Slavlje u Rovinju-Rovigno: 20 godina uspješnog djelovanja Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana”

U mjesecu u kojem Rovinj-Rovigno slavi blagdan svoje zaštitnice Sv. Eufemije, bogatim programom od 5.-16. rujna 2024. obilježit će se i dva desetljeća uspješnog djelovanja Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” koji s ponosom nosi titulu jedinstvene baštinske priče Jadrana i Mediterana. U raznovrsnoj rovinjskoj turističkoj ponudi kojom dominiraju velike hotelske kuće i brojni sadržaji, autentičnost rovinjske maritimne i ribarske baštine već je 20 godina u sigurnim rukama Ekomuzeja-Ecomuseo Batana koji na niz rovinjskih autentičnih lokacija nasljeđe prošlosti pretvara u sve veći broj sadržaja i aktivnosti zbog čega je zaslužio upis u UNESCO-v registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne baštine. Kako bi se ovaj uspjeh dostojno proslavio, osmišljen je program koji uključuje izložbu posvećenu obljetnici, treće izdanje Tradicionalne regate batana na vesla, in memoriam Corrado Pellizzer, znanja i vještine oživljene kroz niz radionica, brojne tradicijske igre za odrasle i djecu, uvijek uzbudljivi turnir na nauljenom stupu na moru te besplatnu autentičnu gastronomsku ponudu.

A kako je započela ova jedinstvena baštinska priča? Projekt očuvanja rovinjske batane Udruge-Associazione “Kuća o batani – Casa della batana” pokrenut je na inicijativu povjesničara, istraživača, dugogodišnjeg rovinjskoga dogradonačelnika i trenutnog dopredsjednika Udruge-Associazione “Kuća o batani – Casa della batana”, Marina Budicina. Kroz dva desetljeća postojanja pretvorio se u primjer inovativnog upravljanja baštinom utemeljenog na sinergiji lokalne kulture, zajednice i ekonomije/turizma.

Kontinuiranim razvojem Ekomuzej-Ecomuseo “Batana” djeluje kroz sve veći broj sastavnica te ostvaruje mnoštvo suradnji i projekata na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini na kojima se pozicionira kao inspirativan primjer baštinske prakse.

BATANINE SASTAVNICE I BROJNE AKTIVNOSTI

BATANA_PROVA

Ishodište batanine priče, interpretacijski i dokumentacijski centar “Kuća o batani – Casa della batana” s novim, nagrađivanim multimedijalnim postavom brojnim posjetiteljima je obavezan dio šetnje poluotokom. I dok hodajući rovinjskom rivom prate batanine putove kopnom, vožnja batanama na vesla pruža im jedinstven i nezaboravan doživljaj Rovinja-Rovigno s mora. Ovaj čarobno iskustvo obično započinje u zalaz sunca, a kako pada mrak, pale se “sviće” kojima se oduvijek barka opremala za noćni ribolov i započinje vožnja od Malog mola, oko poluotočne stare gradske jezgre, sve do tradicijske konobe Spacio Matika gdje ih čeka gastronomsko-glazbeni nastavak programa i raspjevani bitinaduri. Već tradicionalno veliku pažnju privlači Rovinjska regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom polovicom lipnja, večeri ribarske kulture koje se održavaju tijekom cijelog ljeta te regata batana na vesla na njegovom kraju. Nezaobilazan je i Mali škver, lokalnog naziva peîcio squèro, mjesto slavljenja nematerijalne baštine gradnje i obnove batane. Od ove godine uspješno je startala i manifestacija Tuna fest koja ravno iz mora pred posjetitelje donosi rovinjske plavoperajne tune koje se uz popratni program pripremaju na Velikom molu.

Brojni i raznovrsni edukativni programi Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” održavaju se tijekom cijele godine, bilo da se radi o radionicama jedrenja oglavnim jedrom potom veslanja, pecanja, maketarstva, a tu su i radionice upoznavanja batane, njezine restauracije i održavanja, povijesti oglavnog jedra, bojenja jedara i stare rovinjske toponomastike te mnoge druge. Priča o batani ispričana je i kroz aplikaciju “Batanina šetnja” koja upotpunjuje doživljaj razgleda besplatnim virtualnim vodičem kroz rovinjsku maritimnu baštinu, a dostupna je za IOS i Android platforme. Suvenirnica “ʃutalateîna”, smještena na obali Alda Rismonda br. 2., uz postojeću suvenirnicu ekomuzeja, mjesto je inspiracije i kreativnosti koje se ogledaju u brojnim ručno izrađenim umjetničkim predmetima, te je ujedno i korisna info točka za posjetitelje.

