Pogledajte novi sisački mural – čipka kao inspiracija

Još jedna zgrada u Sisku zaodjenula se predivnim muralom. Ovaj puta lepoglavska čipka je poslužila kao inspiracija a ovaj mural potpisuje poljska umjetnica NeSpoon.

Na četvrtom izdanju sisačkog festivala ulične umjetnosti Re:Think, jedna od gošći festivala bila je poljska umjetnica NeSpoon, čiji se rad bazira na delikatnim i kompliciranim uzorcima čipke. Ova jedinstvena umjetnica za izradu murala odabire čipke tipične za državu u kojoj realizira svoje radove, pa je za sisački mural odabrala posebno lijep i specifičan uzorak lepoglavske čipke.

Njezin prepoznatljivi potpis izrade čipkanih uzoraka u gradskom okolišu umjetnica objašnjava kao potrebu da izazove pozitivne emocije kod prolaznika i na taj način pridonese stvaranju optimistične atmosfere. Smirenost i strpljenje, kao hipnotičke odlike umijeća izrade čipke, ujedno su i odlike njenih murala. Uz murale, poznata je i po „nakitu javnog prostora“, odnosno malim keramičkim ukrasima koje ostavlja za sobom u javnim prostorima svih gradova kojima prođe.

Sisački mural realiziran je u četiri dana rada, a preostali radovi festivala Re:Think bit će realizirani u lipnju i početkom kolovoza. Festival je sufinanciran od strane Grada Siska i Sisačko – moslavačke županije.

O projektu Re:ThinkSisak

Uvidjevši veliki turistički potencijal umjetničkog performansa koji se dešava doslovno na ulicama i funkcionira kao živi konceptualni projekt koji privlači sve veći broj gostiju, brojni gradovi su se uključili u organizaciju street art festivala te kroz svoju potporu razvijaju koncept kulturne interakcije zajedno s brojnim dionicima street art scene.
Grad Sisak se također priključio sve popularnijem svjetskom pokretu street arta kroz poznati sisački festival ulične umjetnosti: ReThinkSisak. Do sada su realizirana 4 (četvrti je u tijeku) takva festivala, od kojih je preostalo oko dvadeset  murala u gradu Sisku, koji su vidljivi kroz šetnju Siskom. O ovom projektu možete saznati više na Fb poveznici facebook.com/ReThinkSisak.

fotografije: Re:ThinkSisak