Šibensko-kninska županija bogatija za još jedan biser turizma 

Šibensko-kninska županija bogatija za još jedan biser turizma- Posjetiteljski centar Kanal sv.Ante 

Šibensko- kninska županija! po mnogočemu je jedinstvena i posebna. Bogata je kulturnom baštinom, očaravajuće prirode s dva nacionalna parka (Kornati i Krka), tri  parka prirode – Velebit, Vransko jezero i Dinara  te šest značajnih krajobraza. Ovog proljeća posebno oduševljava kanal rijeke Čikole, ali i kanal sv. Ante koji je u sustavu mreže Natura 2000 i buffer zona UNESCO-ovog spomenika tvrđave sv. Nikole. Ove prirodne ljepote nalaze se okružene s jedne strane gradom Šibenikom koji priča priču o bogatoj povijesti koja je odredila posebnu sadašnjost te unutrašnjim dijelom krša u kojem su nastala prava čuda prirode, ali i ruku vrijednih ljudi.

Vojni kompleks Minerska na samoj šetnici Sv.Ante zahvaljujući  EU  projektu „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku –  2. faza“ postao je Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante. Za otvaranje ovog centra u kojem će uživati sve generacije, zaslužna je Javna ustanova priroda Šibensko-kninske županije koja je nekadašnju  napuštenu zgradu u sklopu vojnog kompleksa Minerska pretvorila u moderno opremljen centar sa info pultom, suvenirnicom, atraktivnim multimedijalnim muzejskim postavom, višenamjenskom dvoranom za predavanja i uredima zaposlenika.

Osim centralne zgrade posjetiteljskog centra, uređen je i caffe bar s otvorenom terasom i zimskim vrtom, poučna staza za slabovidne i slijepe osobe, te zgrada sa sanitarnim čvorovima. Najviše pažnje privlači stalni postav izložbe pod nazivom „Dodir rijeke i mora“,  koja je i glavna atrakcija centra. Osmislio ju je dipl.povjesničar i muzeolog Filip Beusan pričajući priču o moći prirode ovog kraja, ali približavajući biljne i životinjske vrste svakom posjetitelju.

Postav je interaktivan, zabavan i jako edukativan, a uz sadržaj koji se nalazi unutar centra, zanimljivi su i “detalji” koje vidite uz samu šetnicu- spomenik “Paštašuti” koja je proslavljena u filmu Vinka Brešana “Kako je počeo rat na mom otoku”, nužnik s pogledom… 

Projekt „Turistička valorizacija u kanalu Sv.Ante 2 faza“ ukupno je vrijedan 3.459.847,14 eura od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano 2.605.821,37 eura bespovratnih sredstava. Projekt su sufinancirali i Ministarstvo regionalnog razvoja te Fond za zaštitu okoliša. Nositelj projekta je Javna ustanova Priroda šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su  šibensko-kninska županija, Javna ustanova Razvojna agencija šibensko-kninske županije i Turistička zajednica šibensko-kninske županije.

Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante službeno se otvorio u petak 26.05. svibnja, a sve do 31. svibnja ulaz je besplatan za sve. Nakon 1.lipnja, cijene ulaznica i radno vrijeme je jasno definirano, a o tome možete saznati više na ovom LINKU.

foto: Nikola Zoko