Zlatna Slavonija, jedno od najvažnijih halštatskih nalazišta


Putevima ratnika – željezno doba u Zlatnoj dolini nova je atraktivna staza u Požeško-slavonskoj županiji koja povezuje arheologiju, povijest i turizam
Grobnice pod humcima – tumulima za istaknute pokojnike, ravna groblja, visinska utvrđena naselja i oppide, veća utvrđena naselja iz razdoblja od 9. do 1. stoljeća prije naše ere…, sve su to impozantna arheološka svjedočanstva o životu u željeznom dobu. U toj atraktivnoj priči posebno mjesto zauzima pitoreskna općina Kaptol s novom poučnom stazom Putevima ratnika – željezno doba u Zlatnoj dolini.


Staza kreće iz naselja Kaptol, prolazi uz tok potoka Bistra i dalje uz groblja pod tumulima Kaptol-Čemernica do naselja Kaptol-Gradci. Obilaskom drugog groblja pod tumulima, smještenog južno uz samo naselje, ruta se kružno vraća na početnu točku. Savršen izbor za ljubitelje povijesti i arheologije, ali i one koji uživaju u ljepoti prirode i tišini Papuka.
„Područje Zlatne doline s Kaptolom u središtu u vrijeme starijeg željeznog doba bilo je jedno od najvažnijih europskih kulturnih raskrižja između tri svijeta: srednje Europe, Sredozemlja i stepskih prostora na Istoku.

Foto: Marta Kalebota

Zbog toga su ovdašnji vladari dobivali bogate darove sa svih strana uključujući i grčke kacige koje su ovdje najsjeverniji primjerci na svijetu. Ovo je i mjesto gdje je pronađen najbogatiji grob željeznog doba u Hrvatskoj koji je ujedno i jedini dvostruki kneževski grob željeznodobne Europe“, ističe dr. sc. Hrvoje Potrebica, jedan od najistaknutijih istraživača starijeg željeznog doba u Hrvatskoj.


Od aktivnog odmora do Halštatskih dana
Danas je Kaptol jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta starijeg željeznog doba u Europi, već više od 20 godina istražuju znanstvenici, a kao rezultat svih vrijednih spoznaja o životu i običajima tadašnje ratničke aristokracije, nastala je ova nova poučna staza.


Prva europska kulturna ruta sa sjedištem u Hrvatskoj

Nova poučna staza u Kaptolu sastavni je dio Staze željeznog doba Podunavlja, jedne od 14 kulturnih ruta Vijeća Europe koje prolaze Hrvatskom i za sada jedine sa sjedištem u našoj zemlji. Rutom, koja prolazi još Mađarskom, Austrijom, Slovenijom i Bugarskom upravlja neprofitna udruga Iron Age Danube Route Association (Udruga Staza željeznog doba Podunavlja) u čiji su rad uključeni eminentni stručnjaci i istraživači starijeg željeznog doba.
Kulturne rute Vijeća Europe osnovane su s ciljem jačanja ljudskih prava, demokracije, prekogranične suradnje, kulturne raznolikosti i dijaloga, prva je takva ruta pokrenuta 1987. i sad ih je više od 40.

Fotografije: Ivana Rakić