Međimurske legende u HNK ove nedjelje

Sopranistica Evelin Novak, članica ansambla Državne opere Unter den Linden Berlin, nastupit će u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju 21. ožujka uz Orkestar Mladih Glazbenika kojim će ravnati Matija Fortuna.

Evelin će tom prigodom kao posebnost praizvesti ciklus pjesama Međimurske legende za sopran i simfonijski orkestar a.o.78 varaždinskoga skladatelja Davora Bobića koji je nastajao u periodu od 2000. – 2003.godine. Riječ je o izboru prema autorovom osobnom mišljenju o najljepšoj ostavštini međimurskih narodnih pjesama. Djelo je nastalo na inicijativu istaknutih djelatnika u kulturi prerano preminuloga Zorana Brajše, glavnoga urednika kulture radijskoga programa HRT-a i međimurske sopranistice Ljiljane Labazan. U novoj redaktiranoj partituri skladatelja ovaj poseban opus iz njegova stvaralaštva posvećen je iznimnoj sopranistici Evelin Novak, inače njegovoj bivšoj učenici na varaždinskoj Glazbenoj školi. Međimurske legende djelo je osebujnoga glazbenog izričaja zaokruženog suptilnom dramaturgijom i ljepotom međimurskoga melosa.

Za ovaj program je Evelin odabrala i popularne operne arije Mozarta, Straussa ml., Gounoda, Puccinija, Léa Delibesa, Catalanija. Orkestar Mladih Glazbenika s Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Matije Fortune već se dokazao u HNK u Varaždinu u monooperi Ana Frank. Taj koncert bit će izveden u HNK u Varaždinu 17.ožujka kao prvi projekt unutar nedavno potpisanog ugovora o suradnji dvaju nacionalnih kazališta.

Pripremio: Tomislav Radić