NOVO POGLAVLJE U DJELOVANJU

Novo poglavlje u djelovanju Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” započelo je partnerstvom s Gradom Rovinj-Rovigno osnivanjem Ustanove-Istituzione “Kuća o batani – Casa della batana” 2021. koja za cilj ima osnaživanje lokalne ekonomije kroz očuvanje kulturne i prirodne baštine. Zajedničko upravljanje Udruge-Associazione i Ustanove-Istituzione “Kuća o batani – Casa della batana” Ekomuzejom-Ecomuseo “Batana” uz potporu Grada Rovinja i brojnih drugih partnera i dionika utrlo je put velikom zamahu u razvoju kojim se započinje treće desetljeće postojanja. Na vidiku su brojni novi projekti poput novog muzeološkog postava i uređenja škvera u suradnji s Gradom Rovinj-Rovigno i Lučkom upravom kojim će se ostvariti bolji uvjeti za obnovu i prezentaciju rovinjskih drvenih tradicijskih plovila te edukaciju mladih. Također, radi se i na novim sastavnicama ekomuzeja-uređenju tipične rovinjske kuće zemljoradnika “La caʃa dal sapadùr” (Kuća poljoprivrednika – La casa del contadino) i tipične rovinjske kuće ribara “La caʃa dal pascadùr” (Kuća ribara – La casa del pescatore).

PROGRAM PROSLAVE 20 GODIŠNJICE EKOMUZEJA-ECOMUSEO “BATANA”

05. – 16.09.2024.

05.09.2024. – 18,00  (četvrtak-giovedi) – veliki mol/molo grande

Otvaranje izložbe povodom 20. obljetnice Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” na velikom molu ispred Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” – Apertura della mostra in occasione del XX anniversario dell’Ekomuzej-Ecomuseo “Batana” sul molo grande davanti all’Ekomuzej-Ecomuseo „Batana“

SAC-KUD “MARCO GARBIN”

06.09.2024. – 18,00 – 21,00 (petak-venerdi) – veliki mol /molo grande

Razne radionice / Vari laboratori  “Li àrte e i mastèri ruvigniʃi”

Koncert / Concerto “Trio VIÈCIA RUVEÌGNO”

09.09.2024. – 19,00  – Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana”

Otvaranje izložbe “I ʃoghi da ouna vuolta – Cuntrada” (Tradicionalne igre – Giochi tradizionali) u Ekomuzeju-Ecomuseo „Batana“  – Apertura della mostra “I soghi da ouna vuolta – Cuntrada” (Tradicionalne igre – Giochi tradizionali) presso l’Ekomuzej-Ecomuseo „Batana“

09-13.09.2024.  – 9:00 – 13:00 – veliki mol /molo grande

U suradnji sa  Gradskim dječjim vijećem Grada Rovinja-Rovigno  – In collaborazione con il Consiglio dei bambini della Città di Rovinj-Rovigno

“I ʃUÒGHI DA OÛNA VUÒLTA” – “CUNTRÀDA”

Za sve osnovne škole i vrtiće / Per tutte le scuole elementari e dell’infanzia

12.09.2024.  – 18:00  (četvrtak-giovedi) –  veliki mol /molo grande

Ispred – Davanti all’Ekomuzeja-Ecomuseo „Batana“:

Turnir / Torneo – Briškula i trešete – Briscola e tresette

Turnir – Torneo – Mora / Mora cantada

Turnir – Torneo Potezanje konopa – Tiro alla fune

Turnir – TorneoUtrka u nošenju kašeta – Corsa con le cassette del pesce

13.09.2024. – 18:00 -(petak-venerdi) – mali mol/molo piccolo

Turnir – Torneo – Nauljeni stup na moru – La cuccagna sul mare

13.09.2024. – 19:00 -(petak-venerdi) – mali mol /molo piccolo

3. Tradicionalna regata batana na vesla, in memoriam Corrado Pellizzer

III Regata tradizionale di batane a remi, in memoriam Corrado Pellizzer

16.09.2024. – 11,00 – 16,00 – (ponedjeljak – lunedi) – veliki mol /molo grande

Gastronomska besplatna ponuda / Offerta gastronomica gratuita

Koncert / Concerto “Trio VIÈCIA RUVEÌGNO”