Otkrijte zimsku bajku u Baranji, Bilju i Kopačkom ritu

Kopački rit – iskonska ljepota u zimskom sjaju

Kopački rit, jedno od najbolje očuvanih močvarnih područja Europe, smješten je u Baranji, u trokutu što ga čine  dvije velike rijeke, Dunav i Drava.  Smješten na rubnim dijelovima općine Bilje, okosnica je nastanka i razvoja turizma u destinaciji, koja osim prirodnih ljepota, ima za ponuditi nadaleko poznatu baranjsku gastro i eno ponudu. Na obiteljskim turističkim seljačkim gospodarstvima, smještenim u okolici Kopačkog rita, u protekloj 2016. godini ostvareno je 6354 dolazaka i 13 703 noćenja domaćih i stranih turista. Time se destinacija općine Bilje izdvojila kao top destinacija za uživanje u odmoru, prirodi, biciklizmu te gastronomskim delicijama na kontinentu.

tomislav horvat
foto: Tomislav Horvat

Već je svima  poznato da je Kopački rit dom mnogim vrstama ptica, osobito pticama močvaricama. Do sada je zabilježeno 300 vrsta, a na području Parka gnijezdi orao štekavac, simbol Parka. (www.parkovihrvatske.hr)
U Parku su posjetiteljima na raspolaganju brojni načini obilaska Parka: turističkim brodicama, malim čamcima, kanuima, biciklima i pješice, a u ove hladne zimske dane i grijanim turističkim vlakićem, sve uz stručnog vodiča koji će posjetitelje najbolje upoznati sa prirodnim bogatstvom parka.
Redovne vožnje su radnim danom u 11h, a vikendom u 11.00h i 14.00h ili prema najavi za grupe.

Cijena obilaska vlakićem je 40,00 kn za sve posjetitelje, a rezervacija se može izvršiti svakim danom od 8:00 do 16:00 sati na broj telefona 031 445 445.

tomislav horvat1
foto: Tomislav Horvat

U program su  uključeni i sadržaji Prijemnog centra Kopačevo: video prezentacija, posjet multimedijalnoj izložbi  i šetnja drvenom šetnicom.

Na našim jezerima i kanalima često se mogu vidjeti i labudovi kojima, čini se, zima ne smeta.

Boris Bolšec JUPPKR
foto: Boris Bolšec

Simbol parka – orao štekavac – boravi u ritu tijekom cijele godine i može ga se vidjeti kako sjedi na visokim suhim granama u potrazi za plijenom. Na barama se mogu vidjeti i jata lijepih liski, a na granama i na korijenju uz kanale primijetit ćete ptičicu živopisnih boja – vodomara.

2013_01_02_0030
foto: Hrvoje Domazetović

Kada padne snijeg ili krošnje vrba i drugog raslinja zahvati mraz, Kopački rit poprima bajkovit izgled koji svakako vrijedi doživjeti, a šetnja drvenim mostovima na sve djeluje opuštajuće.

tomislavhorvat
foto: Tomislav Horvat

Zadovoljstvo posjetitelja najbolje pokazuje činjenica da je prošle godine Park posjetilo više posjetitelja nego ikad do sada uz veliku stopu rasta, a u budućnosti se nadamo da će sve više ljudi upoznati i zavoljeti Kopački rit.

unnamed
foto: Hrvoje Domazetović

Posjet Parku u ovo zimsko vrijeme  ugodno će iznenaditi svojom ljepotom i sigurno potaknuti posjetitelja da dođe u neko drugo godišnje doba i otkrije još jedno novo lice Kopačkog rita.

AUTORI FOTOGRAFIJA I TEKSTA: JAVNA USTANOVA PARK PRIRODE KOPAČKI RIT
naslovna: Hrvoje Domazetović, ostale fotografije: Hrvoje Domazetović, Boris Bolšec, Tomislav Horvat