Najzabavnija carska priča središnje Hrvatske – Terezijana

Raskošni kontinentalni spektakl pred vratima! Uđite u svijet Marije Terezije, prošećite romantičnim alejama, vozite se u carskoj kočiji, istražite Bjelovar i njegove legende, čekamo vas na Terezijani!

Bjelovar je jedan od rijetkih hrvatskih gradova za koji se zna kada je i zašto izgrađen, a svoj nastanak može zahvaliti Habsburškoj vladarici Mariji Tereziji i jednoj legendi kako je odlučila sagraditi ovaj grad nakon zadovoljnog obilaska svojih vojnika u Vojnoj krajini. Ona je tada svojom carskom odlukom daleke 1756. dala nalog za izgradnju novog grada. Na tragu tih carskih vremena raskoši i obilja nastala je Terezijana, najveća manifestacija središnje Hrvatske.

Raskoš domaće baštine i autohonih delicija prezentirane kroz Okuse Bilogore

Savršeni spoj tradicije bilogorskih običaja, prepoznatljive bjeline bilogorskih nošnji i domaće hrane, pripremljene po receptima iz požutjelih bakinih kuharica, izmamit će zadovoljni osmijeh svakom zaljubljeniku u našu bogatu hrvatsku baštinu. U sklopu Terezijane održava se program Okusi Bilogore koji donosi gastronomsku priču slatkih i slanih delicija dostojnih same carice. Ovo je prigoda i za posjetitelje da nauče nešto novo iz gastronomije ili i sami sudjelovati u izboru za najbolji kolač s medom ili medenjak. Posebna atrakcija ovogodišnje Terezijane bit će najveći sir kvargl koji je ikada proizveden. Kvargl je prepoznatljivi stožasti sir bjelovarskog kraja. Nastao je preradom, sušenjem i dimljenjem svježeg sira, a u ove krajeve stigao je s austrijskom vojskom.

Četiri scenska prikaza oduševiti će posjetitelje ove godine

Ove godine na manifestaciji će biti  uprizorena četiri scenska prikaza. U petak nas očekuje Babutučka vojna, koja donosi priču iz daleke 1552. godine kada je skupina hrabrih seljana domišljatošću uspjela potjerati osmanlijsku vojsku s obronka Bilogore. Posebnost ove priče je prikaz  bilogorskih mitoloških bića koja su pomogla seljanima. Tako ćete moći vidjeti Vile, Šumske dekle, Svečarce i začuđujuće divove Vede. U subotu je svečana carska povorka dolaska carice Marije Terezije u kojoj sudjeluju povijesne postrojbe iz Hrvatske i Mađarske, kostimirana dvorska svita, brojna kulturno-umjetnička društva, okićene zaprege, lovci, ukupno  nešto više od 350 sudionika. Nedjelja je dan kada nam carica odlazi iz Bjelovara i svečani scenski ispraćaj započinje u 18 sati.

Nešto kasnije, iste večeri, nastupaju gosti iz Đurđevca sa svojom Picokijadom. Svi zaljubljenici u povijest imat će priliku kroz sva tri dana uživati u oživljenim kostimima i pričama vremena koja su davno iza nas. Tome će zasigurno pridonijeti i izbor najljepše zaprege, izložba konja pasmine gidran, ali i izbor najljepših jahača. Spoj povijesnih odora i ljepota konja, pokazuje povezanost čovjeka i ove plemenite životinje koja ga je pratila u svim životnim situacijama.

Vatreni večernji show uz brojne zabavljače

Za mališane, ali i one veće, u sva tri dana gradom će prošetati vrhunski ulični zabavljači i performeri. Osvojit će vas zlatni ili srebrni Mirror Walkabouti, cvjetno-zeleni Flower Walkabouti, Živa fontana ili čuvena baka Ruža Klimalić, klaunovi i zabavljači, a svaki dan možete biti netko drugi uz besplatno oslikavanje lica. A večer je možda najzabavnije dočekati uz vatreni show.  Znamo sigurno kako će ta tri dana Bjelovar biti jedna velika pozornica puna dobre zabave.

3. XCM Terezijaner – sportski duh Terezijane 

Osim povijesti, ova manifestacija donosi i sportske programe, pa možemo reći kako će nedjelja biti pravi sportski dan. Sve započinje u ranim jutarnjim satima kada iz središta grada kreće biciklistički maraton, 3. XCM Terezijaner. I dok će odrasli voziti bicikle po bilogorskim brežuljcima, oni najmlađi okušat će se na Korzu u utrci Nogogur-Ciklofur, koji svake godine okuplja sve veći broj mališana. U zelenilu parka zaljubljenici u Jogu moći će uživati u ovom drevnom načinu vježbanja, a pritom obilježiti i Međunarodni dan Joge. I dok se negdje alka osvaja na konju, u Bjelovaru se ona vozi na motoru i postala je prepoznatljivo okupljanje svih zaljubljenika u miris benzina, oštro oko i spretnu ruku motorista. Inače Bjelovar je poznat po ranojutarnjoj motociklističkoj budnici koja se vozi na Praznik rada. Ove godine vozila se po 99. put i okupila gotovo 1000 motociklista. Možemo reći kako ovaj grad ima dugu motociklističku povijest, a dio njihove spretnosti bit će pokazan i na Terezijani.

Odlična glazba uz poznata imena

Već odavno ova manifestacija prepoznata je po sjajnim glazbenicima koji na njoj nastupaju. Ove godine za dobru zabavu zaduženi su: Matija Cvek, poznati etno rock punk band Ogenj, ovogodišnji dobitnici čak dva porina i splitski TBF koji nastupaju u petak. U subotu nastupa Željko Joksimović, a nakon njega svjetski poznati Queen Real Tribute. Nedjelja nam donosi tradicionalnu romsku i sevdah glazbu u jazz izvedbi popularnog Zagreb Balkan Jazz Banda, a za romantične zvuke zadužen je Marko Škugor.

Iako je Bjelovar zamišljen kao utvrđeni obrambeni grad, on je ipak sagrađen kao otvoreni grad koji vam svih 365 dana u godini želi iskrenu dobrodošlicu. Osvojiti će ljepotom svojih parkova, zanimljivim pravilnim rasporedom ulica i Terezijanom. Provedite tri dana u savršenom spoju tradicije, bajkovite povijesti i puno dobre zabave. Vidimo se na Terezijani 2019.

saznajte više:

Turizam-bilogorabjelovar.com.hr

www.tzbbz.hr

Facebook 

Autor fotografija: Delimir Hrestak