstrešnica koja je sada obnovljena u tradicionalnom stilu i nosi naziv Kladarska iža. Ovdje možete saznati zanimljive informacije o povijesti Kladarskog brega, mitološkim bićima Bilogore, tradicijskoj gradnji, te pticama i biljkama ovog područja.

Degustirajte domaća vina u tradicijskom podrumu

Pored Kladarske iže smješten je bajkoviti, u zemlju ukopan tradicijski podrum, koji prikazuje sada već zaboravljeni način gradnje lokalnih vinskih podruma. Njegov zeleni krov kao da priziva mitološka bića. U ovom predivnom tradicijskom interijeru nalaze se vina domaćih proizvođača, a osim obilaska, možete uživati i u degustaciji, čime ćete potpuno doživjeti ovu bilogorsku priču.

Šetnja i bicikliranje kroz čudesnu panoramu

Za rekreativce nudimo mogućnost iznajmljivanja običnih ili električnih bicikala za istraživanje okoline putem brojnih biciklističkih staza različitih podloga. Ako više volite hodanje, možete se uputiti jednom od zanimljivih bilogorskih ruta – bilo da istražujete biljni i životinjski svijet ili vinske priče i degustacije kod lokalnih vinara. Kako bi vaš doživljaj bio potpun, možete uzeti dalekozore za uživanje u pogledu.

Zašto posjetiti Bilogoru?

Raznolikost prirodne ljepote, zadivljujući pogledi koji oduzimaju dah, bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta te šumski staze koje pozivaju na istraživanje – sve ovo ostavlja trajni zapis kod ljubitelja prirode. Raj za bicikliste, jahače konja, obiteljske izlete, ljubitelje ptica i zaljubljenike u prekrasne vidikovce, Bilogora je jedna od posljednjih domaćih utvrda čiste ljepote.

Na obroncima Bilogore, smještene su brojne tradicionalne klijeti i vinogradi marljivih ljudi koji predano rade tijekom cijele godine kako bi njihovi gosti i posjetitelji mogli uživati u čarobnom nektaru – vinu. Ova zelena gora čini kontinentalnu Hrvatsku posebnom, s nizom brežuljaka darežljivo rasutih duž podravske ogrlice koja se proteže od sjeverozapada prema jugoistoku na impresivnih 70 kilometara.

Dođite u Podravinu, osjetite gostoljubivost lokalnog stanovništva, uživajte u bogatoj enogastronomskoj ponudi i otkrijte mnoge zanimljivosti i doznajte koje su to tri najveće podravske laži i kako se ponašati u klijeti.  Pružite priliku Podravini da vas propisno ugosti, dođite na izlet koji ne košta puno a donosi brojna iznenađenja i prelijepa iskustva.

Korisni linkovi:

TIC KLOPOTEC

FACEBOOK

Fotografije: Tic Klopotec, arhiv uredništva